Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:48 | 30/04/2022


 

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο
 
28/04/2022
 

1.Όπως είναι γνωστό στους συναδέλφους, μία από τις βασικές διεκδικήσεις των μελών μας που εκκρεμούσε στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας από το 2002 μέχρι το 2017, λόγω της εξέλιξης και της αντιμετώπισης που έτυχε από την Ελληνική δικαιοσύνη, μας δίχασε κατά κυριολεξία. Πρόκειται για το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, η χορήγηση του οποίου θεσπίστηκε με το άρθρο 31 παρ. 4 περ. β’ του Ν 2768/1999 για τα μόνιμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και για τις ώρες νυκτερινής απασχόλησης. Με υπουργική απόφαση του 2000 εξειδικεύτηκαν οι όροι καταβολής του και συγκεκριμένα προβλέφθηκε ότι το αστυνομικό προσωπικό λαμβάνει για κάθε ώρα νυκτερινής απασχόλησης, από 22:00 έως 06:00 το πρωί της επόμενης μέρας το ποσό των 625 δραχμών για αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Από την παροχή αυτή εξαιρέθηκαν κατ’ αρχήν οι Συνοριακοί Φύλακες, όλοι δηλαδή οι συνάδελφοί μας, ως προς τους οποίους ωστόσο το εν λόγω επίδομα χορηγήθηκε με νεότερη υπουργική απόφαση του έτους 2002, από 01-01-2002. 

 
2. Τα μέλη μας, με μαζικές αγωγές επεδίωξαν την αποκατάσταση της σε βάρος τους άνισης νομοθετικής μεταχείρισης διεκδικώντας δικαστικά την καταβολή του επίμαχου επιδόματος για τη χρονική περίοδο από 1- 2-2000 έως 31-12-2001, κατά το μέρος που οι παρεχόμενες από τους Συνοριακούς Φύλακες υπηρεσίες νυκτερινής απασχόλησης αν μη τι άλλο δεν δικαιολογούσαν τον αποκλεισμό μας από την επίδικη αυτή παροχή.

3.Τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, από τα Μονομελή Διοικητικά Πρωτοδικεία μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξέδωσαν αντιφατικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα συνυπηρετούντες στην ίδια Διεύθυνση Αστυνομίας Συνοριακοί Φύλακες, άλλοι να δικαιωθούν και να λάβουν το επίδομα και άλλοι να αποκλειστούν από την παροχή, λόγω έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων. 
 
4. Αποτέλεσμα αυτής της αλλοπρόσαλλης μεταχείρισης που επεφύλαξαν τα Ελληνικά Δικαστήρια για το επίμαχο ζήτημα στα μέλη μας, ήταν να δημιουργηθούν μεταξύ μας «αντεγκλήσεις» και «αντιπαλότητες» για «προνομιακή μεταχείριση» ορισμένων συναδέλφων μας σε βάρος άλλων. 
 
5. Τα σωματεία μας που αντιμετώπισαν έντονα το πρόβλημα αυτό, με σκοπό της άρση της αδικίας που είχε συντελεστεί σε βάρος μεγάλης μερίδας συναδέλφων οι οποίοι αποκλείστηκαν από το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας λόγω αρνητικών δικαστικών αποφάσεων, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την επίλυσή του. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας μας (Συνοριακών Φυλάκων – Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.) κ. Γεώργιο Λάγο προσφεύγουν για την αποκατάσταση των συναδέλφων που έχουν θιγεί στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ-Ευρωπαϊκό δικαστήριο) με έρεισμα την παραβίαση της θεμελιώδους Αρχής του Ενωσιακού δικαίου, της αρχής της ίσης μεταχείρισης από τα εθνικά δικαστήρια των κρατών-μελών της Ε.Ε., όλων όσων αιτούνται έννομη προστασία, επικαλούμενοι όμοια πραγματικά και νομικά δεδομένα. 
 
6. Πάντοτε δίπλα στους συναδέλφους θα δώσουμε τη μεγάλη αυτή μάχη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτίστως για ηθικούς λόγους. Κανένας συνάδελφος δεν είναι μόνος, κανένας Συνοριακός Φύλακας – Αστυνομικός δεν είναι απροστάτευτος.
 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΔΡΑΜΑΣ        ΜΟΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ   ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 

ΦΛΩΡΙΝΑΣ     ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis