Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
20:07 | 13/11/2022

Νέες εικόνες σοκ από την Κωνσταντινούπολη, έχουν καταγράψει τη στιγμή της αιματηρής έκρηξης στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην περιοχή Μπέγιογλου, κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Στη δημοσιότητα και η φωτογραφία της γυναίκας που θεωρείται ύποπτη για το μακελειό. 

Έξι νεκροί και τουλάχιστον 81 τραυματίες είναι ο, μέχρι στιγμής, απολογισμός της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13.11.2022) στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, σκορπώντας τρόμο και πανικό. Από το ωστικό κύμα, άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν ακόμη και 10 μέτρα μακριά! Ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχουν Έλληνες, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Διαβάστε επίσης

Η στιγμή της έκρηξης έχει καταγραφεί σε συγκλονιστικά βίντεο ντοκουμέντο. Άνθρωποι περπατούν αμέριμνοι στην πιο πολυσύχναστη λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης όταν σημειώνεται η έκρηξη.

Το ένα βίντεο καταγράφηκε από πολίτη, το δεύτερο από κάμερα ασφαλείας. Και τα πιο έχουν «πιάσει» τη στιγμή της έκρηξης, τον τρόμο, τον πανικό και το χάος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αιματηρή έκρηξη στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. «Έδειξε» ως ύποπτη μια γυναίκα, η οποία έχει καταγραφεί, όπως μετέδωσε το ODA TV, να κινείται στην περιοχή.

 

Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, η γυναίκα φαίνεται να φορά παντελόνι παραλλαγής και μαύρη μαντήλα στο κεφάλι. Είναι περίπου 1,65 ύψος και φέρεται να τοποθετεί πακέτο στη λεωφόρο Ιστικλάλ.

Ανάλογες πληροφορίες μετέδωσε και το Al Jazeera, σύμφωνα με το οποίο μια γυναίκα φέρεται να άφησε μια τσάντα με εκρηκτικά, τα οποία πυροδοτήθηκαν 2 με 3 λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με το δίκτυο αναζητούνται 3 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων δύο νεαροί άνδρες, ηλικίας περίπου 20 ετών.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 16:20 (ώρα Τουρκίας). «Μυρίζει τρομοκρατία» είπε ο Ερντογάν, που κατήγγειλε άθλια επίθεση. Οι αρχές έδωσαν εντολή να μη μεταδίδονται εικόνες από το σημείο, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι έχει “κοπεί” το ίντερνετ!

Πλάνα στα social media δείχνουν τη γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μια έκρηξη.

«Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία», τόνισε ο Ερντογάν.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στην κατάμεστη λεωφόρο Ιστικλάλ, την οποία η αστυνομία απέκλεισε γρήγορα. Η περιοχή, στη συνοικία Μπέγιογλου στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, ήταν γεμάτη, ως συνήθως τα σαββατοκύριακα, από ανθρώπους που έκαναν ψώνια, από τουρίστες και οικογένειες.

«Άνθρωποι πάγωσαν»

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά η Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις έχουν γίνει στόχος στο παρελθόν από Κούρδους αυτονομιστές, ισλαμιστές μαχητές και άλλες οργανώσεις.

«Όταν άκουσα την έκρηξη, πάγωσα από τον φόβο, οι άνθρωποι πάγωσαν, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο. Μετά οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς», είπε ο Μεχμέτ Ακούς, 45 ετών, εργαζόμενος σε ένα εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

«Με πήραν τηλέφωνο οι συγγενείς μου, ξέρουν ότι δουλεύω στην Ιστικλάλ. Τους καθησύχασα», είπε στο Reuters.

Ένα ελικόπτερο πέταγε πάνω από το σημείο της έκρηξης και πολλά ασθενοφόρα ήταν σταθμευμένα στην κοντινή πλατεία Ταξίμ.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη μεγάλη έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη εδώ και αρκετά χρόνια.

Μια διπλή βομβιστική επίθεση έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου της Κωνσταντινούπολης τον Δεκέμβριο του 2016 σκότωσε 38 άτομα και τραυμάτισε 155 σε μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis