Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛ.ΑΣ.
20:06 | 09/03/2024

Τις πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96), παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, πραγματοποιήθηκε τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Στην τελετή παρέστησαν, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, οι οποίοι πραγματοποίησαν ομιλίες.

Εικόνα
1

 

Εικόνα
1

Ο κ. Υφυπουργός, στην ομιλία του ανέφερε:

«Είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης, είναι μια ημέρα τιμής. Τα λόγια δεν μπορούν να αποτυπώσουν το ηθικό και συγκινησιακό φορτίο της ημέρας. Είναι μια ημέρα που τιμούμε όλους εκείνους που έπεσαν στο καθήκον, στην πρώτη γραμμή, υπηρετώντας με αυταπάρνηση, με μεγάλη ικανότητα, υπηρετώντας τον πολίτη, υπηρετώντας ένα βασικό πυλώνα της δημοκρατίας μας, την ασφάλεια των πολιτών, υπηρετώντας την πατρίδα.

Ο πόνος είναι ανείπωτος, πάνω από όλα για τους οικείους αλλά και για όλους μας. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ. Είμαστε όλοι υπερήφανοι γι αυτή τη μεγάλη πράξη η οποία αποτελεί και μεγάλη παρακαταθήκη. Το κενό είναι δυσαναπλήρωτο.

Σήμερα λοιπόν τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και αποτελεί πλέον για εμάς ένα ιερό καθήκον.  Αυτή η θυσία δημιουργεί ένα ιερό καθήκον, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε το ρόλο του αστυνομικού, να θωρακίσουμε το έργο του, κάνοντας ό,τι χρειάζεται, ενισχύοντας και δυναμώνοντας το ρόλο του, με εκπαίδευση, με σύγχρονο εξοπλισμό. Να κάνουμε όλους τους πολίτες να καταλάβουν το μέγεθος αυτής της θυσίας, ότι αυτή η θυσία δεν υπολείπεται σε τίποτα από οποιονδήποτε άλλον υπηρετεί την πατρίδα και χάνει τη ζωή του για την πατρίδα.

Και βέβαια να μην επιτρέψουμε όλοι εμείς να χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή αστυνομικού την ώρα του καθήκοντος.

Μόνο έτσι θα υπηρετήσουμε πραγματικά αυτή τη θυσία αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πρόωρα πάνω στο καθήκον.

Αθάνατοι!»

Στη συνέχεια εκφώνησε λόγο ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους αστυνομικούς που θυσίασαν το πιο σημαντικό αγαθό, την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου προστατεύσουν τους συμπολίτες μας, το συλλογικό καλό και τη δημοκρατία μας.

Η συνθήκη που μας φέρνει φέτος εδώ όλους μαζί, είναι ιδιαιτέρως φορτισμένη συναισθηματικά.

Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου είναι νωπά.

Εικόνα
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛ.ΑΣ.

Μακρύς είναι επίσης ο αιματοβαμμένος κατάλογος των συναδέλφων μας, οι οποίοι στην μακρόχρονη και ένδοξη ιστορία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Υπηρέτησαν με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα την πατρίδα μας, μετουσιώνοντας σε πράξη τον ιερό όρκο που δίνει ο Έλληνας Αστυνομικός.

Χρέος μας είναι να μην τους ξεχάσουμε ποτέ και να σταθούμε δίπλα στις οικογένειές τους, που έμειναν να βιώνουν την απώλειά τους. Κανένας λόγος δεν είναι αρκετός να τους παρηγορήσει.

Χρέος μας επίσης είναι να στηρίζουμε καθημερινά κάθε αστυνομικό που εκπληρώνει την επικίνδυνη αποστολή του με ήθος, επαγγελματισμό και γνώμονα την κοινωνική απαίτηση για ασφάλεια και ευνομία στον τόπο μας.

Δεσμεύομαι ως Αρχηγός να μετασχηματίσω τον οργανισμό μας σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή αστυνομία, να εφαρμόσουμε βέλτιστες πρακτικές και αποτελεσματικές διαδικασίες, να εξοπλιστούμε με τα κατάλληλα μέσα, να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα πλέγμα ασφάλειας που θα προστατεύει τον μάχιμο αστυνομικό από τον κίνδυνο που είναι συνυφασμένος με το λειτούργημα που επιτελεί.

Δεσμεύομαι να μην ξεχάσουμε ποτέ, τους συναδέλφους μας που απουσιάζουν σήμερα από κοντά μας.

Τους τιμούμε και τους ευγνωμονούμε για την προσφορά τους.

Ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αντάξιοι τους.

Αιωνία τους η μνήμη.»

Εικόνα
ΜΠΑΝΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Ομιλίες πραγματοποίησαν επίσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ανδρέας Βέλλιος, και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Ανθυπαστυνόμος Γρηγόριος Γερακαράκος.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Πρεβέζης και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Μπάρκας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, Νάντια Γιαννακοπούλου, ως εκπρόσωπος του προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας Βασίλειος Γραμμένος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας Αθανάσιος Χαλκιάς, ως εκπρόσωπος του Προέδρου των Σπαρτιατών, ο Χρήστος Αρίδας, ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Βασίλειος Λώλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Οικονομικού Προγραμματισμού του Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Γιάνναρος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων.

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Σκούρας, Προϊστάμενοι Κλάδων, Διευθυντές Διευθύνσεων και Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας του νομού Αττικής καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόντες ήταν, επιπλέον, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόεδροι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού, Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και συγγενείς θανόντων εν ώρα καθήκοντος αστυνομικών.

Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, την οποία χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θρησκευτικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης – Αστυνόμος Β΄ π. Αλέξιος Κουρτέσης, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου.

Σημειώνεται ότι, η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στη μνήμη των αστυνομικών που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων, τρομοκρατικών ενεργειών, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την άσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων, από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1984.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis