Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:00 | 23/04/2020

Ακόμα ένα επεισόδιο έντασης ανάμεσα σε ρωσικά μαχητικά και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έρχεται να αποδείξει πως οι σχέσεις των δύο βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. 

Μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Βελγικής Αεροπορίας που ήταν ανεπτυγμένα στη βάση Siauliai, στη Λιθουανία, στο πλαίσιο επιτήρησης του εναερίου χώρου της βαλτικής χώρας από το ΝΑΤΟ αναχαίτισαν εικονικά σχηματισμό ρωσικών μαχητικών που πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο πολύ κοντά στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook. Το περιστατικό συνέβη στις 17 Απριλίου κι ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke του 6ου Στόλου βρισκόταν ανοιχτά των λιθουανικών ακτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχικής Εναέριας Διοίκησης “τα ρωσικά μαχητικά πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο πραγματοποιώντας υπερπτήσεις πάνω από το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Donald Cook” (…) “τα βελγικά μαχητικά αναχαίτισαν τα ρωσικά με επαγγελματισμό εκδιώκοντάς τα και αποδεικνύοντας πως το ΝΑΤΟ είναι παρόν, ενεργό και έτοιμο να αντιδράσει σε κάθε απειλή”.

Ενδιαφέρον είναι ένα βίντεο που δημοσίευσε από το περιστατικό η Βελγική Αεροπορία παρμένο από το κοκπιτ των βελγικών F-16 και το σύστημα κάμερας του κράνους των πιλότων και δείχνει τις φάσεις αναχαίτισης των ρωσικών Su-24, Su-27 και Su-30SM.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα ρωσικά μαχητικά εμφανίζονται να είναι οπλισμένα με πυραύλους αέρος-επιφανείας.

Οι συναντήσεις ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών όμως δεν περιορίζονται στη Βαλτική. Στις 8 Απριλίου αμερικανικά μαχητικά F-22 αναχαίτισαν δύο ρωσικά Ilyushin Il-38 σε ναυτική περιπολία στον Βερίγγειο Πορθμό. Μια εβδομάδα μετά, ρωσικά Su-35 πραγματοποίησαν αντίστοιχη κίνηση σε ένα αμερικανικό P-8A Poseidon πάνω από τη Μεσόγειο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε την περασμένη Κυριακή ξανά μεταξύ ενός ρωσικού Su-35 κι ενός P-8A Poseidon.

Πηγή: onalert.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η «ασπίδα» της Μόσχας: Όλα όσα ξέρουμε για το αντιπυραυλικό σύστημα επόμενης γενιάς των Ρώσων


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis