Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΚΑΡΑΪΒΑΖ
11:22 | 06/06/2023

Δύο ακόμα δικογραφίες ανθρωποκτονιών, μαζί με αυτή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, υπέβαλαν στον εισαγγελέα οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, «χτίζοντας» προανακριτικά τη βάση από την οποία προσπαθούν να εξιχνιάσουν έναν κύκλο και άλλων συμβολαίων θανάτου που αποτελούν τμήματα του κύκλου αίματος που έχει ανοίξει στους κόλπους της λεγόμενης Greek Mafia. Παράλληλα, από την ανακριτική διαδικασία, που ακολούθησε την υποβολή αυτών των δικογραφιών, έχουν προκύψει νέα στοιχεία, τα οποία οδηγούν στην έκδοση ενός ακόμη εντάλματος σύλληψης σε βάρος του τρίτου από τους τέσσερις κατηγορουμένους για την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Του ΘΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗ - ΠΗΓΗ: Realnews

Διαβάστε επίσης

Οι άλλες δύο δικογραφίες που υποβλήθηκαν παράλληλα αφορούν τη δολοφονία του σεσημασμένου «μπράβου» Μιχάλη Καπίρη, γνωστού με το προσωνύμιο «Κεφάλας», που διαπράχθηκε στις 15 Μαΐου 2021 στη Μεταμόρφωση, και του στενού του συνεργάτη και πρωταθλητή πυγμαχίας, Χάρη Κοντογιώργη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021, έξω από γυμναστήριο της οδού Εκάβης στο Γαλάτσι.

Και οι δύο δικογραφίες περιλαμβάνουν στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Καραϊβάζ και έχουν ως κοινό παρονομαστή τα ονόματα των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Για την πρώτη δολοφονία, αυτή του Καπίρη, ο Χάρης Κοντογιώργης κατηγορείται ως ο άνθρωπος που έστησε την ενέδρα του θανάτου. Το βράδυ της δολοφονίας, ο «Κεφάλας» και ο Κοντογιώργης, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, σταμάτησαν σε καντίνα στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Οταν ο πυγμάχος κατέβηκε και απομακρύνθηκε προς το κατάστημα, ένας άλλος άνδρας, που οδηγούσε επίσης μοτοσικλέτα, πλησίασε τον Καπίρη και τον πυροβόλησε με πιστόλι των εννέα χιλιοστών. Ο 58χρονος άνδρας υπέκυψε επιτόπου στα τραύματά του.

Κίνητρο

Από την έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει τότε δύο τμήματα της Ασφάλειας Αττικής, είχαν προκύψει πληροφορίες πως το κίνητρο των δραστών ήταν τα καταστήματα στις περιοχές που «προστάτευε» ο Καπίρης και μάλιστα ότι μετά τον θάνατό του «μεγάλο όνομα της νύχτας είχε αναλάβει την προστασία όλων αυτών των κέντρων διασκέδασης». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό το «μεγάλο όνομα της νύχτας» ήταν στενός φίλος του δολοφονημένου και ήθελε να εκδικηθεί.

Λίγους μήνες αργότερα, τόσο στον ίδιο τον Χάρη Κοντογιώργη όσο και στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τέσσερα συγκεκριμένα άτομα, με βαρύ ποινικό παρελθόν, σκόπευαν να τον δολοφονήσουν. Ο πυγμάχος κλήθηκε πολλές φορές στην Ασφάλεια προκειμένου να δώσει στοιχεία για την απειλή αυτή, όμως πάντα επέμενε πως δεν έχει διαφορές με κανέναν πόσο μάλλον να θέλει κάποιος τον θάνατό του. Τελικά, στις 6 Δεκεμβρίου 2021 διαψεύστηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο. Ενας άγνωστος τον πλησίασε και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ με εννιάρι πιστόλι.

Οι άνθρωποι που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον ήθελαν νεκρό είναι οι ίδιοι που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ το «μεγάλο όνομα της νύχτας» που ήθελε να εκδικηθεί για τη δολοφονία του «Κεφάλα» συνδέεται άμεσα με αυτά τα τέσσερα πρόσωπα και αναφέρεται και στη δικογραφία για την εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Ταυτοποίηση

Η διαδικασία για την ταυτοποίηση των δραστών της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021 έξω από το σπίτι του στον Αλιμο, διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια. Από τη στιγμή που οι αστυνομικοί δεν είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφία ακάλυπτου προσώπου δράστη από κάποια κάμερα, τη μηχανή με την οποία κινήθηκαν ή το όπλο που χρησιμοποίησαν, ξεκίνησαν έναν μαραθώνιο ερευνών μέσω σαρώσεων κινητής τηλεφωνίας και ανάλυσης οπτικού υλικού από ιδιωτικές και δημόσιες κάμερες σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από την οδό Αννινου, όπου στήθηκε η ενέδρα θανάτου.

Οι έρευνες έδωσαν σε πρώτη φάση εικόνες από το λευκό βανάκι που σύμφωνα με τη δικογραφία παρείχε κάλυψη στη μοτοσικλέτα των δολοφόνων. Από εκεί και πέρα, οι Αρχές οδηγήθηκαν στην ταυτοποίηση, βάσει μια σειράς στοιχείων, των τεσσάρων συγκεκριμένων κατηγορουμένων. Ο ένας από αυτούς φέρεται να πυροβόλησε και τον Γιώργο Καραϊβάζ αλλά και τον Χάρη Κοντογιώργη. Ο ανακριτής εξέδωσε σε πρώτη φάση, βάσει της συγκεκριμένης δικογραφίας, εντάλματα σύλληψης για δύο από αυτούς, ενώ αναμένεται και τρίτο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Δεδομένα

Από αυτό το σημείο και μετά οι έρευνες των αξιωματικών της Ασφάλειας άνοιξαν έναν νέο κύκλο συλλογής στοιχείων. Αυτή τη φορά προσπαθούν να αποδομήσουν τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και με άλλα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Εκτός των δύο αδελφών που κατηγορούνται, όλοι κατέθεσαν πως γνωρίζουν ελάχιστα ή καθόλου τους υπόλοιπους και πως δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις, με τους αστυνομικούς να συγκεντρώνουν δεδομένα και στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πέραν όλων των άλλων ερευνητικών διαδικασιών, έχουν πραγματοποιηθεί και κατ' οίκον έρευνες, καθώς και έρευνες σε οχήματα που χρησιμοποιούσαν από κοινού οι κατηγορούμενοι. Παράλληλα, έχει γίνει και μια νέα ανάλυση των επικοινωνιών και της ανταλλαγής μηνυμάτων σε διευρυμένη βάση πλέον, που περιλαμβάνει εκτός των τεσσάρων και άλλα πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στις τρεις δικογραφίες.

Ξεκαθάρισμα

Επιπλέον, με οδηγό τις ενδείξεις που συγκεντρώνονται από την έρευνα για τις υποθέσεις των τριών αυτών δικογραφιών, μια άλλη ομάδα στελεχών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής επιχειρεί να αναγνώσει από την αρχή και σε νέα βάση ακόμα τρεις δολοφονίες, οι οποίες επίσης έχουν καταχωριστεί στον φάκελο του ξεκαθαρίσματος μεταξύ των μελών της λεγόμενης Greek Mafia.

Η πρώτη είναι αυτή του επιχειρηματία καυσίμων Γιώργου Μήτσου, ο οποίος δολοφονήθηκε στα γραφεία της εταιρείας του στον Γέρακα από δράστες που επέβαιναν σε ένα λευκό βανάκι και τον πυροβόλησαν 40 φορές με Καλάσνικοφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, ο βασικός κατηγορούμενος για τις δολοφονίες Καραϊβάζ και Κοντογιώργη είχε αναπτύξει σχέσεις μαζί του και τον είχε πείσει να διώξει τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν ως ασφάλεια και να αναλάβει η δική του «ομάδα» την προστασία του. Κάτι που το πρωί της δολοφονίας του δεν είχε γίνει.

Οι άλλες δύο εκτελέσεις είναι αυτές του «τραπεζίτη της νύχτας» Δημήτρη Μάλαμα και του «αρχινονού» Δημήτρη Καπέ. Γι' αυτά τα δύο συμβόλαια θανάτου δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει ευθεία σχέση κάποιος εκ των κατηγορουμένων. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, όμως, αναφέρουν πως πίσω από αυτούς βρίσκεται ένα μεγάλο όνομα της Greek Mafia που είχε κάθε λόγο να θέλει τον θάνατό τους και την επικυριαρχία στον έλεγχο της ροής του «μαύρου» χρήματος.

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

 

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis