Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 27/05/2024

Συντάκτης Βαγγέλης Γιακουμής

«Οι πολιτικοί προϊστάμενοι που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης από το 2019 μέχρι σήμερα για την ΕΛ.ΑΣ., δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν μία συνολική μεταρρύθμιση που χρειάζεται το Σώμα», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καλλιακμάνης.

Και προσθέτει: «Όσο κι αν κυβέρνηση επιμένει στη δική της “αλήθεια των αριθμών”, η αλήθεια των πολιτών είναι μία και μοναδική: ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις είναι σε έξαρση».

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζει: «Θα πρότεινα να ασχοληθεί περισσότερο με την πολιτική και λιγότερο με το ριάλιτι σόου στο οποίο μοιάζει να επιδίδεται».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Καλλιακμάνη στη «ΒτΚ»:

Κύριε Καλλιακμάνη, αναμφίβολα η υποψηφιότητά σας για τις Ευρωεκλογές εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και μία συμβολική κίνηση. Έχει να κάνει με τα θέματα της ασφάλειας. Πιστεύετε ότι στα ζητήματα αυτά η κυβέρνηση έχει μείνει στάσιμη;

«Δεν χρειάζεται να πω εγώ ότι κυβέρνηση στο ζήτημα της ασφάλειας έχει περάσει κάτω από τον πήχη. Το καταμαρτυρούν οι ίδιοι οι πολίτες, τόσο στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ όσο και στις δημοσκοπικές μετρήσεις.

Έχοντας υπηρετήσει για περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε μάχιμες θέσεις της ΕΛ.ΑΣ., αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω σήμερα, είναι ότι οι πολιτικές ασφαλείας απαιτούν προοδευτική σκέψη και νοοτροπία.

Το ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα αφουγκράστηκε τις αγωνίες των πολιτών, οι οποίοι μαστίζονται απ’ αυτό που κάποιοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως “μικροεγκληματικότητα”, αλλά που αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Όσο και αν κυβέρνηση επιμένει στη δική της “αλήθεια των αριθμών”, η αλήθεια των πολιτών είναι μία και μοναδική: ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις είναι σε έξαρση.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι, πλέον, πασιφανές ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης από το 2019 μέχρι σήμερα για την ΕΛ.ΑΣ., δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν μία συνολική μεταρρύθμιση που χρειάζεται το Σώμα και γενικότερα οι πολιτικές ασφαλείας στη χώρα μας».

Το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ είναι η δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό;

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όμως, τα τελευταία χρόνια –με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις εθνικές εκλογές –πέφτουν, πολύ συχνά, έξω. Το σίγουρο είναι ότι δεν μας αρκεί να κατακτήσουμε τη δεύτερη θέση.

Θέλουμε να επιτύχουμε ένα ποσοστό που θα στείλει δύο θετικά μηνύματα: πρώτον, ότι η γνήσια προοδευτική παράταξη επιστρέφει όλο και πιο δυναμικά. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση έχει και πάλι πολιτικό αντίπαλο με όραμα και σχέδιο για τη χώρα, απέναντι στη συντηρητική πρόταση της Ν.Δ. “Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει”, είχε πει ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούμε πάρα πολύ, γιατί η χώρα μας αξίζει μία σοβαρή και δυναμική εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών εκτιμάτε ότι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε προσωπικά ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς.

Ένα εγχείρημα μεγάλο και καθόλου εύκολο, που όμως αποτελεί κοινωνική ανάγκη και μόνο το –ακόμη πιο ισχυρό μετά τις κάλπες– ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρότεινα πάντως να ασχοληθεί περισσότερο με την πολιτική και λιγότερο με το ριάλιτι σόου στο οποίο μοιάζει να επιδίδεται».

Πιστεύετε ότι στις Ευρωεκλογές οι πολίτες θα θελήσουν να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, η Υγεία και η ασφάλεια των πολιτών;

«Κάποιοι τεχνηέντως κάνουν λόγο για “χαλαρή ψήφο” στις Eυρωεκλογές. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό διακύβευμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να νιώσει η κυβέρνηση –και σε επίπεδο ποσοστών, καθώς σε πολιτικό επίπεδο το νιώθει ήδη– ότι υπάρχει αξιόμαχος αντίπαλος.

Έχω μιλήσει με χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που έκανα βέβαια και πολύ πριν την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Η συντριπτική πλειονότητα εκφράζει τους ίδιους φόβους, τις ίδιες αγωνίες και δηλώνει έτοιμη να στείλει μήνυμα με το μεγαλύτερο όπλο που έχει ένας πολίτης: την ψήφο του.

Πιστεύω, λοιπόν, πως οι πολίτες όχι μόνο θα στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι “ώς εδώ, φτάνει”, αλλά, παράλληλα, θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ τη δύναμη, την ώθηση που χρειάζεται για να ανοίξει την πόρτα της εξόδου στη Ν.Δ. από το Μέγαρο Μαξίμου».

Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας για τα παραπάνω ζητήματα; Τι προτείνετε στους πολίτες τους οποίους καλείτε να σας ψηφίσουν;

«Πρωτίστως, καλώ τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ό, τι και να σκοπεύουν να ψηφίσουν, πρέπει να συμμετάσχουν στην κορυφαία δημοκρατική εκδήλωση.

Από εκεί κι έπειτα, κ. Γιακουμή, το ΠΑΣΟΚ ασκεί αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς αλαζονεία, χωρίς φανφάρες και επικοινωνιακά σόου, με ανθρώπους που γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει και πώς: Από τα ζητήματα της ασφάλειας και της ενίσχυσης των αγροτών, μέχρι την εξωτερική πολιτική και, φυσικά, την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το πρόγραμμά του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κυβερνητική λύση για τη χώρα, δομημένο πάνω στο κεντροαριστερό πλαίσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία πρέπει να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο στις Ευρωεκλογές αυτές. Σε προσωπικό επίπεδο, μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω ότι εδώ και χρόνια δίνω μάχες για τους συναδέλφους μου αστυνομικούς, και συνήθως τις κερδίζω.

Το ίδιο, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και πάθος, θέλω να κάνω και γι’ αυτούς: για τον εργαζόμενο, τον αγρότη, το φοιτητή, το συνταξιούχο. Τον πολίτη που θέλει να δει, επιτέλους, αυτές τις περιβόητες “καλύτερες ημέρες” να γίνονται πράξη…».

vradini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis