Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
21:19 | 02/09/2022

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκίνησε επίσημα η κατασκευή της φρεγάτας νέας γενιάς κλάσης Constellation, γνωστή και με την κωδική ονομασία FFG(X), στα ναυπηγεία Fincantieri Marinette Marine που βρίσκονται στην πολιτεία Γουισκόνσιν και σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στο U.S Navy το 2026, με τους Αμερικανούς να έχουν ασκήσει ήδη το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση της δεύτερης και τρίτης -κατά σειρά- φρεγάτας ίδιου τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια έχει αναλάβει την κατασκευή δύο νέων φρεγατών το χρόνο, συνολικά 10 φρεγάτες και η καθεμία προορίζεται να ενταχθεί σε μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου, ωστόσο ο φόρτος εργασίας ενδεχομένως να οδηγήσει το U.S Navy να εντάξει και άλλα ναυπηγεία στη γραμμή παραγωγής, όπως τα ναυπηγεία «Bath Iron Works» της General Dynamics, τα οποία κατασκεύασαν τα πρώτα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, καθώς επίσης και τα ναυπηγεία «Ingalls».

Διαβάστε επίσης

Οι φρεγάτες κλάσης Constellation βασίζονται στο σχέδιο της ιταλικής εταιρείας Fincantieri για τις φρεγάτες τύπου FREMM και σύμφωνα με δηλώσεις του Πλοιάρχου Κέβιν Σμιθ, ο οποίος είναι ο Διευθυντής του αναπτυξιακού προγράμματος:

«Αυτά τα πολεμικά πλοία θα εκτελούν μια σειρά αποστολών όπως επιχειρήσεις κατά εχθρικών μονάδων επιφανείαςηλεκτρονικό πόλεμο, με ισχυρές αντιαεροπορικές ικανότητες», ενώ πρόσθεσε ότι «μπορεί, με κάποιους τρόπους, να θεωρηθεί ως αντιτορπιλικό, όμως η διαφορά της είναι το ότι δεν διαθέτει το ωφέλιμο φορτίο, τον οπλισμό και τα πυραυλικά συστήματα που περιμένει να δει κανείς από ένα αντιτορπιλικό. Γι’ αυτό είναι φρεγάτα».

Τα χαρακτηριστικά των φρεγατών επόμενης γενιάς

Τα πλοία της κλάσης Constellation θα έχουν μήκος 151 μέτραεκτόπισμα 7.300 τόνων, θα διαθέτουν 16 εκτοξευτές για πυραύλους τύπου Naval Strike Missile – NSM (με ικανότητα πλήγματος πέρα από τον ορίζοντα), συστήματα RAM (Rolling Airframe Missiles), πυροβόλο τύπου Mk 110 των 57 χιλιοστών και σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων τύπου Mk41 με 32 κελιά για βλήματα RIM-174 και RIM-162 (ESSM Block 2), ενώ ακόμα θα μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο τύπου MH-60R SeaHawk και ένα drone όπως το MQ-8C Firescout.

Επίσης, οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων κλάσης Constellation θα είναι εξοπλισμένες για αρχή με το σύστημα μάχης Aegis Baseline 10, που διαθέτει προηγμένα ραντάρ όπως το AN/SPY-6(V)3 και το AN/SPS-73(V)18 για την παρακολούθηση απειλών και εχθρικών μονάδων επιφανείας, αλλά και για την αποτελεσματική αναχαίτιση εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων και την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, βλημάτων cruise, μαχητικών και άλλων αεροσκαφών.

Ακόμα, θα έχουν σημαντικές ικανότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, με συρόμενο σόναρ τύπου AN/SLQ-61, με το προηγμένο σόναρ AN/SQS-62 VDS, που θα αξιοποιούνται με το σύστημα διαχείρισης μάχης για ανθυποβρυχιακό πόλεμο τύπου AN/SQQ-89(V).

Ο σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στα τέλη της δεκαετίας του 2010, είχε θέσει ως στόχο την επιχειρησιακή λειτουργία συνολικά 355 πλοίων μέχρι το 2030. Παρόλο που δεν θα καταφέρει να τον πετύχει, εντούτοις η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας κλάσης Constellation φέτος, μπορεί να είναι ένας καλός «οιωνός» και σημείο αναφοράς για την επίτευξη αυτού του σκοπού, τουλάχιστον μέχρι το 2040.

Το U.S Navy αναγνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός με το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό θέλει να «τρέξει» τα προγράμματα των Constellation αλλά και των αντιτορπιλικών επόμενης γενιάς DDG(X) ώστε να «παίζει επί ίσοις όροις» στον Ινδο-Ειρηνικό.

www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis