Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
εμβόλιο_pixabay
21:44 | 29/10/2023

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντιούκ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα καθολικό εμβόλιο που προστατεύει από τρία στελέχη του κορονοϊού. Προκειται για ένα εμβόλιο νανοσωματιδίων το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό- σε πειράματα σε ποντίκια- έναντι τριών διαφορετικών κορονοϊών, σηματοδοτώντας ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς ένα καθολικό εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Αυτό το καινοτόμο εμβόλιο αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση ενός προηγούμενου που αποδείχθηκε αποτελεσματικό έναντι διάφορων παραλλαγών του SARS-CoV-2, του ιού που ευθύνεται για τον Covid-19, τόσο σε ποντίκια όσο και σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Στην τελευταία τους μελέτη, οι ερευνητές του Ντιούκ διεύρυναν το πεδίο εφαρμογής του εμβολίου ώστε να παρέχει προστασία έναντι του SARS-CoV-1, ενός άλλου μέλους της οικογένειας των κορονοϊών SARS που αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο, και του κορονοϊού MERS, γνωστού για την πρόκληση σποραδικών και θανατηφόρων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

«Κάνουμε σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ενός ευρέως προστατευτικού εμβολίου για τους κορονοϊούς», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Κέβιν Σόντερς, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινων Εμβολίων του Ντιούκ, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Πρόκειται για παθογόνα που προκαλούν ή έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις ή και να σκοτώσουν τους ανθρώπους και ένα καθολικό εμβόλιο που παρέχει προστασία θα μπορούσε να επιβραδύνει ή ακόμη και να αποτρέψει μια άλλη πανδημία», εξηγεί.

Το κλειδί σε αυτό το τριδύναμο εμβόλιο έγκειται στη χρήση ενός νανοσωματιδίου που περιέχει ένα κρίσιμο τμήμα γνωστό ως περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα από τον κάθε κορονοϊό. Αυτό το θραύσμα, ουσιαστικά μια θέση πρόσδεσης στον ιό που του επιτρέπει να διεισδύσει στα κύτταρα του σώματος, παρέχει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αρκετές πληροφορίες ώστε να οργανώσουν μια αποτελεσματική άμυνα κατά των πραγματικών κορονοϊών όταν αυτοί εισέλθουν στον οργανισμό.

Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια και πρωτεύοντα έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα μιας προηγούμενης εκδοχής αυτού του εμβολίου νανοσωματιδίων κατά διαφόρων παραλλαγών του SARS-CoV-2. Οι δοκιμές σε ανθρώπους για μια επικαιροποιημένη έκδοση που φέρει ανοσογόνα τα οποία στοχεύουν σε διάφορα στελέχη του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμφανίστηκαν στα τέλη του 2019, έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Στην τελευταία τους μελέτη, οι ερευνητές επέκτειναν τα συστατικά του εμβολίου ώστε να συμπεριλάβουν έναν επιπλέον ιό που σχετίζεται με τον SARS και τον MERS. Μέσω εργαστηριακών ερευνών και δοκιμών σε ποντίκια, επιβεβαίωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε την παραγωγή ανασταλτικών μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστών ως αντισώματα, έναντι και των τριών κορονοϊών. Τα εμβολιασμένα ποντίκια παρέμειναν υγιή όταν εκτέθηκαν είτε σε ιούς τύπου SARS είτε MERS, υπογραμμίζοντας την πιθανή αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι ένα καθολικό εμβόλιο που προστατεύει τόσο από τους ιούς MERS όσο και από τους ιούς SARS είναι ένας εφικτός στόχος», εξηγεί ο Δρ. Σόντερς. «Δεδομένου ότι ένας ιός MERS και δύο ιοί SARS έχουν μολύνει τον άνθρωπο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ανάπτυξη καθολικών εμβολίων κατά των κορονοϊών αποτελεί προτεραιότητα για την παγκόσμια υγεία», κατέληξε ο ερευνητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Reports».

ΠΗΓΗ: Studyfindsertnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis