Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
2
19:29 | 11/08/2023

Οι λαγοί του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε δράση. Προλειαίνουν το έδαφος για κατάργηση του δικαιώματός μας στην καλοκαιρινή Κανονική Άδεια.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και έχοντας ακόμα μια εμπειρία ανάκλησης αδειών του ενστόλου προσωπικού (βλ. www.eakp.gr από 3/8/2023) γίναμε στις 7/8/2023, μάρτυρες ακόμα δύο δειγμάτων του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Π.Σ.

Το πρώτο αποτελεί η Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. που ανέκαθεν αποτελούσε ένα σωματείο – «σφραγίδα», δηλαδή χωρίς ουσιαστικό αριθμό μελών και δράση, σε ρόλο κυβερνητικού «λαγού» και με παρεμβάσεις που καμία σχέση δεν είχαν ποτέ με τα προβλήματα των πυροσβεστών, αντιθέτως δημιουργούσαν προϋποθέσεις για να περάσουν αντεργατικά μέτρα όπως και η προληπτική επιφυλακή που έγινε τελικά πραγματικότητα με τον νόμο 4662/2020. Στην από 7/8/2023 ανακοίνωσή της σχετικά με την ανάκληση των αδειών που πραγματοποιήθηκε στις 18/7/2023 θέτει ως αίτημα για την οικονομική αποζημίωση του προσωπικού να: «…ενταχθούν στην πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των τουριστών για προσφορά πακέτου μιας εβδομάδας δωρεάν διακοπών το προσεχές καλοκαίρι στη Ρόδο (ή σε όποια άλλη περιοχή της χώρας κριθεί επωφελές από κοινωνικής άποψης), είτε χορηγηθεί σε αυτούς σχετικό PASS μέσω του gov.gr προς αντίστοιχη αξιοποίηση

Μετά από 13 χρόνια οικονομικής εξαθλίωσης του λαού και μετά από 3 χρόνια διαχείρισης της φτώχειας με τα διάφορα κουπόνια, από την κυβέρνηση, έρχονται τώρα με ανακοίνωσή τους να επικροτήσουν και να ζητήσουν συνέχιση αυτής της πολιτικής θεωρώντας τους πυροσβέστες επαίτες και κακομοίρηδες γιατί προφανώς έτσι τους θέλουν!

Η θέση της Ε.Α.Κ.Π. παραμένει ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν (βλ. www.eakp.gr από 18/8/2021):

Αναθεώρηση και επικαιροποίηση της ΚΥΑ 2/66739/0022 (ΦΕΚ Β’ 1394 του 2000) ώστε αυτή να συμπεριλαμβάνει όλο το προσωπικό που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα (μόνιμους, ΠΠΥ, ΕΜΟΔΕ, Εποχικούς, πολιτικούς υπαλλήλους) αλλά και να αποζημιώνονται στο πραγματικό ύψος της υλικής και ψυχικής ζημίας και όχι μόνο ως προς τα οδοιπορικά έξοδα.

Το δεύτερο δείγμα κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελεί η Ε.Υ.Π.Σ. Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία λειτουργώντας και αυτή ως κυβερνητικός «λαγός» εξέδωσε ανακοίνωση που δε θα τολμούσε ούτε το μέγαρο Μαξίμου.

Μόλις από το ξεκίνημα, η ηγεσία της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Πελοποννήσου φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι «Η Ένωσή μας δεν υπεισέρχεται στην ανάλυση των λόγων που προκάλεσαν την άνω απόφαση…» (σ.σ. εννοούν την απόφαση 39200 Φ.204.6 από 18/7/2023 της Δ/σης Ανθρωπίνων Πόρων περί ανάκλησης των αδειών). Προφανώς θεωρεί ανούσιο, βαρετό ή απλώς κακό για την κυβερνητική εικόνα να αναφερθούν για παράδειγμα οι τεράστιες ελλείψεις του ΠΣ σε προσωπικό και μέσα, η υποχρηματοδότηση, η απαξίωση της πρόληψης, το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας όπως ο ν.4662/2020 ή η απουσία Π.Δ. για Υγιεινή και Ασφάλεια που εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια από την ψήφιση του ν.3144/2003, κ.τ.λ.

Έτσι μετά από μιάμιση σελίδα αερολογίας, πασπαλισμένη με μια αποτυχημένη προσπάθεια ευγλωττίας η ηγεσία της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Πελοποννήσου καταλήγει σε ένα επικίνδυνο «δια ταύτα» με δύο (02) αιτήματα:

1. «κατάργηση από εδώ και στο εξής των διαταγών αναστολής – ανάκλησης αδειών… . Οι άδειες δεν πρέπει να αναστέλλονται!!»

2. «Όλοι οι υπάλληλοι έχουν ανάγκη ξεκούρασης, χαλάρωσης τουλάχιστον δέκα ημερών μέσα στο καλοκαίρι»

Σχετικά με το πρώτο αίτημα είναι αφενός εντυπωσιακό ότι παριστάνουν έως το τέλος πως δε γνωρίζουν τις αιτίες και το νομοθετικό πλαίσιο που πατάνε αυτές οι αποφάσεις επειδή όπως ξεκαθάρισαν από την αρχή θέλουν να αποφύγουν να αναφερθούν σε αυτά. Αφετέρου είναι επικίνδυνο από πλευράς ασφάλειας διότι καταλήγουν στο άλλο άκρο δηλαδή να ζητούν να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και της πιο εκτεταμένης μαζικής καταστροφής, να τεθεί το 100% της δύναμης του Π.Σ. σε δράση.

Όσο για το δεύτερο αίτημα αποκαλύπτει την πραγματική στόχευσή τους και την απόδειξη ότι λειτουργούν ως κυβερνητικοί λαγοί.

Όχι μόνο χρησιμοποιούν τις λέξεις «ξεκούραση» και «χαλάρωση» αντί του ορθού που είναι «ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ» αλλά απαιτούν την απεμπόληση της κατοχυρωμένης ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ (15) καλοκαιρινής άδειας σύμφωνα με την παρ. 3, αρ. 107 του Π.Δ. 3/2014. Δηλαδή ίσως τελικά να συμβιβαστούν στο σύντομο μέλλον και με μια δέσμευση από την πολιτική ή φυσική ηγεσία για χορήγηση δέκα ημερήσιων αναπαύσεων που φυσικά οι υπάλληλοι θα πρέπει να φροντίσουν να τις έχουν συγκεντρώσει με πρότερη απλήρωτη υπερεργασία.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτό το δεκαπενθήμερο είναι ήδη ένα αποτέλεσμα ήττας των πυροσβεστών για το οποίο δεν υπήρξε ποτέ καμία διαμαρτυρία και κανένας ουσιαστικός αγώνας από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού στις πρωτοβάθμιες ενώσεις και την Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα στην αρχική διατύπωση της παρ. 2ε, αρ. 107 του Π.Δ. 210/1992 (Κ.Ε.Υ.Π.Σ.) προβλεπόταν: «Για αυτούς που ζητούν την κανονική τους άδεια, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, προγραμματίζονται για ένα 20ήμερο, εφόσον ζητηθούν,…». Δηλαδή ακόμα και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει στρατηγική επίθεση μεθοδευμένη από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, η οποία βρήκε αδύναμα σημεία στην άμυνα των πυροσβεστών το 2014 οπότε και ψηφίστηκε το αντίστοιχο Π.Δ. που ισχύει όπως προαναφέρθηκε.
 

Συνάδελφοι, έχει υποπέσει εδώ και καιρό στην αντίληψή μας ότι σε ανεπίσημο επίπεδο αρκετοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές διαχέουν στις βάρδιες των πυροσβεστών τέτοιες αλλά και ακόμα πιο ακραία ηττοπαθείς προτάσεις όπως για παράδειγμα πλήρη κατάργηση θερινών αδειών! Όμως, το να εκφράζεται και ως επίσημο αίτημα από μια Ε.Υ.Π.Σ. όπως και η συγκεκριμένη της Περ/ρειας Πελοποννήσου προς την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. δείχνει τη σοβαρότητα των προθέσεων και την επικινδυνότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Άλλωστε στο πρόσφατο 25ο συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στις 21/6/2023 επισημάνθηκε από τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. ότι έρχονται δυσμενείς αλλαγές και η ηγεσία (πολιτική ή φυσική) επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις από το Φθινόπωρο. Παρόλα αυτά καταψήφισαν το πλαίσιο της ΕΑΚΠ που έθετε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την οργάνωση του αγώνα. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω:

Καλούμε την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και όλες τις κατά τόπους Ε.Υ.Π.Σ. να πάρουν θέση και να καταδικάσουν επίσημα τη συγκεκριμένη ανακοίνωση-πρόταση της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Πελοποννήσου.

Επίσης να δοθούν αμέσως εξηγήσεις από την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για το τι ακριβώς αναμένεται να έρθει από φθινόπωρο για τους πυροσβέστες.

Σε ποιες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις έχουν συμφωνήσει και βάζουν πλάτη με τη στάση τους και πως αυτές επηρεάζουν τα εργασιακά και υπηρεσιακά δικαιώματα των πυροσβεστών;

ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε συνάδελφο να δυναμώσει την Ε.Α.Κ.Π. σε ένα μέτωπο ενάντια στην πολιτική κόστους/οφέλους για το συμφέρον το δικό του, της οικογένειάς του, του ελληνικού λαού.

Καμία εμπιστοσύνη πλέον δεν μπορεί να υπάρξει σε όλους αυτούς που αποδεδειγμένα δουλεύουν συνειδητά εις βάρος μας.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis