Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Phantom
16:59 | 20/07/2023

Μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχος αλλά όπως κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες λάτρεις της αεροπορικής ιδέας βρέθηκαν στο "Royal International Air Tattoo" (RIAT) του 2023, την μεγαλύτερη αεροπορική γιορτή της Ευρώπης. Ανάμεσα στα μεγαλοπρεπή, πανίσχυρα στρατιωτικά αεροσκάφη κάθε είδους από ολόκληρο τον κόσμο υπήρξαν και κάποιες εμφανίσεις τύπων αεροσκαφών που το κοινό περίμενε με αγωνία καθώς οι σπάνιες "παρουσίες" έχουν και το πιο φανατικό κοινό. Μια από αυτές τις πολυαναμενόμενες αφίξεις στο RIAT 2023 ήταν και αυτή του ελληνικού F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης. Το ακριβοθώρητο για τον υπόλοιπο πλανήτη μαχητικό από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας προσγειώθηκε με μεγαλοπρέπεια στο τεράστιο αεροδρόμιο του Fairford "προκαλώντας" χιλιάδες κλικ από τις φωτογραφικές μηχανές των θεατών της παγκόσμιας γιορτής της Αεροπορίας.

Θρυλικά φτερά υπό τους ήχους του Ζορμπά

Διαβάστε επίσης

Συγκεκριμένα, στις τρεις ημέρες της παρουσίας του διάσημου και εξαιρετικά σπάνιου μαχητικού στο φετινό RIAT η ελληνική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροπορικό σόου του κόσμου αποτέλεσε μια σημαντική διαφήμιση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Σύμφωνα με στελέχη της ΠΑ που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο RAF Fairford στο Gloucestershire του Ηνωμένου Βασιλείου και παρά το βροχερό σκηνικό που μείωσε τις προσελεύσεις των επισκεπτών οι οκτώ ιπτάμενοι και οι δέκα τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που στελέχωσαν το σταντ της 338ης Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης δέχτηκαν 30 - 40 χιλιάδες επισκέπτες στο περίπτερο της Ελλάδας.

Εικόνα
1

Οι λάτρεις της Αεροπορίας που ήθελαν να φωτογραφηθούν και να δουν από κοντά το άριστα συντηρημένο θρυλικό δικινητήριο μαχητικό που πέταξε από την Ελλάδα μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο για να συμμετέχει στην μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή της Αεροπορίας ήταν μάλιστα περισσότεροι στο σταντ της 338ης Μοίρας παρά σε παρακείμενα πολύ πιο σύγχρονα αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, τα... εγγόνια και δισέγγονα δηλαδή του ελληνικού F-4 Phantom II.

Η προσέλευση συνολικά ξεπέρασε τις προσδοκίες και τους υπολογισμούς της αποστολής της ΠΑ που ευγενικά δέχτηκε το κοινό από δεκάδες χώρες του πλανήτη, πολίτες που αψήφησαν ακόμη και τις θυελλώδεις, σε κάποιες ημέρες, "διαθέσεις" του βρετανικού καιρού για ένα αναμνηστικό, μια φιλική φωτογραφία και μια αφιέρωση. Η πιο όμορφη στιγμή μάλιστα ήταν όταν την τελευταία ημέρα του σόου, την περασμένη Κυριακή, οι παρεβρισκόμενοι χαιρετούσαν τα στελέχη της ΠΑ υπό τους ήχους του.. Ζορμπά, του χαρακτηριστικού ελληνικού ηχοχρώματος που η αποστολή φρόντισε να γεμίσει τον χώρο εκείνη την ημέρα.

Σωτήρης Κυριακίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis