Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:56 | 17/02/2024

Ο Επίτιμος Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης - P.A.D.A., Γιάννης Ραχωβίτσας  τοποθετείται αποκλειστικά στο Policenet.gr και στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη για τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στην Ελληνική Αστυνομία με υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  

Ο κ. Ραχωβίτσας κλήθηκε να εκτιμήσει εάν η νέα Πολιτική ηγεσία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σχολιάζοντας μερικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Διαβάστε επίσης

Αρχές του έτους και συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε ΦΕΚ με τις αποστρατείες των Αντιστράτηγων και ενός Υποστρατήγου και τον διορισμό του νέου Αρχηγού.  Σχετικά με την ταυτόχρονη αποστρατεία όλων των αντιστράτηγων, που σήμανε την καθολική αλλαγή της ηγεσίας ο κ. Ραχωβίτσας επισήμανε στο Policenet.gr ότι μια τέτοια ενέργεια έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.

«Σε παλαιότερες Kρίσεις, η Πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει την ταυτόχρονη αντικατάσταση των ανώτατων αξιωματικών. Είναι ολοφάνερο ότι ο υπουργός έψαχνε λύσεις σε υπάρχοντα ζητήματα αναζητώντας μάχιμους Στρατηγούς με μια αξιέπαινη πορεία στο Σώμα. Θεωρώ ότι ήταν καλές οι φετινές κρίσεις, αξιολογώντας τους αξιωματικούς που τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις και τυχαίνει να γνωρίζω.»

Στη συνέχεια ζητήθηκε η τοποθέτηση του Στρατηγού σχετικά με τις 260 αποσπάσεις αστυνομικών από την επαρχία στην Αθήνα, στις οποίες δίνεται ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο. Για τις ομάδες «ράμπο» που θα προκαλέσουν ένα «restart» στη λειτουργία της Άμεσης Δράσης και τις Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, ο ίδιος τοποθετήθηκε αναφέροντας προσωπικό παράδειγμα.

«Αποσπάσεις με οικονομικά οφέλη, -έξοδα δημοσίου- υπήρχαν από την εποχή τη δική μου. Γνωρίζω αστυνομικούς που έφευγαν από τη θέση που υπηρετούσαν και βρίσκονταν αποσπασμένοι σε άλλες περιοχές ή νησιά για ένα διάστημα περίπου 3 μηνών. Και στη θέση αυτών έρχονταν αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Αυτό είχε και έχει –εφόσον συμβαίνει και σήμερα- ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που γνωρίζουν τις ανάγκες της περιοχή τους να φεύγουν και τη θέση τους να παίρνουν συνάδελφοι που δεν έχουν ιδέα», αναφέρει.

«Αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν κάποιοι που με τεχνάσματα καταφέρνουν και αποσπούνται για ένα μικρό διάστημα λαμβάνοντας τα εκτός έδρας. Δεδομένο πως πρέπει να δίνονται οικονομικά κίνητρα στους αστυνομικούς, αλλά καλό θα είναι να πιάνουν και τόπο…» συμπληρώνει ενώ εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτό.

«Κυρία Μαραγκουδάκη, η Αστυνομία διαθέτει περίπου 55.500 αστυνομικούς. Θα μπορούσε να γίνει μια πολύ καλή κατανομή σε υπηρεσίες με το ήδη υπάρχον προσωπικό που υπηρετεί στην πρωτεύουσα. Το ότι έρχονται αστυνομικοί από την επαρχία για να καλύψουν θέσεις που είναι ήδη καλυμμένες από αστυνομικούς που έχουν την οργανική τους εκεί, κατά τη γνώμη μου είναι ένα προσωρινό μέτρο επειδή πραγματικά υπάρχουν κενά εξαιτίας της ανισομερούς κατανομής του προσωπικού κατά τα παρελθοντικά έτη. Και είμαι βέβαιος ότι με σωστή διαχείριση του προσωπικού δεν θα χρειάζεται να συμβαίνει αυτό στο μέλλον...», καταλήγει.

 

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι επιχειρείται μια ανασύνταξη των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι  καθημερινά αστυνομικοί φεύγουν από τα γραφεία και επιστρέφουν στις μάχιμες υπηρεσίες, με σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλες τις μορφές του.

Σύμφωνα με τον κ. Ραχωβίτσα, αυτή η απόφαση ήταν επιβεβλημένη και ορθώς έγινε καθώς ο αστυνομικός οφείλει να βρίσκεται έξω στο δρόμο, στο καθήκον. «Είναι αστείο νέα παιδιά, μάχιμοι αστυνομικοί να στελεχώνουν γραφεία και να βαράνε μύγες. Δεν είναι αυτή η αποστολή τους. Αυτή τη στιγμή παρατηρώ μια υπερπροσπάθεια από τον υπουργό ώστε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των τελευταίων χρόνων.»

Για το βαρύ οργανωμένο έγκλημα είπε ότι η καταπολέμησή του απαιτεί ολιστική προσέγγιση.

«Το βαρύ οργανωμένο έγκλημα αντιμετωπίζεται με εξειδικευμένους αστυνομικούς που βρίσκονται σε υπηρεσίες όπως  είναι η Αντιτρομοκρατική, η Δίωξη Ναρκωτικών, το Ανθρωποκτονιών. Τα στελέχη που επανδρώνουν αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να ‘’σκανάρονται’’ και οι αξιωματικοί να αναδεικνύονται από τα σπλάχνα της Αστυνομίας.

Για την προτεραιότητα του υπουργού που είναι η ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης και της Τροχαίας, ο κ. Ραχωβίτσας τόνισε ότι ορθώς ενισχύεται το προσωπικό της Τροχαίας και ιδιαίτερα οι Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ), ενώ δεν παράλειψε να αναφερθεί στα «αλισβερίσια» που γίνονται τόσα χρόνια με τις διαγραμμένες κλήσεις των παραβατών.

«Χάρηκα που άκουσα ότι ο υπουργός εφαρμόζει το δόγμα της μηδενικής ανοχής στο ‘’παζάρι’’ που γίνεται με τις τροχονομικές παραβάσεις. Έχοντας επισκεφτεί πολλά προηγμένα Κράτη αλλά και τριτοκοσμικές χώρες, αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν το συνάντησα πουθενά. Μέχρι πρόσφατα από τις 100 κλήσεις οι 80 σβήνονταν», ανέφερε.

«Η παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα μειώσει την αλαζονεία των κακοποιών», κατέληξε.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis