Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
σκοποσ
18:35 | 13/09/2023

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε κατοικημένη περιοχή της Αρτέμιδας το απόγευμα της Δευτέρας με θύματα έξι αλλοδαπούς που δέχθηκαν 60 σφαίρες ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, αναφέρθηκε στον αριθμό των αστυνομικών που περιπολούν και στον μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων του που απασχολούνται στη φύλαξη υψηλών προσώπων.

«Σε όλες τις χώρες το οργανωμένο έγκλημα έχει θεριέψει σε ό, τι έχει να κάνει με τη διακίνηση ναρκωτικών» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Καλλιακμάνης τονίζοντας ότι στη χώρα μας, γι αυτό ακριβώς το λόγο, θα πρέπει να αποδεσμευτούν δυνάμεις της αστυνομίας που απασχολούνται σε άλλους τομείς.

Διαβάστε επίσης

«Από τους 12.000 αστυνομικούς στην Αττική οι 7.000 ασχολούνται με τη φύλαξη στόχων και μένουν για την ασφάλεια των πολιτών μόλις 5.000 αστυνομικοί» κατήγγειλε ο κ. Καλλιακμάνης ζητώντας κάτι να αλλάξει άμεσα ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος των αστυνομικών στην Νοτιοανατολική Αττική αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πρόσωπα που χρήζουν φύλαξης αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται από τους εν ενεργεία αστυνομικούς.

«Δεν μπορεί οι πολιτικοί να μην έχουν αστυνομική συνοδεία για την προστασία τους, όχι όμως από την αστυνομία. Κάντε ένα δημόσιο τομέα για τη φύλαξη ευπαθών στόχων και επισήμων που να μην έχει καμία σχέση με την αστυνομία» πρότεινε ο κ. Καλλιακμάνης.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική ασφάλεια πριν κατηγορηθεί η αστυνομία ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της με αφορμή την εκτέλεση των έξι Τούρκων που θυμίζει χτυπήματα κυκλωμάτων των καρτέλ στη Λατινική Αμερική.

 

Στο οργανωμένο έγκλημα ανήκουν τα θύματα

Όσον αφορά την ουσία της πρωτοφανούς επίθεσης στην Αρτέμιδα υποστήριξε ότι «απ’ ό,τι φαίνεται είναι όντως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην Τουρκία και όχι μόνο γιατί είχε χτυπήματα και στη Γαλλία» δήλωσε ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής.

Απαντώντας στο πώς πέρασαν τα σύνορα της χώρας άνθρωποι που ήταν σεσημασμένοι ο κ. Καλλιακμάνης εστίασε στο εάν η Τουρκία, χώρα καταγωγής των θυμάτων, είχε ενημερώσει σχετικά την Europol ή την Interpol. «Η Τουρκία δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαν ενημερώσει ότι αυτά τα άτομα είναι επικίνδυνα, ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα, δραστηριοποιούνται στη Γαλλία και οπουδήποτε αλλού και μπορεί να περάσουν και από την Ελλάδα» διερωτήθηκε ο συνδικαλιστής αστυνομικός. Το γεγονός ότι οι αποσκευές των θυμάτων ήταν πρόχειρα τακτοποιημένες δείχνει ότι η αναχώρησή τους ήταν ξαφνική.

 

Πιθανότατα υπήρχε και άλλο άτομο στο σπίτι των θυμάτων

«Ίσως είχαν μια ειδοποίηση ότι είχαν γίνει αντιληπτοί από την αντίπαλη συμμορία. Ίσως κάποιος τους “έδωσε”. Υπάρχουν στοιχεία ότι υπήρχε και άλλο ένα άτομο το οποίο προσπαθεί να ταυτοποιήσει η αστυνομία και αναζητά» δήλωσε ο κ. Καλλιακμάνης.

Σχολιάζοντας τη σύλληψη του 31χρονου Τούρκου στο αεροδρόμιο του Ελευθέριος Βενιζέλος ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αναφέρθηκε στο προσωρινό έγγραφο που διέθετε ο ύποπτος από τις ελληνικές αρχές, το οποίο του δίνει την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Όσον αφορά τους εκτελεστές της επίθεσης δήλωσε ότι «προσπαθούμε να δούμε καταρχήν ποιοι ήταν οι δράστες. Δεν μπορεί να είναι ένας γιατί υπάρχουν πολλοί πυροβολισμοί και μπροστά από το αυτοκίνητο αλλά και στα πλάγια. Έπεσαν 60 σφαίρες. Είναι δύσκολο ένας να ρίξει 60 σφαίρες», πρόσθεσε ο κ. Καλλιακμάνης.

Σχολιάζοντας το ηχητικό ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς εξήγησε ότι η παύση που υπάρχει μπορεί να έχει σχέση με τη χαριστική βολή στα θύματα.

 

Με ευρωπαϊκά διαβατήρια λόγω Σένγκεν οι δράστες

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν επίσης αλλοδαποί, μέλη αντίπαλης συμμορίας, που με κάποιο τρόπο ενημερώθηκαν ότι οι έξι άνδρες τουρκικής καταγωγής είχαν διαφύγει στην Ελλάδα και αφού τους εντόπισαν, τους σκότωσαν.

Όσον αφορά τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που ο ύποπτος που συνελήφθη στο Ελ. Βενιζέλος αλλά και τα θύματα φέρεται να είχαν στην κατοχή τους, ο κ. Καλλιακμάνης εξήγησε ότι αν ήρθαν από άλλη χώρα Σένγκεν, και δεν υπήρχε ενημερωτικό δελτίο ότι ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση, μπόρεσαν και πέρασαν ελεύθερα στην Ελλάδα.

«Η συνθήκη Σένγκεν προβλέπει ελεύθερη διακίνηση επιβατών. Είναι σαν να κινείσαι μέσα στην Ελλάδα. Από το από τη Λαμία να πας στη Λάρισα», σημείωσε ο κ. Καλλιακμάνης. Και όπως είπε, «η Ελληνική Αστυνομία κάνει προληπτικούς ελέγχους και στις αναχωρήσεις των πτήσεων Σένγκεν αλλά και στις αφίξεις. Δεν μπορεί να κάνει ελέγχους διαβατηρίων και να σταματάει τον κόσμο.

Πηγή: Συνδέσεις | ertnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis