Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
εμβλημα
12:59 | 17/04/2023

Η συνεισφορά των συμβολισμών του στο πνεύμα μονάδος και στο ηθικό των Αστυνομικών

Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος

Το έμβλημα του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δηλωτικό του προορισμού και της αποστολής της. Υποδηλώνει την πολιτειακή προέλευση, την εθνική χροιά, τη συνταγματική θεμελίωση και τη νομική βάση του αστυνομικού θεσμού. Συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίον εκπληρώνουν την αποστολή τους οι Αστυνομικοί. Αποτελείται από μια συμμετρική και αρμονική σύνθεση, η οποία απεικονίζει το επίσημο έμβλημα του ελληνικού κράτους, τον τίτλο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη δάφνη, το κλαδί ελιάς και την κλασσική ζυγαριά, που αποτελούν τα πανάρχαια σύμβολα της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Η σημειολογική έννοια των συμβολισμών, η οποία συνάδει με το γράμμα και το πνεύμα των σχετικών επιταγών του Συντάγματος, είναι η εξής:

Ασπίδιο: Συμβολίζει την προστασία - την κοινωνική άμυνα κατά του εγκλήματος, η οποία ενσαρκώνεται από την Αστυνομία και υποδηλώνεται με την ισχύ του Νόμου με την υποστήριξη της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και της κοινωνικής συναίνεσης. Ταυτίζεται κυριολεκτικά με την αμυντική ασπίδα κατά του ποικιλώνυμου και ποικιλόμορφου εγκλήματος.

Λευκός σταυρός: Συμβολίζει το ηθικό περιεχόμενο της αποστολής των Αστυνομικών. Την αγνότητα και την ανιοδιοτέλεια των προθέσεών τους στην εφαρμογή του Νόμου. Την αφοσίωση των Αστυνομικών στο καθήκον τους, το πνεύμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας τους. Την αποστολή θυσίας των πεσόντων αστυνομικών. Τη διαρκή παρακαταθήκη της απώλειας αυτών των αθώων και εντίμων αστυνομικών που έπεσαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στη μάχη για την προστασία των πολιτών. Αποτελεί υπόμνηση του αστυνομικού όρκου και σηματοδοτεί τον προσανατολισμό των υπηρετούντων Αστυνομικών.

Κλάδος ελιάς: Παραπέμπει στην κεντρική ιδέα και στην πεμπτουσία της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας. Στον ειρηνικό δηλαδή χαρακτήρα της αποστολής της, ο οποίος συνίσταται στην διασφάλιση της ειρηνικής - απρόσκοπτης διαβίωσης των πολιτών και της ησυχίας αυτών, με την τήρηση και την εφαρμογή των νόμων. Συμβολίζει ακόμη την επιδίωξη της Αστυνομίας για την προσέλκυση και πρόσκτηση της ευρύτερης κοινωνικής συνεργασίας, καθώς και της συναίνεσης στην εκτέλεση του έργου της - τη φιλικότητα της Αστυνομίας προς τους πολίτες.

Ζυγός της δικαιοσύνης: Συμβολίζει το πνεύμα της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισονομίας, που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους εφαρμοστές του Νόμου. Η ισονομία είναι η κύρια έκφραση της δικαιοσύνης. Εξάλλου αυτό διδάσκει και ο Αριστοτέλης διακηρύσσοντας «Δίκαιον το ίσον και το νόμιμον, άδικον το άνισον και το άνομον». Ο ζυγός συντηρεί και προάγει το αίσθημα της απροσωποληψίας και τη συνείδηση δικαιοσύνης των Αστυνομικών κατά την εφαρμογή του Νόμου και κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους.

Δάφνες: Συμβολίζουν την κυριαρχία και τη νίκη του Νόμου. Τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους Αστυνομικούς, οι οποίοι έπεσαν υπέρ του καθήκοντος στη μάχη κατά του εγκλήματος. Τη διαρκή επιβράβευση του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας για όσα σημαντικά και πολύτιμα προσφέρει στην κοινωνία και στην πατρίδα.

Εικόνα
ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ
Το διακριτικό έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας φέρεται στο αριστερό μπράτσο όλων των ενστόλων Ελλήνων Αστυνομικών, σε όλα τα είδη των στολών, καταδεικνύοντας τη συνοχή του Σώματος. Ήτοι, τον πνευματικό, συναισθηματικό και ψυχικό δεσμό των μελών της ομάδας των ατόμων που το συγκροτούν, ως αποτέλεσμα του σεβασμού, της εμπιστοσύνης, της φροντίδας, της επικοινωνίας, της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας, της φιλοτιμίας, της διάθεσης για προσφορά, της πίστης στην αποστολή, της αγάπης για την κοινωνία, την Πατρίδα και την Υπηρεσία, του ηθικού θάρρους, της ανάληψης ευθυνών και τελικά του συνδυασμού προθυμίας και ενεργειών με σκοπό την επιτυχία, τόσο του κάθε μέλους της ομάδας ξεχωριστά, όσο και του συνόλου των μελών της όταν δραστηριοποιούνται ως συνισταμένη δύναμη.

 

Βιβλιογραφία – πηγές:

- Ο αστυνομικός θεσμός, του Υπ/γου ε.α. κ. Κλεάρχου Πήχα

- Ο παράγων «ηθικό» στην Αστυνομία, του ιδίου

-Wikipedia, the free encyclopedia

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis