Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:59 | 12/12/2023

Κύρια σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» και την δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα:

Έχουμε πλήθος στοιχείων στη διάθεσή μας, που κυρίως προέκυψαν από την επιλογή της Αστυνομίας να γίνει μαζική προσαγωγή το βράδυ της επίθεσης. Παράλληλα με αυτό, συλλέγουμε πληροφορίες με βάση τις ανακριτικές ενέργειες που γίνονται από τις Aρχές, αλλά και τις υπόλοιπες ενέργειες που κάνουν οι Aρχές προκειμένου να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που μας καθιστούν αισιόδοξους. Δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα αυτή τη στιγμή, αλλά σημειώνω  ότι τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις έρευνες και να προχωρήσουμε προς τη κατεύθυνση αναζήτησης των ανθρώπων αυτών.

Υπάρχουν στοιχεία. Πλέον σχηματίζεται δικογραφία, υπάρχει ομολογία, υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία εξετάζουμε. Νομίζω πολύ σύντομα θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα ευρήματα. Έχουμε βρει εκτοξευτήρα, εργαλεία, δακτυλικά αποτυπώματα, στοιχεία DNA και νομίζω και από αυτά είναι πιθανό να προκύψουν και επιπλέον στοιχεία που θα ρίξουν κι άλλο φως σε αυτή τη τραγική υπόθεση.

Πρώτα απ’ όλα θα ζητήσουμε την αναβάθμιση της παρακολούθησης της υπόθεσης αυτής από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Δεύτερον, θα ζητήσουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης στη διάσταση της εγκληματικής οργάνωσης, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μιλάμε για στρατούς που έχουν δομή, ιεραρχία, πόρους. Πόρους οι οποίοι προέρχονται από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες: από προστασίες, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο ανθρώπων ενδεχομένως, όπλα, μια σειρά παραβατικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις με δομή, πρόγραμμα, σχέδιο και ιεραρχία, χωρίς αμφιβολία. Αυτό άλλωστε φανέρωσε και η τελευταία υπόθεση, αλλά και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που η Ελληνική Αστυνομία κατά το παρελθόν έχει εξαρθρώσει και έχει αποτρέψει στο να φτάσουν ως εκεί. Οργανώσεις που βγάζουν και λεφτά και οργανώσεις που -δυστυχώς έχω να πω- φαίνεται να έχουν υποστήριξη από άλλους αυτουργούς ή από κύκλους που δε διστάζουν να τους προσφέρουν και κάλυψη. Και αυτοί θα μπουν στο στόχαστρο και είναι μια σειρά από ζητήματα ανοικτά. Μιλώ για όλους όσοι σπεύδουν να δημιουργήσουν την αίσθηση σε αυτούς τους αφιονισμένους χουλιγκάνους, με αυτή τη κτηνώδη συμπεριφορά, ότι μπορούν να έχουν κάλυψη, ότι μπορούν να βρουν προστασία, ότι μπορεί να δικαιολογηθεί η δράση τους. Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι δε μπορεί, δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να βρίσκουν ηθικό, πολιτικό ή αλλο έρεισμα τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Προφανώς και θα προσκομίσουμε στην κ. Εισαγγελέα μια σειρά από στοιχεία. Για πρόσωπα, για δράσεις εγκληματικές, το ποινικό μητρώο αυτών των προσώπων, για ύποπτα πράγματα για τα οποία η ανακριτική και εισαγγελική έρευνα θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που παραπέμπουν σε παρότρυνση ενδεχομένως τέτοιων συμπεριφορών ή σε απαράδεκτα σχόλια σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους πράγματα . Μια σειρά από στοιχεία που είμαι βέβαιος ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αξιολογήσει και θα δώσει τις κατευθύνσεις που πρέπει.

Η πολιτική απέναντι στη βία οφείλει δυναμικά να προσαρμόζεται στα γεγονότα που έχουμε κάθε φορά μπροστά μας. Έχουμε πετύχει πράγματα. Από τον Αύγουστο μέχρι τώρα έχουμε πάνω από 600 συλλήψεις για οπαδική βία, σχεδόν 300 προσαγωγές, πάνω από 1500 ελέγχους σε λέσχες σε όλη την Ελλάδα. Νωρίτερα είχαμε θεσμοθετήσει μέτρα που μας επέτρεψαν να βρούμε και να φυλακίσουμε τους δολοφόνους του Καμπανού, τώρα έχουμε διατάξεις.

Είναι μια σειρά από πράγματα που πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Πρέπει να αποφασίσουμε -όλοι όσοι εμπλέκονται στο οικοσύστημα αυτό- και η μήτρα του χουλιγκανισμού είναι το ποδόσφαιρο, σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό δυστυχώς. Πρέπει να τα δούμε με διαφορετικό μάτι και με πιο αποτελεσματική εφαρμογή.

Δεν έχουμε καταφέρει στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου -και αυτό νομίζω είναι κυρίως ζήτημα των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών- να ταυτοποιήσουμε την είσοδο με αυτόν που έχει το εισιτήριο με εκείνον που κάθεται στη θέση που λέει το εισιτήριο. Δε συμβαίνει αυτό και το ξέρουμε καλά όσοι έχουμε εμπειρία από γήπεδα. Δεν έχουμε επιτύχει το επίπεδο άριστης πληροφόρησης από τις κάμερες. Έχουμε μπροστά μας 2 μήνες, για να βρούμε πως αυτά που είναι ψηφισμένα, θα εφαρμοστούν  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Αστυνομία, σε γεγονότα που έχουν πάρα πολύ κόσμο, δε μπορεί να είναι απούσα. Η Αστυνομία θα είναι παρούσα. Πρέπει να είναι παρούσα. Αυτό που πρέπει να προσδιορίσουμε πιο αποτελεσματικά είναι αξιοποιώντας και την τεχνολογία, αλλά αναλαμβάνοντας το μέγεθος που τους αναλογεί και στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να ήταν απλά, θα εφαρμόζονται με αυτόν τον τρόπο.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που μέσα στο χρονικό διάστημα των 2 μηνών, όπου οι αγώνες  θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, οφείλει αυτός που διοργανώνει το πρωτάθλημα και τα μέλη του, να βρουν τρόπους ώστε πλέον να εφαρμοστούν αυτά που προβλέπονται και ταυτόχρονα θα ακολουθήσει και ένας νόμος, το επόμενο διάστημα, όπως εξαγγέλθηκε, που και θα αυστηροποιεί πράγματα όσον αφορά τις ποινές και θα οδηγεί σε  αυτόματη επιβολή ποινών, όταν δεν εφαρμόζονται αυτά που πρέπει. Θα προβλέψει και καινούρια πράγματα, όπως για παράδειγμα τη μία λέσχη φιλάθλων κάτω από σήμα ομάδας.

Ήταν μία δυσάρεστη και δύσκολη απόφαση. Προσωπικά ο ίδιος είμαι φίλαθλος και έχω εδώ και πάρα, πάρα πολλά χρόνια εισιτήριο διαρκείας και καταλαβαίνω την απογοήτευση και την αίσθηση αδικίας των ανθρώπων εκείνων που πηγαίνουν στο γήπεδο έχοντας πληρώσει το διαρκείας τους, το έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους, που είναι η διασκέδαση τους. Εδώ έγινε μία στάθμιση για να μπορούμε να έχουμε ασφαλείς αγώνες, ανθρώπους που δεν θα κινδυνεύουν, για να μπορεί η Αστυνομία να κάνει σωστά τη δουλειά της χωρίς να βάλλει κατά δικαίων κα αδίκων, με τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει.

Δε λειτούργησε αυτό στα γήπεδα όπως έπρεπε να λειτουργήσει αυτό το διάστημα. Αντιλαμβάνομαι την πικρία και την αίσθηση αδικίας που έχουν οι φίλαθλοι αυτοί σε ότι αφορά την οικονομική διάσταση, νομίζω ότι οι εταιρείες- οι ομάδες που τους έδωσαν τα διαρκείας- θα βρουν τον τρόπο αυτό το πράγμα κάπως να το αντισταθμίσουν. Εδώ το μείζον είναι να κάνουμε όλοι ότι πρέπει για να μπει επιτέλους τάξη σε αυτήν την ιστορία. Και επίσης να είμαστε όλοι περισσότερο εγκρατείς. Δεν μπορεί  για ένα γκολ που δεν μέτρησε ή για ένα οφσάιντ που δεν δόθηκε, να δημιουργείτε η αίσθηση ότι μπορούν να δημιουργούνται τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές ή εγκυμονεί κίνδυνος για να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis