Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
13:39 | 02/03/2024

Πρωινές ώρες της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου 2024 στο γραφείο της Ένωσής μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Προέδρου μας κ. Σταυρούλας ΤΖΑΤΖΑΝΑ και της Ταμία μας κ. Λαμπρινής ΔΟΜΒΡΙΔΟΥ,  με τον βουλευτή  Ν.Δ. Ροδόπης κ. Ευριπίδη ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ  

Πραγματοποιήθηκε μία εποικοδομητική συζήτηση στα πλαίσια της οποίας τον ενημερώσαμε  από πλευράς μας, τόσο για τα τοπικά  θέματα που απασχολούν τα μέλη μας, όσο και για τις κυρίαρχες κλαδικές διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας μας - τα οποία έχουμε καταγράψει στο συνημμένο υπόμνημα-,  αιτούμενοι την εκ μέρους του παρέμβαση προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση προκειμένου για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας .

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα. Ο κύριος βουλευτής αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας, δεσμεύτηκε να τα προωθήσει αρμοδίως προκειμένου για την επίλυσή τους  και  να μας ενημερώσει σχετικά με τις απαντήσεις που θα λάβει.

 

                                                             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα

6975601800

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΜΑΝΙΔΗΣ Νικόλαος

6945021214 

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

    Αξιότιμε κ. Βουλευτή,

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, με το παρόν υπόμνημα επιθυμεί να σας ενημερώσει για τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη μας και τα οποία ανακύπτουν από τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες της Δ.Α. Ροδόπης σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις αστυνομικού προσωπικού, αλλά και χρονίζοντα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας μας, για τα οποία παρότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει, δυστυχώς δεν το έχει πράξει ως σήμερα .

    Σας γνωρίζουμε ότι από τις 494 συνολικά οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμου αστυνομικού προσωπικού της Δ.Α. Ροδόπης, οι 98 εξ΄αυτών είναι κενές. Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν οι 44 συνάδελφοί μας οι οποίοι έχουν αποσπαστεί προς ενίσχυση Υπηρεσιών ως κάτωθι: 10 σε άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας ( 8 αδαπάνως για υπηρεσιακούς λόγους +2 με δαπάνες για υπηρεσιακούς λόγους) , 25 στη ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ., 05 στην Ε.Υ.Π., 02 στο Τμήμα Εξωτερικής Φρουράς Κράτησης Κομοτηνής , 01 στην ΓΔΠΕΕ/ ΥΠ.ΑΣΦ.ΜΚΠΟΛ.ΠΡ. και 01 στο Α.Ε.Α. , τότε θα διαπιστώσετε ότι καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στα αστυνομικά μας καθήκοντα με 142 (ήτοι 29%) λιγότερους Αστυνομικούς από αυτούς που το οργανόγραμμά μας προβλέπει ότι χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές μας Υπηρεσίες και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης ποιοτική αστυνόμευση.

Επιπρόσθετα έχει σημασία να επισημάνουμε ότι οι συνταξιοδοτήσεις χαμηλόβαθμου αστυνομικού προσωπικού κατά τα τρία τελευταία έτη ανέρχονται σε δεκαεπτά (17) και αναμένεται μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων κατά το έτος 2024 .

           

κ. Βουλευτή,

Θεωρούμε ότι γνωρίζετε πως η Δ.Α. Ροδόπης καλείται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ήτοι :

1) η διαχείριση του φαινομένου των αυξημένων ροών εισόδου – διακίνησης παράνομων μεταναστών στη Χώρα, καθότι είμαστε όμοροι του Ν. Έβρου που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αυτών

2) η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις κ.λ.π.)

3) η έξαρση της χρήσης - διακίνησης ναρκωτικών

4) η ύπαρξη ισχυρών πυρήνων - οργανώσεων του αναρχικού- αντιεξουσιαστικού χώρου

5) η ύπαρξη μεγάλης παραλιακής ζώνης η οποία κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα και εκ των πραγμάτων χρήζει αυξημένης ανάγκης αστυνόμευσης

6) η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού, η οποία επιφέρει αύξηση της εγκληματικότητας , καθώς και φαινομένων – περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

7) η ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας του γεγονότος πως η Κομοτηνή είναι η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης- της Π.Ε. Ροδόπης - του Εφετείου Θράκης -του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο οποίο φοιτούν περίπου 12.500 φοιτητές - της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. - της Σχολής Αστυφυλάκων - του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής - των δύο Ταξιαρχιών ( ΧΧΙ Τ.Θ.Τ. και 29ης ΤΑΞ.ΠΖ.) - του Γενικού Τουρκικού Προξενείου - του Γενικού Καταστήματος Κράτησης.

8) η από 09-09-2013   λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, που αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα επτά σημεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και καλείται να ανταπεξέλθει στη διαχείριση αριθμού επισκεπτών πάνω από το 40% του συνόλου των αφιξοαναχωρήσεων που σημειώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας και παρόλα αυτά η εν λόγω Υπηρεσία, σας ενημερώνουμε ότι είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό και η διάθεση των αστυνομικών για εκτέλεση υπηρεσίας γίνεται χωρίς υπηρεσιακό οπλισμό καθώς στεγάζεται εντός Βουλγαρικού εδάφους .

Δικαιολογημένα λοιπόν προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια , τόσο σ΄εμάς όσο και στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης, η πρόσφατη απόφαση του Κατώτερου Συμβουλίου Τακτικών Μεταθέσεων  Αστυνομικού προσωπικού, να μην λάβει υπόψιν του όλα τα παραπάνω αλλά και την ευαισθητότητα της Κρατικής Ασφάλειας στην περιοχή μας και    αποφάσισε να μην ενισχύσει με ούτε έναν αστυνομικό την Δ.Α. Ροδόπης.

 

κ.  Βουλευτή,

αιτούμαστε την συνδρομή σας με την εκ μέρους σας εκδήλωση των αναγκαίων ενεργειών , ώστε να τύχουν θετικής αντιμετώπισης τα ακόλουθα αιτήματα- προτάσεις μας, που αφορούν τόσο σε κλαδικό , όσο και σε τοπικό επίπεδο:

 

 

 1. Αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Επικίνδυνου , με υιοθέτηση της σχετικής πρότασης της Ομοσπονδίας μας.

    2. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης και  του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής προκειμένου για την εύρυθμη λειτουργία τους .

    3. Με το άρθρο 127 του Ν.4472/2017 νομοθετήθηκε η καταβολή επιδόματος ύψους εκατό (100) ευρώ στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν ή αποσπώνται στην Π.Ε. Έβρου, στις Περιφέρειες Βορείου 

Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, με το αιτιολογικό της ανάγκης ύπαρξης κινήτρων λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών τους και των πρόσθετων καθηκόντων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με τα οποία έχουν επιφορτιστεί.

Στη συνέχεια και με τον Ν. 4553/2018 το δικαίωμα λήψης του ανωτέρω επιδόματος επεκτάθηκε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε Μονάδες Προκαλύψεως και Μεθορίου Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης, εξαιρώντας και αδικώντας κατάφορα το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στις αντίστοιχες περιοχές και μεταξύ αυτών, τους Αστυνομικούς που υπηρετούν στο Νομό Ροδόπης.

   Παρακαλούμε για την  άμεση παρέμβασή σας προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την επέκταση καταβολής του επιδόματος των 100 ευρώ και στους Αστυνομικούς που υπηρετούν ή αποσπώνται στον Νομό Ροδόπης, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούμε στη Ροδόπη έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε ιδιαίτερα μεγάλες και ολοένα αυξανόμενες ροές παρανόμως εισερχομένων στη Χώρα μας μεταναστών.

 

 

  4. Επίσης όπως ήδη γνωρίζετε  όλοι οι υπηρετούντες στις παραμεθόριες περιοχές της Χώρας δημόσιοι υπάλληλοι – πλην των αστυνομικών- λαμβάνουν ειδικό επίδομα παραμεθορίου.

Αιτούμαστε την εκ μέρους σας εκδήλωση ενεργειών για την επέκταση του δικαιώματος λήψης του ανωτέρω επιδόματος και στους Έλληνες αστυνομικούς που υπηρετούν στις χαρακτηρισμένες ως  παραμεθόριες περιοχές, έτσι ώστε να αρθεί επιτέλους αυτή η κατάφορη σε βάρος μας  αδικία .

      

 

 

    5. Δημιουργία  Αστυνομικού  Τμήματος  Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας  σε Ελληνικό έδαφος, με προσδιορισμό τουλάχιστον 35 οργανικών θέσεων χαμηλόβαθμου προσωπικού,  με παράλληλη ισάριθμη αύξηση των οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεών  του, με αστυνομικό προσωπικό που θα προέρχεται από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  για την στελέχωση των Νεοϊδρυθεισών Υπηρεσιών

 

    6. Με το Π.Δ. 25/11.04.2011 ιδρύθηκε το Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Κομοτηνής, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να λειτουργεί, κυρίως λόγω της μη εύρεσης κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Η λειτουργία όμως της εν λόγω Υπηρεσίας αποτελεί  άμεση αναγκαιότητα δεδομένης της λειτουργίας του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής και του Εφετείου Θράκης.

Με τους αγώνες της Ένωσής μας και τις ενέργειες τόσο της προηγούμενης Διοίκησης της Δ.Α. Ροδόπης τόσο και του Αρχηγείου μας εξευρέθηκε χώρος για την στέγασή του και καταρτίστηκε κοστολογημένη μελέτη όσον αφορά τη δαπάνη για την εκτέλεση των απαιτούμενων παρεμβάσεων επί των κτιριακών εγκαταστάσεων  ώστε αυτές να πληρούν τους όρους και κανονισμούς λειτουργίας και ασφάλειας του κτιρίου.

 Αιτούμαστε την παρέμβασή σας για την επίσπευση αποδέσμευσης των σχετικών κονδυλίων ώστε επιτέλους να επιτευχθεί η λειτουργία  του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Κομοτηνής. Φυσικά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο ότι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεών  του, θα γίνει με αστυνομικό προσωπικό που θα προέρχεται από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  για τη στελέχωση των Νεοϊδρυθεισών  Υπηρεσιών .

 

  7.  Θέσπιση ενός αξιοκρατικού κώδικα εσωτερικών μεταθέσεων- μετακινήσεων – αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού, καθώς και αποσπάσεων – μετακινήσεων για υπηρεσιακούς λόγους από μία Διεύθυνση Αστυνομίας σε άλλη.

 8. Τέλος συντασσόμενοι και πάλι με την Ομοσπονδία μας, θεωρούμε επιβεβλημένη την επαναφορά των 6.700 οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού οι οποίες είχαν καταργηθεί το 2013 και την άμεση πρόσληψη ισάριθμων αστυνομικών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, .

 

    Προσδοκούμε να σταθείτε αρωγός μας στην επίλυση των ανωτέρω κλαδικών και τοπικών προβλημάτων μας και να στηρίξετε έμπρακτα την δικαίωσή τους, γεγονός που θα αναβαθμίσει τις συνθήκες εργασίας των μελών μας σε Πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και την ποιότητα της αστυνόμευσης στον Νομό Ροδόπης.

                                                           

                                                            ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα

6975601800

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΜΑΝΙΔΗΣ Νικόλαος

6945021214 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis