Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:45 | 05/09/2018

Νέο σοβαρό ατύχημα για ένα stealth μαχητικό F-35C Lightning II, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο υπέστη βλάβη κατά τη διάρκεια μιας άσκησης εναέριου ανεφοδιασμού με ένα F/A-18F Super Hornet στον Ατλαντικό Ωκεανό την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου των Αεροπορικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το F-35C, η έκδοση του stealth μαχητικού F-35 για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, πραγματοποιούσε επιχειρησιακές δοκιμές από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN-72). Το F-35C που συμμετείχε στο ατύχημα επέστρεψε στο αεροπλανοφόρο και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο πλοίο μετά το ατύχημα. Το F/A-18F Super Hornet προσγειώθηκε στον Ναυτικό Αεροσταθμό Oceana στη Βιρτζίνια μετά το ατύχημα.

Το F-35C Lightning II που ενεπλάκη στο ατύχημα, ανήκε στην 125η Μοίρα Μαχητικών "Rough Raiders" του USS Lincoln. Το F/A-18F Super Hornet ανήκε στη 103η Μοίρα Μαχητικών "Jolly Rogers".


[custom:google-ads]


Το F-35C υπέστη ζημιά στον κινητήρα κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, όταν τμήμα της προβοσκίδας ανεφοδιασμού από το αεροσκάφος F/A-18F Super Hornet, το οποίο στα πλαίσια της άσκησης λειτουργούσε ως ανεφοδιαστικό, χτύπησε τον κινητήρα του F-35C. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και εκκρεμεί επίσημη έρευνα σύμφωνα με τις πηγές του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η ζημιά στο F-35C κατηγοριοποιήθηκε ως "Κατηγορίας Α", τη σοβαρότερη κατηγορία βλάβης για ένα στρατιωτικό αεροσκάφος.

Τα ατυχήματα κατηγορίας Α συμβαίνουν όταν ένα αεροσκάφος καταστρέφεται εντελώς, υφίσταται σοβαρότατες ζημιές ή θανατηφόρο ατύχημα ή το ίδιο το αεροσκάφος έχει ζημιές άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν ο κινητήρας του F-35C, ο πιο ισχυρός και προηγμένος στην κατηγορία του, καταστράφηκε στο ατύχημα, θα μπορούσε να κοστίσει έως και 14 εκατομμύρια δολάρια για να αντικατασταθεί, χωρίς να συμπεριλάβουμε τυχόν πρόσθετη ζημιά στην άτρακτο του αεροσκάφους ή στα αεροηλεκτρονικά του συστήαμτα.

Η ζημιά στο F/A-18F Super Hornet είναι λιγότερο σοβαρή και κατηγοριοποιήθηκε ως "Κατηγορίας Γ" χωρίς τραυματισμούς και ζημιές που αναφέρθηκαν να είναι μεταξύ $ 50.000 και $ 500.000.

Τα δύο αεροσκάφη που συμμετείχαν στο ατύχημα πραγματοποιούσαν τις πρώτες επιχειρησιακές δοκιμές των stealth μαχητικών F-35C, από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln.

Πηγή: onalert.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis