Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
19:44 | 12/05/2023

Με την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης έπεσε σήμερα η αυλαία του 3ου εκπαιδευτικού προγράμματος «Safety for Journalists - Training School», με τους συμμετέχοντες να μην κρύβουν την ικανοποίησή τους για όσα έμαθαν αλλά και βίωσαν κατά τη διάρκεια της πολύπλευρης κατάρτισής τους στη διαχείριση κρίσεων.

«Πληροφορήθηκα από τους εκπαιδευόμενους ότι ήταν μια εβδομάδα εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Άντλησαν πλούσια και αξιόλογη γνώση πάνω στο αντικείμενο για το οποίο εκπαιδεύτηκαν, για την προάσπιση του έργου τους τη στιγμή που καλούνται να καλύψουν γεγονότα σε ιδιαίτερα περιβάλλοντα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, οπουδήποτε βρεθούν», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην τελετή απονομής των διπλωμάτων και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπαιδευόμενους αλλά και τους εκπαιδευτές για το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης

Σήμερα ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η δεύτερη δράση στο πλαίσιο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ. «Νομίζω ότι παίρνει "σάρκα και οστά" αυτό που ξεκινήσαμε εδώ και λίγους μήνες σε συνεργασία με τις Ενώσεις των Δημοσιογράφων, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη δημοτική τηλεόραση, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όλους τους φορείς που αγκάλιασαν αυτή την πρόταση», επισήμανε ο κ. Γαλαμάτης, τονίζοντας ότι το Διεθνές Κέντρο «αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, σε διάφορα fora όπου συζητούνται τέτοια θέματα».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το έργο που επιτελεί το Διεθνές Κέντρο, εκφράζοντας την ευχή κι ελπίδα να συνεχιστεί και να εδραιωθεί και να πολλαπλασιαστούν οι ενδιαφερόμενοι και οι εκπαιδευόμενοι για δράσεις όπως το «Safety for Journalists - Training School». «Ήδη το πρόγραμμα αυτό το έχει αγκαλιάσει η ΕΕ και όλοι οι θεσμοί και του χρόνου εύχομαι να είμαστε ακόμα περισσότεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Εξήγησε δε, ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Κέντρου θα δημιουργηθούν και άλλα σχολεία εκπαίδευσης. «Δεν είναι κάτι που θα γίνεται μια φορά τον χρόνο. Θα λειτουργεί ως ομπρέλα υποστήριξης όλων αυτών των δράσεων απ' όπου κι αν προέρχονται: από το Πανεπιστήμιο, από τις Ενώσεις των δημοσιογράφων, από την ίδια την Πολιτεία ούτως ώστε ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του χώρου της ενημέρωσης να λαμβάνουν αυτή την τόσο χρήσιμη και αξιόλογη εκπαίδευση», υπογράμμισε.

Το Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματικών των ΜΜΕ δίνει μεγάλη έμφαση σε δράσεις όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Safety for Journalists - Training School», για την υλοποίηση του οποίου συνέπραξε με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, την Έδρα Jean Monnet για τη Δημόσια Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης.

«Το Διεθνές Κέντρο, με δράσεις όπως αυτή, αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχουμε ως χώρα και ως μια ευρύτερη συμμαχία που υποστηρίζει τον δημοσιογραφικό κόσμο στην επιτέλεση του έργου του. Είμαστε χαρούμενοι για το πόσο καλά εξελίσσεται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ειδικά η αναγνώριση του έργου του Κέντρου», επισήμανε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου.

Στο πλαίσιο της πενθήμερης εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν -μεταξύ άλλων- για το πώς σχεδιάζεται μια αποστολή στο πεδίο σε ζώνες υψηλού κινδύνου για τους δημοσιογράφους, για τα ηθικά διλήμματα με τα οποία βρίσκονται οι δημοσιογράφοι, όταν καλούνται να χειριστούν δύσκολες πολλές φορές ζητήματα, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας ρεπόρτερ να προσεγγίσει περιθωριοποιημένες κοινότητες, να οικοδομήσει δεσμούς εμπιστοσύνης μαζί τους προκειμένου να «αφηγηθεί» την ιστορία τους κ.ά. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης εντάσσεται και η πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων, αλλά και η ενημέρωση για πολλά άλλα ζητήματα, όπως η νομοθεσία περί ένοπλων συγκρούσεων, η βασική ασφάλεια πεδίου και μετακινήσεων, οι πρώτες βοήθειες πεδίου, η υγιεινή και διαχείριση άγχους κ.ά.

Το SfJ εκτελείται και στο πλαίσιο του United Nations Academic Impact, έχοντας ως στόχο να παρέχει σε επαγγελματίες, νέους δημοσιογράφους και σε φοιτητές από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο σύγχρονο πεδίο. Η εκπαίδευση υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, το Free Press Unlimited, το Digital Communication Network Global και το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis