Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ
12:59 | 29/08/2023

Δήλωση του Προέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόρη Γερακαράκου στο Policenet.gr:

Το φετινό κοινό «προσκλητήριο μάχης» των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων για καθολική συμμετοχή όλων των ενστόλων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο Λευκό Πύργο, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, ενόψει των εγκαινίων της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, θα ήταν λάθος να ερμηνευτεί ως μια συνήθης, έως και αναμενόμενη απόφαση του συνδικάτου μας.

Διαβάστε επίσης

Με την ευκαιρία που μου δίδεται, θέλω να ενημερώσω τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ -από τότε που καθιερώθηκαν- πάντα είχαν την σημασία και τους λόγους τους, γι’ αυτό και έγιναν «θεσμός».

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003, οι χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, όταν συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, σημαία τους είχαν το αίτημα για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας.

Σήμερα, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, δυστυχώς θα είμαστε και πάλι εκεί για το ίδιο βασικά αίτημα. Θα είμαστε όμως όλοι εκεί, όχι ακολουθώντας την πεπατημένη, αλλά για να κλείσουμε οριστικά αυτό το κεφάλαιο. Και ο νοών νοείτω…

Τα γεγονότα ενίοτε είναι πεισματάρικα… Η κυβέρνηση, πλέον, δεν έχει κανένα «άλλοθι». Είναι συνέχεια της προηγούμενης και οι δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού θέλω να πιστεύω ότι ισχύουν στο ακέραιο.

Πολύ δε περισσότερο, μετά τα πρόσφατα γεγονότα και τα οποία ανέδειξαν και πάλι με τραγικό τρόπο, πόσο βάλλεται το αγαθό της ασφάλειας και πόσο ευάλωτος είναι ο αστυνομικός, ο πυροσβέστης, ο λιμενικός και ο στρατιωτικός σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς θρηνούμε και φέτος νεκρούς συναδέλφους μας, ενώ μετράμε συνεχώς τραυματίες από διάφορες αιτίες.

Για το αυτονόητο αίτημα της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας μας, δεν χρειάζονται πλέον άλλα επιχειρήματα. Δουλεύουμε επικίνδυνα και πληρωνόμαστε ανθυγιεινά.

Εκπέμπουμε κραυγή αγωνίας και απαιτούμε σεβασμό. Χορτάσαμε από τα ωραία λόγια και τις παχυλές υποσχέσεις. Ιδού, επομένως, η ώρα των οριστικών αποφάσεων, ως έμπρακτη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων στην πατρίδα μας.

Καλώ την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να ακούσουν την κραυγή αγωνίας που έρχεται από τη βάση του σώματος και είναι μια: Να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους. Η κοροϊδία έχει και τα όριά της. Να μη διανοηθούν να μας μοιράσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και κάτι ακόμα.

Το αστυνομικό σύστημα, χωρίς υπερβολές και χωρίς καταστροφική διάθεση, αν αφεθεί στο ρυθμό που κινείται, θα καταρρεύσει. Απαιτούμε άμεσα μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών και άμεσες αποφάσεις για την ανακούφιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, όπως προανέφερα, είναι εκ των ων ουκ άνευ, μαζί με άλλα αιτήματα, όπως ο εξορθολογισμός των μισθών και των επιδομάτων, το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας υπολογισμού των οδοιπορικών εξόδων, η δίκαιη αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας και άλλα.

Είναι τα ελάχιστα που αναμένουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσές μου να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό της χώρας, καθώς θα αναφέρεται στην πολιτική που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα.

Αν τυχόν όμως παραβλέψει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν και εργάζονται με φιλότιμο και αξιοπρέπεια -γιατί ίσως να του έχουν πει ότι είναι «δεδομένοι»- τότε έχει μια μόνο επιλογή. Να ακολουθήσει την πεπατημένη των προκατόχων του, εισπράττοντας και τα επίχειρα των πράξεών του.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis