Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
2
12:14 | 13/02/2024

Σαμαρας Σταύρος,

Αντιπρόσωπος Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

σταυροσ σαμαρασ

Το σοβαρό περιστατικό με τους τέσσερις νεκρούς στη ναυτιλιακή εταιρεία θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και ίσως να προσαρμοστούμε καλύτερα στην σύγχρονη εγκληματικότητα.

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε και έχουμε εκπαιδευτεί σε αντίστοιχα περιστατικά οπως π.χ. ομηρείες, λεωφορειοπειρατείες. Αυτό που ισχύει εως τώρα, είναι πρώτοι ανταποκρινόμενοι Αστυνομικοί να αποκλείουν την περιοχή και να αναμένουν να επέμβει η αδιαμφισβήτητα αρμόδια υπηρεσία η ΕΚΑΜ.

Πλην όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ολοένα και περισσότερες, αλλά και πιο κοντά στη χώρα μας περιπτώσεις(Γαλλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Πράγα κλπ), στις οποίες ο δράστης χαρακτηρίζεται ως "active shooter" -"ενεργός σκοπευτής",  δηλαδή ο δράστης εισβάλει σε διάφορα κτίρια(σχολικά συγκροτήματα,δημόσια κτίρια κλπ)με μοναδικό σκοπό να αφήσει πίσω του, όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς. 

Πολλά κράτη και κυρίως οι  Η.Π.Α , έχουν προσαρμόσει την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, εκπαιδεύοντας τους πρώτους ανταποκρινόμενους Αστυνομικούς και εξοπλίζοντας τους, έτσι ώστε να επέμβουν άμεσα αυτοί και να λήξει το περιστατικό, καθόσον είναι εύκολο να αναλογιστούμε πόσο κρίσιμο είναι το κάθε λεπτό αναμονής, μέχρι την άφιξη των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Μήπως θα έπρεπε κάτι αντίστοιχο να γίνει και στη χώρα μας;

Να υπάρξει κατάλληλη εκπαίδευση στις υπηρεσίες που επιλαμβάνονται πρώτες και φυσικά να εξοπλιστούν με κατάλληλο εξοπλισμό; 

Ορισμένοι συνάδελφοι με προσωπικό τους κόστος, παρακολουθούν ιδιωτικά σεμινάρια αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, αλλά αναρωτιούνται αν υπάρχει πρωτόκολλο για την διαχείριση του περιστατικού από το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων, έτσι ώστε να δοθούν οι κατάλληλες εντολές. 

Ευελπιστούμε κάποια στιγμή να είμαστε προετοιμασμένοι και να περιμένουμε το έγκλημα... και όχι όπως συνήθως να γίνει το κακό και να τρέχουμε μετά να το προλάβουμε!!!!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis