Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
21:14 | 05/03/2023

Το πρώτο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. για το τρέχον έτος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των 18 Πρωτοβαθμίων Ενώσεων της Ομοσπονδίας μας, ενώ ακολούθησε και η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι συνεδριάσεις μας ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένες συναισθηματικά λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου δηλώσαμε συντετριμμένοι ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Η οικογένεια του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έχει έναν επιπλέον λόγο να νιώθει εντονότερα τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων καθώς στη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία, επέβαινε η 26χρονη κόρη συναδέλφου μας Ανυσία, η οποία νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου και ευχή όλων μας είναι να επιστρέψει το συντομότερο γερή στην οικογένειά της. Οι τράπεζες αίματος των Ενώσεων της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν για την κάλυψη αναγκών αίματος τόσο της Ανυσίας όσο και των άλλων τραυματιών του δυστυχήματος.

Τονίσθηκε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των σιδηροδρομικών έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι και πριν λίγο καιρό και δεν εισακούονταν. Προφανώς θεωρήθηκαν «εργατοπατέρες» και ακυρώθηκαν όλες τους οι ανησυχίες από τους αρμόδιους.

Χρέος του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί η ανάδειξη όλων των προβλημάτων γύρω από την εργασία και δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά!

Κατά τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. έγινε διεξοδική ενημέρωση  από το προεδρείο για συγκεκριμένα εκκρεμή ζητήματα. Σκοπός ήταν η αμοιβαία ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις πυκνές δράσεις μας, αλλά και για την καταγραφή υπαρκτών προβλημάτων, που απαιτούν τη δική μας διαρκή συνδικαλιστική παρέμβαση προκειμένου αυτά να εκλείψουν, βελτιώνοντας τις υπηρεσιακές συνθήκες των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Τις εργασίες μας απασχόλησε το ΠΔ 86/22, με το οποίο επήλθαν αλλαγές στο πδ 37/2012, αναφορικά με τις καταστάσεις προσωπικού και ειδικότερα όσον αφορά στους ευρισκόμενους σε υπηρεσία γραφείου. Κατά τα προβλεπόμενα στο νέο ΠΔ, τα στελέχη, που τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου αιτούνται την τοποθέτηση τους σε υπηρεσίες ανά Περιφερειακή Διοίκηση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και τελικώς τοποθετούνται σε Κεντρικές ή σε Περιφερειακές Υπηρεσίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίες εδρεύουν σε περιοχές της κατά τόπο αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., που έχουν δηλώσει. Δεδομένης της χωρικής εκτάσεως, που καλύπτουν οι ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. καθίσταται προφανές, ότι με τον τρόπο αυτό ένα στέλεχος, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ή τραυματισμού, δεν εξασφαλίζεται με σαφήνεια ότι θα τοποθετηθεί στον τόπο συμφερόντων του. Η Ομοσπονδία μας έχει αντιδράσει από την πρώτη στιγμή και θα επιδιώξει την άμεση τροποποίηση της εν λόγω διάταξης.

Σημαντικά και διαχρονικά ζητήματα, που απασχόλησαν τις εργασίες μας, ήταν  αυτά που απασχολούν τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Παρότι έγιναν βήματα με τους διαγωνισμούς απευθείας κατάταξης διπλωματούχων κυβερνητών και μηχανικών, εντούτοις τα προβλήματα παραμένουν και σε πολλές περιπτώσεις εντείνονται.

Η προγραμματισμένη ένταξη νέων σκαφών στο Σώμα τα επόμενα χρόνια, η έλλειψη κινήτρων, η μη αναγνώριση του επικίνδυνου της εργασίας, ο μέσος όρος ηλικίας στα πληρώματα των πλωτών περιπολικών σκαφών και η μη τήρηση του ωραρίου εργασίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δεν στοιχίζει στην ασφάλεια και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποκλειστικά χάρις στον ζήλο, τον υψηλό επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση  των συναδέλφων μας.

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. επανειλημμένως έχει καταθέσει προτάσεις και τελευταία συνέστησε επιτροπή για την επικαιροποίηση όλων των ζητημάτων των ΠΠΛΣ και θα εντείνουμε την προσπάθεια επίτευξής τους.

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα είναι αυτό των συναδέλφων μας, οι οποίοι παρότι έχουν υπερβεί ακόμη και στο τριπλάσιο τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής σε υπηρεσίες 1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας, η φυσική μας ηγεσία συνεχίζει να «σφυρά αδιάφορα» και δεν ολοκληρώνει τις διαδικασίες των μεταθέσεων, παρουσιάζοντας κάθε φορά και άλλη δικαιολογία-κώλυμα.

Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. ζητά την άμεση συνεδρίαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού προκειμένου να τεθεί ως θέμα Ημερήσιας Διάταξης το συγκεκριμένο θέμα, εντός του θεσμικού πλαισίου, που διέπει τις μεταθέσεις των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο, που ακολούθησε, αποδέχθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ την πρόταση της ΕΠΛΣ Θεσσαλίας – Φθιώτιδας – Β. Σποράδων για τη διεξαγωγή του 24ου Τακτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στην πόλη του Βόλου.

Τέλος, προειδοποιούμε άπαντες ότι η επιχείρηση φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέσω διαταγών ΕΔΕ μετά από ανάδειξη προβλημάτων συνδικαλιστικών Ενώσεων και της ίδιας της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., δεν πρόκειται να περάσει και ότι θα μας βρει δυναμικά απέναντι! Παράλληλα τους προτείνουμε να ασχοληθούν με τον ίδιο ζήλο για την επίλυση των προβλημάτων των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εγκαταλείποντας τις απέλπιδες προσπάθειες εκφοβισμού μας  διότι δεν μας πτοούν!

Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει, επιζητώντας την αποτελεσματικότητα της παρεμβατικής της δράσης, με τεκμηριωμένες διεκδικήσεις, σύμφωνα και με τα αιτήματα, που υποβάλλονται από το σύνολο του συνδικαλιστικού μας κινήματος, με ενότητα και ουσιαστική παρουσία, παντού και όπου καλείται να δράσει σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis