Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
euro_istock-2024719903
09:31 | 04/07/2024

Αναδρομικά ποσά από 100 έως 280 ευρώ αναμένεται να λάβουν μέσα στο καλοκαίρι οι δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ από την κατάργηση της εισφοράς 1% που αποδιδόταν στο πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τους εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ.

Η χθεσινή ρύθμιση αφορά τις περιπτώσεις και τις υπηρεσίες όπου δεν σταμάτησε να παρακρατείται η εισφορά από τα λογιστήρια μετά τον Νοέμβριο του 2022.

Ως εκ τούτου όταν προχωρήσουν οι εκκαθαρίσεις οι υπάλληλοι θα δικαιούνται επιστροφές χρημάτων 20 μηνών από 25/11/22 και μετά.

Η ειδική εισφορά που συνυπολογίστηκε και αποδόθηκε για διάστημα πέραν της 25/11/2022 θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στους δικαιούχους μέσω των εκκαθαριστών αποδοχών των οικείων υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης

 

ΕΦΚΑ: Η διαδικασία της επιστροφής

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ δίνει οδηγίες για τη διαδικασία επιστροφής.

Η διαδικασία διεκπεραίωσης εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής έχει ως εξής:

1. Ο εκκαθαριστής μισθοδοσίας υποβάλλει αίτημα επιστροφής της αχρεωστήτως καταβληθείσας ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, συγκεντρωτικά για το σύνολο των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών 1% υπέρ του ΤΠΔΥ από την ημερομηνία κατάργησής του (για το σύνολο των υπαλλήλων), αναγράφοντας υποχρεωτικά και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του φορέα για την κατάθεση του προς επιστροφή ποσού.

2. Ταυτόχρονα με την αίτηση επιστροφής του εκκαθαριστή μισθοδοσίας των υπηρεσιών προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει να υποβάλλεται: Βεβαίωση εκκαθαριστή μισθοδοσίας για την εισφορά υπέρ ΤΠΔΥ.

Ο εκκαθαριστής μισθοδοσίας θα συντάσσει τη βεβαίωση με την πλήρη επωνυμία του φορέα, τον ΑΜΕ, τον ΑΦΜ, με βάση τις επίσημες μισθοδοτικές καταστάσεις που έχουν υποβληθεί στην ΕΑΠ, για έναν ή και περισσότερους δικαιούχους απασχολούμενούς του, στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται η μισθολογική περίοδος αναφοράς της αχρεώστητως καταβολής και τα ποσά που παρακρατήθηκαν ανά ασφαλισμένο.

Στη συνέχεια οι αιτήσεις θα διαβιβάζονται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης Αυτοτελών Κλάδων Επικουρικής και Εφάπαξ του e-ΕΦΚΑ για την επιστροφή του συνολικού ποσού.

Πηγή: parapolitika.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis