Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 04/04/2018

Λιβαδειά 03 Απριλίου 2018

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ

Αναφορικά προς το μείζονος σημασίας ζήτημα της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας πέριξ του καταυλισμού των Ρομά στην θέση «Πυρί» Θηβών και ειδικότερα στην αερογέφυρα της Ε.Ο. Θηβών – Λιβαδειάς,  επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα :

Η  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο και με στόχο την προάσπιση τόσο της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων των Αστυνομικών, προέβη ήδη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εξαλειφθούν άμεσα τα φαινόμενα των προαναφερθέντων εγκληματικών δράσεων στην ως άνω περιοχή.

Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας κατέθεσε στους αρμοδίους φορείς και πρόταση για την λήψη των εξής μέτρων :

α) Τοποθέτηση καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας για πλήρη έλεγχο σε όλο το μήκος της ως άνω αερογέφυρας για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών

β) Κατασκευή στηθαίου ασφαλείας, ύψους τουλάχιστον τριών (3) μέτρων (στα πρότυπα αναλόγου τέτοιου επί της Εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών στο ύψος των Οινοφύτων) καθ΄όλο το μήκος της αερογέφυρας

γ) Επαρκής φωτισμός του χώρου της ανωτέρω αερογέφυρας κατά τις νυκτερινές ώρες

δ) άμεση απομάκρυνση της στάσης των Κ.Τ.Ε.Λ, που βρίσκεται πλησίον της αερογέφυρας, σε μακρινή απόσταση, τουλάχιστον 500 μέτρων από της γέφυρας.

Είμαστε βέβαιοι ότι, με την αρωγή και των αρμοδίων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας, πολύ σύντομα το ως άνω φλέγον, αλλά και χρονίζον,  ζήτημα  θα επιλυθεί, και έτσι θα εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της Βοιωτίας. 

                                                             ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

                          Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                    ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ   Ζαχαρίας                                               ΔΗΜΟΥ Παναγιώτης

 

Με έγγραφό που απέστειλε εχτές 3/4/2018 η Ένωσή μας, προέβη στην ενημέρωση τόσο της φυσικής και της πολιτικής ηγεσίας όσο και των αρμόδιων πολιτειακών φορέων καθώς επίσης και της προϊστάμενης εισαγγελικής Αρχής, σχετικά με την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση στην περιοχή Πυρί Θήβας αναμένοντας άμεσα λύσεις επί των ζητημάτων που θέτουμε. Παραθέτουμε τα σχετικά έγγραφα :

ΠΡΟΣ: ( μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ. )

1. Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής
Ανασυγκρότησης, κ. Τόσκα Νικόλαο 
2. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο 
ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο 
3. Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, 
4. Γενικό Αστυνομικό Δ/ντη Περ. Στερεάς Ελλάδος 
5. Αστ. Δ/ντή Δ.Α. Βοιωτίας


ΚΟΙΝ.: 
1. Κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Θηβών
2. Περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη
3. Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπυρίδων Νικολάου
4. κ.κ. Βουλευτές Ν. Βοιωτίας

ΘΕΜΑ: Επιτήρηση αερογέφυρας επί της Ε.Ο. Θηβών-Λιβαδειάς

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ενδεχομένως σας είναι ήδη γνωστό, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των τεσσάρων ετών, η εγκληματικότητα πέριξ του καταυλισμού των Ρομά στην θέση «Πυρί» Θηβών βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Ομάδες Ρομά επιτίθενται με ιδιαιτέρως βίαιο τρόπο - σε καθημερινή πια βάση - σε διερχόμενα από την αερογέφυρα επί της Ε.Ο. Θηβών – Λιβαδειάς στην άνω περιοχή οχήματα, ληστεύοντας και τραυματίζοντας τους επιβαίνοντες σε αυτά. Μάλιστα με τον τρόπο που δρουν (αποκλεισμός της οδού δια εμποδίων με σκοπό την ακινητοποίηση των οχημάτων) είναι ευτύχημα το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει επέλθει θανάσιμος τραυματισμός επιβαινόντων διερχομένου οχήματος.

Πρόσφατα είναι άλλωστε γεγονότα επιθέσεων σε μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου (πχ στον Βουλευτή Βοιωτίας, κ. Νικ. Θηβαίο), σε τουριστικά λεωφορεία των Κ.Α.Π.Η, ακόμα και της επιθέσεως και καταστροφής υπηρεσιακών οχημάτων του Τμήματος Ασφάλειας Θηβών.

Οι συνάδελφοι μας, παρότι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (οργανικές θέσεις) τις οποίες αντιμετωπίζει η Δ.Α Βοιωτίας είναι της τάξης του ποσοστού 30%, υπερβάλλουν εαυτούς προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους, επιτυγχάνοντας κατά καιρούς σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα (πέραν του 5μήνου) διατάσσεται επί καθημερινής βάσεως, η σταθερή και όχι στοχευμένη στα πλαίσια της γενόμενης εποχούμενης περιπολίας, επιτήρηση της εν λόγω αερογέφυρας, χωρίς σαφείς και ακριβείς εντολές, από επανδρωμένο αστυνομικό όχημα (περιπολικό ή μοτοσυκλέτα ΔΙ.ΑΣ) ακόμα και από ΕΝΑΝ ή ΜΙΑ συνάδελφο (γεγονός το οποίο προκύπτει και από τις αναφορές των συναδέλφων οι οποίες τηρούνται στο αρχείο της Υπηρεσίας) κατά παράβαση του Π.Δ. 141/1991 "Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του ΥΔΤ και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών" και συγκεκριμένα του ΑΡΘ.77 ‘’Περίπολοι μηχανοκίνητες - Περιπολικά αυτοκίνητα’’.

Το ως άνω μέτρο, κρίνεται εκ των υπηρεσιακών και επιχειρησιακών συνθηκών αναποτελεσματικό διότι πέραν και της επικινδυνότητας που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα (πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός συναδέλφου της ΔΙ.ΑΣ Θηβών σε πεζή καταδίωξη) , οι συνάδελφοι μας (ένας! ή δύο στην καλύτερη περίπτωση) δεν έχουν την δυνατότητα της αμέσου επεμβάσεως ή έστω αποτροπής της επιθέσεως η οποία λαμβάνει χώρα καθότι τα επεισόδια των ως άνω επιθέσεων έχουν αφενός διάρκεια λίγων δευτερολέπτων και αφετέρου οι ομάδες των Ρομά αμέσως μετά την επίθεση διαφεύγουν μέσα στον καταυλισμό, όπου αποδεδειγμένα (επίθεση σε συναδέλφους και οχήματα του Τ.Α. Θηβών) υπάρχουν άτομα ικανά για οποιαδήποτε επίθεση κατά αστυνομικών. 

Επιπλέον, η επιτήρηση της άνω αερογέφυρας δια συνεχούς παρουσίας επανδρωμένου περιπολικού έχει ως συνέπεια την έλλειψη επαρκούς αστυνομεύσεως στις λοιπές περιοχές της Θήβας (μία εποχούμενη περιπολία ανά βάρδια) , με συνέπεια η εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Θηβών, από της εφαρμογής του ανωτέρω μέτρου, να έχει αυξηθεί δραματικά, με τους κατοίκους της πόλεως να είναι εξαγριωμένοι και να απειλούν με αυτοδικίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, επιβάλλεται η απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου ώστε να γίνει ξανά αισθητή η αστυνομική παρουσία μέσω της εποχούμενης περιπολίας, η οποία δυστυχώς έχει μεταλλαχθεί σε σκοπιά! στην προαναφερόμενη γέφυρα, προς εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους συμπολίτες μας. 

Εν κατακλείδι, το άνω μέτρο και η τακτική με την οποία μέχρι σήμερα εφαρμόζεται, σε συνάρτηση με το γεγονός των πολλαπλών αναγκών αστυνομεύσεως στην Βοιωτία (δυο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων – συχνότατες μεταγωγές του Α.Τ. Θηβών το οποίο επωμίστηκε και τις αρμοδιότητες του Τ.Τ. Θηβών μετά την αναδιάρθρωση – μεγάλη εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή Σχηματαρίου, Πυρί Θηβών κ.α.) καταδεικνύουν την ΑΜΕΣΗ ανάγκη ενισχύσεως της Δ.Α. Βοιωτίας σε ανθρώπινο δυναμικό, καθότι οι συνάδελφοι μας καλούνται να ανταπεξέλθουν στο πολλαπλό υπηρεσιακό καθήκον (πχ Αξιωματικός Υπηρεσίας του Α.Τ. Θηβών εκτελεί και χρέη Σκοπού Κρατητηρίων!! κατά παράβαση του Π.Δ. 141/1991 κτλ) τους υπό αντίξοες συνθήκες. Επιπρόσθετα η αποδυνάμωση και υπολειτουργία των Γενικών Νοσοκομείων Θηβών και Λιβαδειάς, αυξάνει σε μεγάλο ποσοστό τον αριθμό των σχεδόν καθημερινών μεταγωγών από το κατάστημα κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, στο οποίο κρατούνται και χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, προς την Αθήνα καθότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκτελούν μόνο τις εντός του Νομού Βοιωτίας μεταγωγές, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την ίδρυση Τμήματος Μεταγωγών στη Θήβα.

Ασφαλώς, η περιγραφείσα κατάσταση απάδει με τις αρχές της δημόσιας τάξης και ασφάλειας της Χώρας, που αποτελούν συνταγματικές επιταγές και αντίστοιχες υποχρεώσεις της Πολιτείας, σε ένα ευνομούμενο Κράτος Δικαίου.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας με το από 6-12-2017 έγγραφό της απευθυνόμενο προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών είχε προτείνει μια δέσμη μέτρων, που κατά την άποψη της, θα μπορούσαν να περιορίσουν, αν όχι να εξαλείψουν, τα άνω φαινόμενα βίας στην περιοχή «Πυρί» Θηβών. Τα μέτρα αυτά σας παραθέτουμε και με την παρούσα: α) Τοποθέτηση καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας για πλήρη έλεγχο σε όλο το μήκος της ως άνω αερογέφυρας για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών, β) Κατασκευή στηθαίου ασφαλείας, ύψους τουλάχιστον τριών (3) μέτρων (στα πρότυπα αναλόγου τέτοιου επί της Εθνικής οδού Λαμίας – Αθηνών στο ύψος των Οινοφύτων) καθ΄όλο το μήκος της αερογέφυρας, γ) Επαρκής φωτισμός του χώρου της ανωτέρω αερογέφυρας κατά τις νυκτερινές ώρες, και δ) άμεση απομάκρυνση της στάσης των Κ.Τ.Ε.Λ, που βρίσκεται πλησίον της αερογέφυρας, σε μακρινή απόσταση, τουλάχιστον 500 μέτρων από της γέφυρας.

Με την παρούσα παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας και την λύση των ως άνω προβλημάτων, υψίστης σημασίας για τη δημόσια Τάξη και ασφάλεια τα οποία εκθέτουν την εύρυθμη λειτουργία τόσο του Αστυνομικού Σώματος, όσο και εν γένει την Ελληνική Πολιτεία, ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα η πιστή εφαρμογή των Νόμων και των Κανονισμών του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και για την πλήρη και σαφή διαταγή σας όσον αφορά τις διατάξεις του Π.Δ. 141/91 (καθήκοντα του αξιωματικού υπηρεσίας, σκοπού κρατητηρίου, τα γενικότερα καθήκοντα της μεικτής περιπολίας κτλ).

Συνημμένα:
1. Ενδεικτικές αναφορές συναδέλφων, κοινοποιηθείσες στην Ένωσή μας.
2. Ανυπόγραφο έγγραφο, αναρτημένο στον πίνακα ανακοινώσεων του Α.Τ. Θηβών εν είδει εβδομαδιαίας διάταξης υπηρεσίας στην εν λόγω γέφυρα. 
3. Το από 06/12/2017 αποσταλέν έγγραφό μας στον κ. Εισαγ. Πλημ/κών Θηβών. 
4. Δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου αναφερόμενα στην εγκληματικότητα στην περιοχή του Πυρί Θηβών και στο νομό Βοιωτίας εν γένει.

Φωτογραφία του χρήστη Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας.

Φωτογραφία του χρήστη Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας.

Φωτογραφία του χρήστη Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας.

Φωτογραφία του χρήστη Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis