Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικοι
14:39 | 25/01/2024

ΠΡΟΣ

1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχαήλ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ). 2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ Μάνο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ). 3) Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ Αντιστράτηγο κ. ΜΑΛΛΙΟ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ Γιώργο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ).

2) Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, Υποστράτηγο κ. ΘΑΝΟ Λουκά. 3) Διευθυντή Β ́ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, Ταξίαρχο κ. ΚΑΖΑΜΙΑ Εμμανουήλ.
4) Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Νομού Δωδεκανήσου, κ.

ΠΑΠΠΑ Ιωάννη.
5) Βουλευτή Νομού Δωδεκανήσου, κ. ΚΟΝΣΟΛΑ Εμμανουήλ.
6) Βουλευτή Νομού Δωδεκανήσου, κ. ΙΑΤΡΙΔΗ Τσαμπίκα (Μίκα). 7)Βουλευτή Νομού Δωδεκανήσου, κ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ Βασίλειο.
8) Βουλευτή Νομού Δωδεκανήσου, κ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ Γεώργιο.
9) Έπαρχο Κώ, κα ΣΒΗΝΟΥ Κωνσταντίνα
10) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) 11) Μέλη Ε.Α.Υ.Β. Δωδεκανήσου.
12) Μ.Μ.Ε.

Θέμα: << Ενίσχυση της Β ́ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου στις τακτικές μεταθέσεις Αστυνομικού προσωπικού έτους 2024 >>

Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το φλέγον ζήτημα της έλλειψης μόνιμου Αστυνομικού προσωπικού το οποίο αντιμετωπίζει η Β ́ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου τα τελευταία χρόνια.

Σας γνωρίζουμε ότι η Διεύθυνση μας λειτουργεί με μόλις τα 2/3 της προβλεπόμενης οργανικής της δύναμης (υπηρετούν 241 Αστυνομικοί ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 366) και στις πάγιες ανάγκες της που αφορούν την πρόληψη και διερεύνηση αδικημάτων και ατυχημάτων (Τάξεως, Ασφάλειας, Τροχαίας κλπ) προστίθενται 2 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών, ένα στην Κω, ένα στη Λέρο επιπροσθέτως ένα Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην Κω.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για τις ανάγκες των δύο (2) Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών προσελήφθησαν συνολικά εκατόν ενενήντα (190) ΣΦΟΧ, ενώ αντίστοιχα για το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Χίο εκατόν εξήντα (160) ΣΦΟΧ και για το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου εκατόν ογδόντα (180) ΣΦΟΧ. Στα ανωτέρω προστίθεται ένα Κατάστημα Κράτησης Δικαστικών Φυλακών στη Κω και το ΑΤ Κω λειτουργεί και ως Τμήμα Μεταγωγών, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Καταστήματος Κράτησης Δικαστικών Φυλακών ( εκτελούνται τουλάχιστον 3 μεταγωγές την βδομάδα προς Αθήνα και Ρόδο), από ένα Τμήμα το οποίο διαθέτει μόλις 30 Αστυνομικούς. Οι παρ’ ημίν, απαραίτητες να έλθουν εις πέρας, υποχρεώσεις αυξάνονται καίτοι προσέτι, με τέσσερις (4) κρατικούς αερολιμένες εκ των οποίων ο ένας είναι Διεθνής (Αερολιμένας Κώ) και μάλιστα ο έβδομος (7ος) προορισμός σε πανελλήνιο επίπεδο ο οποίος στελεχώνεται με ΜΟΛΙΣ 10 Αστυνομικούς. Επίσης στις ανάγκες αυτές προστίθενται πέντε (5) σημεία εισόδου - εξόδου (λιμένες) από την χώρα/Ε.Ε., όπου διενεργείται διαβατηριακός έλεγχος.

Η τουριστική περίοδος άρχεται κατά τον μήνα Απρίλιο και περατώνεται τον μήνα Οκτώβριο. Καθ’ αυτή την περίοδο ο πληθυσμός των νήσων, αυξάνεται ραγδαία και ανάγεται σε ένα τεράστιο αριθμό για τα δεδομένα των νησιών. Ως είναι φυσικό κι επόμενο, ραγδαία είναι η αύξηση και η ανάλογη αναγωγή των υποχρεώσεων της. Λόγω του τουριστικού χαρακτήρα των νήσων, εκ του οποίου αντανακλούμε το ήθος, τον πολιτισμό και το υψηλό επίπεδο παροχής Υπηρεσιών της χώρας στο εξωτερικό (καθ’ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών των νήσων είναι υπήκοοι Ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών), υφίστανται συνάμα και πολλές καταγγελίες οι οποίες χρήζουν διερεύνησης, οι οποίες απαιτούν σε μεγάλο βαθμό δαπάνη προσωπικού και χρόνου.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς με αποφάσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργούνται νέες Υπηρεσίες χωρίς να προβλέπεται ενίσχυση τους, με αποτέλεσμα να στελεχώνονται εκ των έσω, ήτοι εκ του υπάρχοντος προσωπικού. Υπηρεσίες νευραλγικής σημασίας όπως είναι οι: α) Τμήμα Τροχαίας Κω, β) Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Κω, γ) ΠΡΟΚΕΚΑ Κω, δ) R/T 100, ε) Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέρου, στ) Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και Διαχείρισης Μετανάστευσης Δομής Κω, ζ) Τμήμα Ασφαλείας και Διαχείρισης Μετανάστευσης Δομής Λέρου.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω καθώς και το γεγονός ότι η Β’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου υπηρετεί τα σύνορα της χώρας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς η ορθή και πλήρη λειτουργικότητα της αποτελεί αφ’ ενός μεν παράγοντα ζωτικής σημασίας για τη χώρα ένεκα του τουρισμού του οποίου προσελκύει και οφείλει να αντανακλά το ήθος, το πολιτισμό και το υψηλό επίπεδο παροχής Υπηρεσιών της χώρας, στους πολίτες και προς το εξωτερικό, αφ’ ετέρου δε προπύργιο φύλαξης του κράτους και των θεσμών.

Ανακεφαλαιώνοντας σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ουσιαστική ενίσχυση της Β ́ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου στις επερχόμενες τακτικές μεταθέσεις Αστυνομικού προσωπικού έτους 2024, προκειμένου να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει. Τα ΝΗΣΙΑ μας δεν αποτελούν τόπο εξορίας, είμαστε υπερήφανοι που υπηρετούμε στη νησιωτική χώρα.

Σας επισημαίνουμε ότι καιρός είναι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, σκοπός της Ένωσης μας είναι η προστασία των ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ και ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ δικαιωμάτων τα οποία θα διεκδικήσουμε με οποιοδήποτε κόστος.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis