Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Σχολή Αστυφυλάκων
10:14 | 04/04/2024

Το παρακάτω κείμενο και επιστολή που  εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Policenet.gr από αναγνώστρια μας:

Καλησπέρα,
με το συγκεκριμένο μήνυμα, σάς μεταθέτω εξ ολοκλήρου μια επιστολή που απέστειλα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στον ίδιο τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, άμεσα σχετιζόμενη με τα προσόντα και τις προϋποθέσεις εισαγωγής σπουδαστών και σπουδαστριών στην Αστυνομική Ακαδημία.

Η αδικία και η διάκριση μεταξύ πολιτών δυστυχώς συνεχίζεται στο μέγιστο βαθμό, με αποτέλεσμα αρκετοί από εμάς να εξακολουθούμε να βλέπουμε τις φιλοδοξίες μας να σβήνουν οριστικά.

Αντιλαμβάνομαι δεόντως ότι οι εκάστοτε προϋποθέσεις υφίστανται για να τηρούνται, εντούτοις θα ήταν εμμέσως καλοδεχούμενες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τα όρια αναστήματος, ούτως ώστε όλοι όσοι έχουμε έλθει αντιμέτωποι με την προαναφερθείσα αδικία, να είμαστε εις θέσιν να εισαχθούμε στην Αστυνομική Ακαδημία.

Επιθυμούμε να γίνετε η φωνή μας και να συμβάλλετε στην εξάληψη των παραπάνω αντισυνταγματικών διακρίσεων μεταξύ πολιτών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη,
Σεβαστέ κύριε Υφυπουργέ,
Ερίτιμοι λοιποί συνεργάτες,

Χαιρετίζω, εισαγωγικά, την πολύτιμη ευκαιρία που προσφέρετε στον ελληνικό λαό να επικοινωνήσει μαζί σας, αποδεικνύοντάς του την εντιμότητα, τον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφετε απέναντί του. Ως Ελληνίδα πολίτης, υπολήπτομαι την προαναφερθείσα δυνατότητα και δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω σε εσάς, ως αρμόδιο Υπουργό, μια σειρά προβληματισμών, αναφορικά με την εισαγωγή σπουδαστών και σπουδαστριών στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δυστυχώς, οι προβληματισμοί που θα εξηγήσω παρακάτω, μού προξένησαν έντονα το αίσθημα της θλίψης και της αδικίας, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, εν προκειμένω να καταστήσουν την εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές -φαινομενικά- απλούστερη κι ευκολότερη.

Σε πρώτο στάδιο, βεβαίως, επιθυμώ να αποκρύψω την ταυτότητά μου, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, χωρίς, ωστόσο, να αναιρείται η βαρύτητα των όσων θα ακολουθήσουν. Είναι εξίσου σημαντικό να επισημάνω ότι η επιστολή αυτή διατυπώνεται από μια πρώην μαθήτρια και νυν φοιτήτρια, η οποία ποτέ δεν υπήρξε φυγόπονη, αλλά φιλομαθής κι επιμελής καθόλη την διάρκεια των σχολικών χρόνων της.

Το 2021, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε μια (επιφανειακά κι όχι σε βάθος) σωτήρια μεταρρύθμιση, για αρκετές υποψήφιες, που αφορά στο ελάχιστο όριο αναστήματος των γυναικών. Το αντισυνταγματικό ένα μέτρο κι εβδομήντα εκατοστά (1,70μ.), υπέπεσε στο, εξίσου αντισυνταγματικό, ένα μέτρο κι εξήντα τρία εκατοστά (1,63μ.). Η έννοια του αντισυνταγματικού, αντιλαμβάνομαι πως είναι βαρύνουσα, και δεν δύναται να χρησιμοποιείται σε μη ανάλογες και περιττές περιστάσεις. Στην προκειμένη, παρόλα αυτά, περίπτωση, επικαλούμαι το ίδιο το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο. Το ελάχιστο όριο ύψους, αντίκειται στην ισότητα όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, όπως το Σύνταγμα της Ελλάδας προτάσσει με το άρθρο 4, παρ. 2., περί ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Το προηγούμενο σχολικό έτος, 2022-2023, όπως και το φετινό, 2023-2024, θέλησα δις να υπάρξω υποψήφια σπουδάστρια της Αστυνομικής Ακαδημίας, με απώτερο σκοπό την εκπροσώπηση των ιδανικών και των αξιών του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, την προάσπιση του Δικαίου, την συνειδητή απόφαση για προσφορά των υπηρεσιών και της ζωής μου στο όνομα της κοινωνίας και του ίδιου του ελληνικού κράτους και ΟΧΙ επειδή υπήρξα γοητευμένη από τα οφέλη της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου (λ.χ. την μονιμότητα).

Ωστόσο, το ανάστημά μου κλαυσιγέλως αμφισβητεί την αρτιότητα του χαρακτήρα μου, την ικανότητά μου να πρεσβεύσω το εθνόσημο και, φυσικά, τον επαγγελματισμό μου.

Πόσο «συνταγματικές» κρίνονται, επομένως, α) η αποδόμηση των φιλοδοξιών ενός μαθητή και συνειδητοποιημένου ενήλικα, β) η εμφανής διάκριση μεταξύ πολιτών, γ) η ύπαρξη του ορίου αναστήματος ως απαραίτητο, αυστηρό κι αμετάκλητο προσόν για την πρόσληψη Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία γεννά την αναξιοκρατία κατά την πρόσβαση στις προαναφερθείσες δημόσιες θέσεις, δ) η παρουσία ρουσφετιών κατά την διενέργεια των Προκαταρκτικών Εξετάσεων, για την εισαγωγή στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και ε) η αξιολόγηση της καταλληλότητας και ικανότητας των υποψηφίων βάσει εκατοστών και όχι σύμφωνα με την νοητική αντίληψή τους και της καθαυτής ψυχοτεχνικής αρτιότητας;

Δυστυχώς, δεν έχω υπάρξει μόνον εγώ θύμα της παραπάνω διάκρισης και αδικίας. Φυσικά, η μεταρρύθμιση στην οποία προβήκατε πριν τρία έτη, προσέφερε απλόχερα την ευκαιρία σε αρκετές μαθήτριες και φοιτήτριες να εκμεταλλευτούν την ευκολότερη πρόσβαση στην Αστυνομική Ακαδημία. Εντούτοις, εξίσου αρκετές εν δυνάμει υποψήφιες εξακολουθούν οριακά να μένουν εκτός αυτής, συμπεριλαμβανομένου κι εμού του ιδίου.

Το όριο αναστήματος επ ουδενί λόγω καθορίζει τον επαγγελματισμό των υποψηφίων, την επιβλητικότητα, την πυγμή, την δυνατότητα αυτοάμυνας κι αυτοπροστασίας και δεν υπάρχει περίπτωση να κλονίσει την σταθερή πίστη μας στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους. Απεναντίας, απομακρύνει αρκετούς υποψηφίους από την υλοποίηση των στόχων μας.

Τον υγιή πατριωτισμό, την υπακοή στο Σύνταγμα, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τον σεβασμό προς τα ανώτερα ιεραρχικά πρόσωπα, δεν είναι χαρακτηριστικά που διαθέτουν αμιγώς οι πληρούντες του προσόντος του αναστήματος, αλλά όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες ανεξαιρέτως, όλοι όσοι επιθυμούν να υπηρετήσουν την χώρα, τιμώντας το εθνόσημο εφ όρου ζωής, επιθυμία που θέλησα κι εγώ να πραγματοποιήσω.

Για τους παραπάνω λόγους, ως εκπρόσωπος όλων των υποψηφίων, των οποίων οι αιτήσεις εισαγωγής μας στην Αστυνομική Ακαδημία απορρίφθηκαν, αιτούμαι την πλήρη κατάργηση των ορίων αναστήματος, τόσο για τους άνδρες υποψηφίους, όσο και για τις γυναίκες υποψήφιες, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση όλοι, υποψήφιοι και μη, να κάνουμε λόγο για παντελώς αξιοκρατική διαδικασία προσλήψεων, δίχως διακρίσεις μεταξύ των πολιτών και παρουσία ρουσφετιών.

Με την διπλή αναφορά μου στην επαίσχυντη λέξη «ρουσφέτι», βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλω με θέρμη και αδιάσειστα στοιχεία ότι το αφήγημα περί νόμιμων και άρτιων προσλήψεων Αστυνομικών Υπαλλήλων μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί στον μέγιστο βαθμό. Είναι, εξάλλου, σε γνώση σας πως το φαινόμενο της αναξιοκρατίας καραδοκεί και σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Φυσικά, η κατάργηση των ορίων αναστήματος δεν συνιστούμε να παραμείνει αναντικατάστατη. Τουναντίον, θα ήταν υγιής η προσθήκη μιας επιπλέον αθλητικής δοκιμασίας, διαβαθμισμένης δυσκολίας, πέραν των καθορισμένων, όπως συμβαίνει κατά την εισαγωγή σπουδαστών και σπουδαστριών στην Πυροσβεστική Ακαδημία, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον κανονισμό εισαγωγής στις Σχολές Πυροσβεστών κι Αξιωματικών Πυροσβεστικής Ακαδημίας, α) το ανάστημα του εκάστοτε υποψηφίου λαμβάνεται υπόψην μόνον κατά την διαδικασία υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) και β) την κατάργηση του ορίου αναστήματος ενός μέτρου κι εβδομήντα εκατοστών (1,70μ.) και για άνδρες και για γυναίκες, αντικαθιστά η μεταφορά αλτήρων, 25 κιλών έκαστος, σε απόσταση 100 μέτρων, εντός 50 δευτερολέπτων.

Συνοψίζοντας, οφείλω να αναγνωρίσω τις προθέσεις του Υπουργείου και τις δικές σας προσωπικά, κύριε Υπουργέ, εντούτοις δεν θεωρείτε κι εσείς, ο ίδιος, πως η υλοποίηση του παραπάνω εγχειρήματος θα επέφερε άκρως προσοδοφόρα και βέλτιστα αποτελέσματα κατά την εισαγωγή σπουδαστών και σπουδαστριών στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας;

Και κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας, ευελπιστώντας η θέση μου να σας προβληματίσει καλοπροαίρετα, ώστε να αναθεωρήσετε την καθεστηκυία διάταξη του ορίου αναστήματος, που συνιστά τον κύριο «κόφτη» για την πρόσβαση στην Αστυνομική Ακαδημία.
 
Με σεβασμό και εκτίμηση,
πρώην υποψήφια σπουδάστρια της Αστυνομικής Ακαδημίας.”

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis