Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
kriseis
18:29 | 23/05/2024

Ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.:

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 στην έδρα της Ομοσπονδίας συνεδρίασε σε διευρυμένη μορφή το Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. με τη συμμετοχή και των προέδρων των πρωτοβαθμίων Ενώσεων όλης της χώρας. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το σύνολο των μελών μας αλλά και εν γένει το σύνολο των Αξιωματικών του Σώματος, καθώς και η λήψη αποφάσεων για περαιτέρω κινήσεις και ενέργειες της Ομοσπονδίας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Μάλλιος, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στην έδρα της Ομοσπονδίας και οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε δημόσια για την κίνησή του αυτή, η οποία μαρτυρά τόσο τη θεσμική αναγνώριση όσο και την ευαισθησία του για τα προβλήματα που απασχολούν τους Αξιωματικούς του Σώματος και τα μέλη της Ομοσπονδίας.

IMG 4413 1280x528

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην εισήγησή του ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Αρχηγό και τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση για τα εξής θέματα:

 1. Την έντονη φημολογία που υπάρχει περί τροποποίησης των διατάξεων του κώδικα μεταθέσεων που αφορά τους Αξιωματικούς και ιδιαίτερα αυτούς στον βαθμό του Α/Υ και του Α/Α’, και ειδικότερα για τις εισηγήσεις κάποιων κύκλων στην πολιτική Ηγεσία σε ότι αφορά το αμετάθετο για τους ανωτέρω βαθμούς, κάτι το οποίο σχεδόν επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του κυρίου Πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για «εξεύρεση τρόπων μετακίνησης προσωπικού από περιοχή σε περιοχή» τους οποίους μελετάει το ΥΠτΠ. Προφανώς κάποιοι έχουν σκοπίμως (;) παραπλανήσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας. Τόνισε προς τον κ. Αρχηγό ό,τι τέτοιες μεθοδεύσεις και σκέψεις εν κρυπτώ για την κατάργηση του αμετάθετου συνιστούν βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και μέγιστη πολιτική εξαπάτηση, καθώς δεν δημοσιοποιούνται προ της διεξαγωγής των προσεχών εκλογών αλλά μετά από αυτές για ευνόητους, σε όλους, λόγους. Είναι εξοργιστικά ανοίκειο φέτος που συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το αρνητικό ορόσημο της χρονιάς να είναι το πισωγύρισμα στην εποχή του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ, θα σε στείλω στην πινέζα», με την κατάργηση της θεσμικής κατάκτησης των διατάξεων που προστατεύουν τους Αξιωματικούς από τον οποιονδήποτε «φίλο», «δυνατό», «διαπλεκόμενο», «μεγαλοσχήμονα» ο οποίος θα ενοχλείτο από τη δουλειά τους. Για την Ομοσπονδία κάθε τέτοια προσπάθεια αποτελεί κόκκινη γραμμή καθώς θα φέρει χρόνια πίσω σε αλήστου μνήμης εποχές τις οποίες θα έπρεπε απλά να τις μνημονεύουμε ιστορικά. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για αυτές τις προθέσεις και να τους ζητήσουμε να είναι έτοιμοι για αντιδράσεις, καθώς η αρχή μπορεί να γίνει με του Α/Υ και Α/Α’, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι ένα crash test για τη γενικότερη κατάργηση κάθε έννοιας και λογικής του κώδικα μεταθέσεων. Είναι δε τραγική ειρωνεία ότι η παρούσα πολιτική Ηγεσία, αυτή που θέσπισε των κώδικα μεταθέσεων του π.δ.100/2003, επίτευγμα για το οποίο όλοι οι αστυνομικοί την έχουμε επαινέσει δημόσια και με κάθε ευκαιρία, να είναι η ίδια η οποία, εάν ευσταθούν οι φήμες, φαλκιδεύει το γράμμα, αλλά κυρίως το πνεύμα αυτού που η ίδια είχε νομοθετήσει. Άραγε κάποιοι ζήλωσαν το «εμπρός προς τα πίσω»; Κύριος είδε…
 2. Την προετοιμασία για δικαστική διεκδίκηση από πλευράς Π.Ο.ΑΞΙ.Α. για τη διόρθωση της μισθολογικής αναντιστοιχίας μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας σε ότι αφορά το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, και ειδικότερα τη διαφορά της τάξης των 60€ οριζόντια σε όλους τους βαθμούς, εις βάρος των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.
 3. Την πρόθεση της Ομοσπονδίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσει πρόταση για διαχωρισμό του επιδόματος θέσης-ευθύνης και τη θέσπιση νέου επιδόματος θέσης, το οποίο να αφορά αποκλειστικά τους διοικητές και μόνο υπηρεσιών επιπέδου τμήματος, υποδιεύθυνσης και διεύθυνσης, καθώς και τους αναπληρωτές αυτών, όπου προβλέπεται.
 4. Την ανάγκη για άμεση έκδοση της Κ.Υ.Α. που απαιτείται για την ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 45 παρ.1 του Ν.4256/2014, η οποία αφορά το να περιέρχεται ως πόρος ποσοστό 5% επί των προστίμων που καταβάλλονται για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και τα οποία βεβαιώνονται από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Μ.Τ.Σ. και στον επικουρικό τομέα του Τ.Α.Π.Α.Σ.Α. Είναι οξύμωρο 10 χρόνια μετά την έκδοση του νόμου να μην έχει εκδοθεί η εν λόγω Κ.Υ.Α., με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων εσόδων για τα ταμεία μας.
 5. Το πάγωμα των διαδικασιών, από την πολιτική Ηγεσία, που αφορούν το ιστορικό κτίριο του πρώην Αρχηγείου της Χωροφυλακής επί της οδού Ιουλιανού και το χάσιμο μίας μεγάλης ευκαιρίας αυτό να συντηρηθεί, να αναπαλαιωθεί από ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα διατηρητέα κτίρια του δημοσίου, και εν συνεχεία να λειτουργήσει ως ζωντανός χώρος ιστορικής μνήμης για την Ελληνική Αστυνομία, το προσωπικό της αλλά και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Ενημερώσαμε δε τον κ. Αρχηγό για την πρόθεσή μας για περαιτέρω ανάδειξη του θέματος αυτού, προκειμένου να μην καταδικάσουμε την ιστορία μας να υποταχθεί στις λογικές της κερδοσκοπίας, όπως επιθυμούν κάποιοι.
 6. Τη εκ νέου διασπορά φημολογιών περί επιβολής φορολόγησής στην εφάπαξ παροχή των Αστυνομικών από το Υπουργείο Οικονομικών, με ποσοστά που αγγίζουν έως και το 15% αυτής. Κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο, καθόσον η εφάπαξ παροχή αποτελεί προϊόν της συνδρομής ενός εκάστου εξ ημών στον ασφαλιστικό του φορέα και όχι προϊόν χρηματοδότησης από τον κρατικό κορβανά, και θα μας βρει απέναντι.

           IMG 4410 1024x768     IMG 4433 1024x768

Από πλευράς του ο κ. Αρχηγός κατανόησε τις ανησυχίες μας και:

 • αναγνώρισε ότι όντως υπάρχουν σκέψεις και συζήτηση σχετικά με τροποποιήσεις στον κώδικα μεταθέσεων, προκειμένου όπως δήλωσε να καταστεί πιο ευχερής στη Διοίκηση η εξεύρεση στελεχών στους βαθμούς των Α/Υ και Α/Α’ για την στελέχωση των θέσεων διοίκησης σε επίπεδο Α.Τ., Τ.Α. και Τ.Τ., κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είπε δε ότι θα προσπαθήσει όποια τέτοια πρωτοβουλία να είναι αποτέλεσμα συζήτησης με όλους τους φορείς και όχι μονομερής απόφαση.
 • μας ενημέρωσε ότι το Αρχηγείο θα συνδράμει σε ότι αφορά την συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων σχετικά με τις θέσεις διοίκησης στον οργανισμό του Σώματος, προκειμένου να εξειδικευθεί η πρόταση για το επίδομα ευθύνης,
 • μας δήλωσε ότι συμφωνεί και αυτός πως πρόκειται περί άνισης μεταχείρισης σε ότι αφορά το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και για την πρόθεσή μας να διεκδικήσουμε και δικαστικά τη διόρθωση αυτή,
 • μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη γνώση του σχετικά με τα σενάρια για φορολόγηση του εφάπαξ και ότι θα προσπαθήσει από πλευράς του να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην γίνει αυτό,

          IMG 4427 1024x768      IMG 4423 1024x768

Η Ομοσπονδία με βάση και τα όσα εξέθεσε ο κ. Αρχηγός, για του οποίου την ειλικρίνεια, την αγνότητα και την εντιμότητα των προθέσεων είμαστε απόλυτα βέβαιοι, πλην όμως αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι το κύριο αποφασιστικό όργανο,  δηλώνει τα εξής:

 • είμαστε κάθετα και απερίφραστα αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή στο αμετάθετο των Ανώτερων Αξιωματικών και θα σταθούμε απέναντι σε όποια πολιτική Ηγεσία απεργάζεται κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν αφουγκράζεται ή παρακινείται από μυστικοσύμβουλους , αποστράτους ή εν ενεργεία Ανωτάτους Αξιωματικούς. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες από παρόμοια προσπάθεια που είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε αποτύχει παταγωδώς χάρη στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας, συνεπικουρούμενης τότε από τους βουλευτές και τα στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν κυβέρνησης. Θεωρούμε προφανές ότι αυτοί που συμφωνούσαν τότε μαζί μας και μας υποστήριζαν ανοιχτά θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο και να προφυλάξουν την Ελληνική Αστυνομία και τα στελέχη της από μία βουτιά στο κακό παρελθόν, πόσο μάλλον εάν συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Εάν η πολιτική και φυσική Ηγεσία επιθυμούν να λύσουν προβλήματα στη στελέχωση των υπηρεσιών καλό θα είναι να ψάξουν ρεαλιστικές, σύγχρονες και δημοκρατικές λύσεις που σίγουρα υπάρχουν και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να το κάνουν, αποφεύγοντας πισωγυρίσματα ηγεμονικής αντίληψης στο παρελθόν. Επίσης, δέον είναι, να σταματήσουν να δημιουργούν τεχνηέντως το κατάλληλο κλίμα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, προκειμένου οι μεθοδεύσεις τους να βρουν εύφορο έδαφος στην κοινωνία, πείθοντάς την ότι θα λύσουν τα προβλήματα της εγκληματικότητας, ξεσπιτώνοντας Αξιωματικούς και περιφέροντάς τους ανά την επικράτεια.
 • Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την καλυτέρευση του επιπέδου των αποδοχών των Αξιωματικών και την αναγνώριση του έργου της προσφοράς τους σε όλα τα επίπεδα.
 • Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να έχει η ελληνική κοινωνία το υψηλό επίπεδο που η ίδια απαιτεί για τους ανθρώπους που την προστατεύουν και την υπηρετούν.

IMG 4439 1024x768

Κύριοι,

Οφείλετε να γνωρίζετε ότι το παρελθόν πρέπει να το βλέπουμε ως εμπειρία και σύνολο λαθών που δεν πρέπει να ξαναγίνουν και όχι ως δεξαμενή λύσεων για τα προβλήματα του παρόντος και σίγουρα όχι του μέλλοντος. Η Ελληνική Αστυνομία, το προσωπικό της, η ελληνική κοινωνία αλλά και το ίδιο το πολιτικό προσωπικό της χώρας πάλεψαν με θεούς και δαίμονες, προκειμένου η χώρα μας να διαθέτει μία Αστυνομία ευρωπαϊκή. Θα είναι κατάντια να μας γυρίσετε ξανά στα δυτικά Βαλκάνια.

ΠΟΑΞΙΑ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis