Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:14 | 23/05/2023

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες σχετικά με τις διερευνητικές εντολές και την ορκωμοσία και διάλυση της Βουλής. Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης δεν δείχνουν να θέλουν να κάνουν κινήσεις διερεύνησης δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και έτσι οι δεύτερες κάλπες ήρθαν πιο κοντά και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου.

Μετά την επιστροφή της πρώτης διερευνητικής εντολής από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα η σκυτάλη περνάει στον Αλέξη Τσίπρα. Ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος στις εκλογές της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του εγχειρίσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφο 2 του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιστρέψει, με τη σειρά του, τη διερευνητική εντολή και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει, όπως ορίζει το Σύνταγμα, τον αρχηγό του τρίτου κόμματους που προέκυψε από τις εκλογές, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ανάλογη αναμένεται και η στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου».

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την επέστρεψε την πρώτη εντολή, αφού είχε επικοινωνήσει πρώτα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντάς του για τη θέση του ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Αφού επιστραφούν οι εντολές, θα ακολουθήσει η ενημέρωση και οι επόμενες κινήσεις της κ. Σακελλαροπούλου, η ορκωμοσία των βουλευτών και η εκλογή προεδρείου της Βουλής – μια Βουλή του 48ωρου.

Η επίσπευση της διαδικασίας δίνει ώθηση στις διαδικασίες για σύγκληση και ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή και διάλυση της την επόμενη Δευτέρα, αλλά και σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, προκειμένου οι νέες βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν, στις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Τα κόμματα πλέον έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις από εδώ πέρα στρατηγικές τους ενόψει της επανέναρξης του προεκλογικού αγώνα, βάσει των νέων δεδομένων που έδειξε η κάλπη της 21ης Μαΐου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον Άρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Στην Περαιώς το στρατηγείο της ΝΔ

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, το στρατηγείο της ΝΔ θα μεταφερθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχει αποκρυσταλλωθεί το πλήρες πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Αττική και Περιφέρειες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη θα έχουν ως σημείο αναφοράς, σε πρώτη φάση, περιοχές τις οποίες ο πρωθυπουργός δεν επισκέφθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν περιοχές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει περιθώριο να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά της σε σύγκριση με το ορόσημο της 21ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις χθεσινές αναφορές του στο διάλογο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «σκιαγράφησε» τη στρατηγική που θα χαράξει στη διάρκεια της νέας προεκλογικής εκστρατείας. Η στρατηγική αυτή θα έχει ως πρόταγμα τη σταθερότητα, την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, το θετικό λόγο και τα θετικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Βέλη προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η πρώτη αποτίμηση, της βαριάς εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. «Αναλαμβάνω την ευθύνη και δεν εγκαταλείπω τη μάχη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη πρωτίστως,να αποτρέψει τη προοπτική ενός παντοδύναμου, και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού.

Ανοιχτό σκοπεύει να διατηρήσει το μέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας, που παράλληλα «ακονίζει τα μαχαίρια του» για τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιδιώκοντας να του κόψει τη φόρα που δείχνει να έχει πάρει.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της 21ης Μαΐου, αρχικά. Και η απόφαση της Κουμουνδούρου είναι να εφαρμόσει έναν διμέτωπο αγώνα, που ναι μεν θα έχει ως βασικό αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αυτή τη φορά δεν θα αφήνει στο «απυρόβλητο» τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σήμερα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, και την Τετάρτη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να αναζητηθούν οι αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος και να αποφασιστεί η στρατηγική του δεύτερου γύρου.

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει τα βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ

Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε θέση μάχης. «Αν και πήγαν όλα καλά, έχουμε μπροστά μας αγώνα», δήλωσε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης. Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην κριτική του, η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για θράσος, λέγοντας ότι δεν διδάχθηκε τίποτα, από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ο πολιτικός σας κατήφορος, είναι ανάλογος με τον εκλογικό» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν θα μείνει στην μνήμη των προοδευτικών πολιτών «ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Λένε ακόμη ότι οι πολίτες στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι η αξιόπιστη και ισχυρή αντιπολίτευση στην ΝΔ.

Επί ποδός και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Από αύριο, ο λαός θα βρίσκεται απέναντι στο νέο κύμα επίθεσης. Καμιά στήριξη, καμιά ανοχή, κανένας συμβιβασμός, στις αντιλαϊκές πολιτικές», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δεν προδώσαμε κανέναν. Το αποδείξαμε, και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis