Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
22:52 | 15/04/2024

Όπως είναι γνωστό, σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και κατ' επέκταση και στους ενστόλους, είχε αναγνωριστεί από τη πολιτεία, αρχικά από το 1950-51, ως ένα χρηματικό βοήθημα, η αναγκαιότητα καταβολής των επιδομάτων εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα), καθώς και το επίδομα αδείας των εργαζομένων.

Δυστυχώς λόγω των περικοπών που προέκυψαν από το μνημόνιο, με τον Ν.3833/2010 ξεκίνησε η μείωση αυτών των επιδομάτων, ώσπου καταργήθηκαν οριστικά με τον Ν.4093/2012.

Διαβάστε επίσης

Υποτίθεται ότι το σύνολο αυτών των διαδοχικών περικοπών, οι οποίες ήταν αρκετά επώδυνες για τους εργαζόμενους, είχαν προσωρινό χαρακτήρα, όπως επίτασσε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 2016.

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287-2288/2015), έκριναν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012.

 Όμως ήρθε σε αντίθεση με την απόφαση του Αρείου Πάγου (1509/2023), που αποφάσισε πως η κατάργηση των δώρων μπορεί να είναι επιτρεπτή, καθώς υπάρχουν λόγοι οικονομικού συμφέροντος για τη διάσωση της χώρας.

 Έτσι το θέμα παραπέμφθηκε για οριστική απόφαση, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στις 17 Απριλίου του 2024, όπου και θα κρίνει την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της δικαιοσύνης, ίσως είναι η ώρα για την πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της, γι' αυτό το θέμα και να δώσει τη λύση , τελειώνοντας τη δικαστική περιπέτεια και ομηρία των συνταξιούχων και εν ενεργεία συναδέλφων μας. 

Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν πια οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες του παρελθόντος και η χώρα μας πλέον δεν βρίσκεται υπό καθεστώς οικονομικής επιτήρησης.

Οι αξιοπρεπείς όμως συνθήκες διαβίωσης των συναδέλφων μας, βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς  έχουν απωλέσει όλα αυτά τα χρόνια, αρκετά μεγάλο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

 Έτσι είναι επιτακτική η ανάγκη, να επιστραφεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, όπως καλώς συμβαίνει και σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

Δυστυχώς οι εορτές και οι άδειες, έχουν καταλήξει να είναι οι χειρότερες περιόδοι σε οικονομικό επίπεδο, για τους συναδέλφους μας.

Τα έξοδα τους αυξάνονται, σε αντίθεση με την αγοραστική τους δύναμη και είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ενώ διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στηρίζουν το αίτημα μας, ωστόσο μέχρι σήμερα, ουδείς το έχει υλοποιήσει.

Επειδή εισερχόμαστε σε εορταστική περίοδο λόγω του Πάσχα, καλούμε τη πολιτεία να κάνει το χρέος της.

Να ξεκινήσει άμεσα με την καταβολή του αντίστοιχου δώρου, που είναι βέβαιο πως θα συμβάλει και στην αύξηση της εμπορικής κίνησης αλλά και θα βοηθήσει στην καλυτέρευση της καθημερινότητας όλων μας.

Λαγουδάκης Εμμανουήλ

Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου,

Αντιπρόσωπος Ν. Ηρακλείου στην Π.Ο.Α.Σ.Υ.

ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis