Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:39 | 28/05/2024

Σύσσωμα τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου αντιδρούν για το επίδομα που θα παραχωρηθεί σε όσους συναδέλφους τους εργαστούν για τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου (9/6).

Και οι τρεις συντεχνίες αστυνομικών αντέδρασαν με έντονο τρόπο –κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό τα τελευταία 24ωρα– για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προκαθορίσει ένα συγκεκριμένο ποσό για όσες ώρες εργαστούν, ανεξαρτήτως, όπως αναφέρουν, χρόνων υπηρεσίας και μισθολογικής κλίμακας.

Διαβάστε επίσης

Τη διαφωνία τους με την τροπή που πήρε το θέμα έχουν εκφράσει με δημόσιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), καθώς και οι επαγγελματικοί κλάδοι της «Ισότητας» και της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΣΔΥΚ). Κοινό σημείο στις αντιδράσεις τους είναι η θέση ότι παραγνωρίζονται οι κλίμακες των μελών του Σώματος, τα οποία, ταυτόχρονα, καλούνται να εκτελέσουν απαιτητικά καθήκοντα. Οι επηρεαζόμενοι τονίζουν ότι όσοι εργαστούν για 20 ώρες (από 05:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι τη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας) θα λάβουν ένα ποσό που δεν προνοείται καν στις μισθολογικές τους κλίμακες.

Επιχειρηματολογώντας, αναφέρουν ότι η αντιμισθία για το ειδικό αυτό καθήκον είναι ανάλογη κλίμακας Α2 ή Α3, τη στιγμή που ένας νεοεισερχόμενος αστυνομικός στο Σώμα αμείβεται με βάση την κλίμακα Α5. Στην ουσία, θέλουν να υπερτονίσουν πως είναι ιδιαίτερα χαμηλό αυτό το ποσό.
€609 οι επόπτες, €314 οι υπόλοιποι

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται ο «Φ», το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε επίσημα τον αρχηγό Αστυνομίας ότι θα καταβληθούν €314 (μεικτά) σε όλους τους αστυνομικούς ακόμα κι αν εργαστούν για 20 ώρες, ενώ οι υπαξιωματικοί/ αξιωματικοί του Σώματος που θα ασκήσουν καθήκοντα επόπτη θα λάβουν €609 (μεικτά).

Βάσει συνδικαλιστικών θέσεων και σχετικών υπολογισμών, οι απώλειες για τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία θα έπρεπε να πληρώνονται με βάση την μισθολογική τους κλίμακα, ανέρχονται μέχρι και στο ήμισυ (50%). Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από τους συνδικαλιστές, ένας αστυφύλακας κλίμακας Α8+1 για 20 ώρες συνεχόμενου καθήκοντος θα έπρεπε να λάβει €630.40 (€31,52 η υπερωριακή αμοιβή την ώρα), ενώ με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα πληρωθεί €314.

Να σημειωθεί ότι καθήκοντα επόπτη βάσει των διαδικασιών που έχει θέσει η ηγεσία του αστυνομικού Σώματος, εκτελούν μέλη της Αστυνομίας που έχουν κλίμακα Α9 (και άνω) και τα οποία πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να έχει υπό την ευθύνη/ διοίκησή του τέσσερα εκλογικά κέντρα.
Να έχει υπό την ευθύνη/ διοίκησή του τέσσερα μηχανοκίνητα περίπολα.
Να έχει υπό την ευθύνη/ διοίκησή του επτά μέλη του Σώματος (π.χ. αντιοχλαγωγική ομάδα).

«Κατ’ αποκοπήν ποσό»

Με βάση τις επίσημες θέσεις που εκφράζονται από το υπουργείο Οικονομικών, ο καθορισμός του ποσού για όσα μέλη της Αστυνομίας εργάζονται σε ειδικά καθήκοντα, όπως αυτά των εκλογών, δεν είναι κάτι νέο. Είναι απόλυτα ενδεικτικά τα όσα ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

Όπως μας ανέφερε «διαχρονικά ο τρόπος αποζημίωσης ήταν με καθορισμό κατ’ αποκοπήν ποσού». Επιπλέον, μετά από σχετικό ερώτημά μας, διευκρίνισε πως ποτέ το κριτήριο δεν ήταν η μισθολογική κλίμακα του προσώπου, το οποίο εργαζόταν για τις ανάγκες των εκλογών. Εξήγησε πως πάντα καθοριζόταν ένα ποσό κι ότι αυτή η τακτική είναι καθ’ όλα νομότυπη.

Η ηγεσία της Αστυνομίας

Με βάση θέσεις που τέθηκαν υπόψιν του «Φ», η ηγεσία της Αστυνομίας έχει ασχοληθεί με το θέμα αποτεινόμενη γραπτώς εδώ και ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διασφαλίσει πως δεν θα παραγνωριστούν τα μέλη του Σώματος. Η ίδια πληροφόρηση αναφέρει πως είχε ετοιμαστεί και δεύτερη επιστολή. Καλέσαμε αρμόδιο στέλεχος της Αστυνομίας να τοποθετηθεί, το οποίο επιφυλάχθηκε να μας δώσει προσεχώς την επίσημη θέση του Σώματος.

Μιλά για παρανομία η «Ισότητα», κάνει λόγο για αλχημείες η ΑΣΔΥΚ

Χθες, δυο εκ των τριών συνδικαλιστικών σωμάτων τοποθετήθηκαν γραπτώς επίσημα. Ο λόγος για τους κλάδους αστυνομικού Σώματος της «Ισότητας» και της ΑΣΔΥΚ. Η «Ισότητα» επικαλέστηκε δευτερογενή νομοθεσία, ενώ η ΑΣΔΥΚ κάνει λόγο για αδικία και «ακατανόητες αλχημείες» από πλευράς υπουργείου Οικονομικών.

«Έχουμε πληροφορηθεί ότι όσοι αστυνομικοί εργαστούν στις εκλογές την 9η Ιουνίου 2024 ως μη εποπτικό προσωπικό για περισσότερες από 20 συνεχόμενες ώρες εργασίας, θα αποζημιωθούν με τη μισθολογική κλίμακα Α2, ανεξαρτήτως της μισθοδοτικής κλίμακας που πληρώνονται», σημειώνει η ανακοίνωση της «Ισότητας» που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του κλάδου, Νίκου Λοϊζίδη. Και προστίθεται σε άλλο σημείο: «Η εκμετάλλευση των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας είναι πρωτοφανής, για την ημέρα των εκλογών. Παραβιάζεται και νομικά η μέθοδος υπολογισμού της χρηματικής αποζημίωσης που αναγράφει επί λέξει ο κανονισμός 47:

“…στις περιπτώσεις συνδυασμένων κλιμάκων λαμβάνεται υπόψη η μισθοδοτική κλίμακα που διανύει ο υπάλληλος κατά το χρόνο που εργάζεται υπερωρίες”.

“…αποζημιώνοντας ανεξαρτήτως την κλίμακα της θέσης τους, με βάση τη μισθοδοτική κλίμακα ή σε περίπτωση συνδυασμένων κλιμάκων (βλ. αστυνομικοί), της υψηλότερης κλίμακας των συνδυασμένων κλιμάκων της κατώτατης θέσης (δηλ. αστυνομικοί Α8)”.

Από τον Ιανουάριο του 2024 ενημερώσαμε τον Αρχηγό Αστυνομίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να λάβουμε καμία ανταπόκριση για την κατάφωρη αδικία στην εργασιακή παρανομία που γίνεται την προκειμένη περίπτωση. Σήμερα (σ.σ. χθες) αποστείλαμε εκ νέου επιστολή στον υπουργό Οικονομικών την οποία κοινοποιήσαμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον Αρχηγό Αστυνομίας. Ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του και εμείς ως Συντεχνία θα υπερασπιστούμε νομικά τα μέλη μας, γιατί πλέον νιώθουμε ως εργαζόμενοι αλλά και πολίτες β΄ κατηγορίας».

Η ΑΣΔΥΚ εκφράζει έκπληξη για το ύψος της αντιμισθίας «που θα λάβουν τα μέλη της Αστυνομίας» και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι αυτή είναι ανάλογη «μισθολογικής κλίμακας Α3». Προστίθεται ότι «πρόκειται για άδικη απόφαση που έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, χιλιάδες μέλη της Αστυνομίας, η πλειονότητα των οποίων είναι τοποθετημένα στη μισθολογική κλίμακα Α7, Α8, Α9, με προϋπηρεσία πέραν των 15 ετών, θα εργαστούν υποχρεωτικά συνεχόμενο ωράριο, πέραν των 20 ωρών την Κυριακή των εκλογών, για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας (σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους των οποίων η συμμετοχή είναι προαιρετική) και θα λάβουν αντιμισθία ως νεοεισερχόμενοι σπουδαστές της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Μετά και την πρόσφατη διαταγή του Αρχηγού της Αστυνομίας, που υποχρέωσε συνάδελφους/σες να εργάζονται πέραν του συνήθους ωραρίου τους, λαμβάνοντας χρόνο ανάπαυσης αντί μισθού, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση κατ’ επέκταση, με αυτή την απόφαση ολοκλήρωσαν την αδικία σε βάρος των μελών της Αστυνομίας. Οι ακατανόητες “αλχημείες” του υπουργείου Οικονομικών, για εξοικονόμηση πόρων από χαμηλόμισθα μέλη της Αστυνομίας είναι απλά απαράδεκτες, δεδομένου μάλιστα, ότι αυτό το κόστος δεν είναι επαναλαμβανόμενο».

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ στην κατακλείδα της ανακοίνωσης κι αφού πρώτα σημειώνει ότι «τα μέλη της Αστυνομίας αριθμούν περί τις 5.500 άτομα και με τις οικογένειές τους αποτελούν σημαντική ομάδα του εκλογικού σώματος», αναφέρει: «Καλούμε την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Οικονομικών όπως αναθεωρήσουν τάχιστα την άδικη απόφασή τους».

Οι θέσεις του ΣΑΚ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ-ΠΑΣΥΔΥ), Γιώργος Γεωργίου, σε τοποθετήσεις του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για το θέμα αναφέρθηκε στις ενέργειες του Αρχηγού Αστυνομίας και την επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης . Όπως είπε, η απάντηση του Υπουργείου του προκάλεσε έκπληξη:

«Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε μέσα σε τρεις γραμμές ότι θα πληρωθούμε στην Α3. Βλέπαμε κι εμείς με απορία αυτή την απόφαση». Ανέφερε, ακόμη, πως ένας νεοεισελθόντας στ Σώμα αστυνομικός εντάσσεται στη μισθολογική κλίμακα Α5 και δεν έχει λογική η αντιμισθία για τα ειδικά καθήκοντα στις εκλογές να αντιστοιχεί με απολαβές της κλίμακας Α3.

Επιπλέον, μίλησε για τα απαιτητικά καθήκοντα στις επερχόμενες εκλογές, στις οποίες οι αστυνομικοί καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο λόγω «του αυξημένου αριθμού εκλογικών κέντρων». Αναφέρθηκε και στις αναβαθμίσεις των μισθολογικών κλιμάκων κατά το 2022. «Για ποιο λόγο μας αναβάθμισαν, για να μας πάρουν πίσω;», διερωτήθηκε.

Φάνης Μακρίδης

Πηγή:  philenews.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis