Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
Οι λογιστές του κυκλώματος με τις εικονικές εταιρείες και την απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ύψους 33 εκατ. ευρώ, είναι αυτοί που κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον Ανακριτή, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης που αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.
Διαβάστε επίσης
Από τους συνολικά 22 συλληφθέντες, το δρόμο για τη φυλακή πήραν τέσσερις (εκ των οποίων τρεις λογιστές). Ανακριτής και Εισαγγελέας φαίνεται ότι προς το παρόν συμπορεύονται με όσα είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ. Ότι δηλαδή οι λογιστές ήταν αυτοί που διηύθυναν το κύκλωμα. Εκτός από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στα δεδομένα που αφορούν στο πώς στήθηκε το δίκτυο των εταιριών και τα στοιχεία από τις δημόσιες πλατφόρμες, το ελληνικό FBI πήρε καταθέσεις που διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο.
Κρίσιμη μαρτυρία γυναίκας
Παρά τη δυσκολία των προσώπων από το περιβάλλον των εμπλεκομένων να μιλήσουν στις Αρχές, οι αστυνομικοί πήραν μία κρίσιμη μαρτυρία γυναίκας, υπαλλήλου λογιστικού γραφείου, η οποία αποκάλυψε τις πρακτικές του λογιστή εργοδότη της. Ο τελευταίος φερόταν να συστήνει εταιρίες με στοιχειά ανύπαρκτων προσώπων ή με διαχειριστές «αχυρανθρώπους».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, η υπάλληλος περιέγραψε:
«Από τον Ιανουάριο του 2025 ξεκίνησα να εργάζομαι σε λογιστικό γραφείο στο Νέο Κόσμο ως υπάλληλος γραφείου. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων μου ήταν και η διεκπεραίωση λογιστικών θεμάτων όπως η πρόσληψη, η απόλυση και καταχώρηση εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας προσωπικού των επιχειρήσεων, των πελατών του λογιστικού γραφείου.
Στις 15 Μαρτίου 2026 ενημερώθηκα ότι δεν θα εργαζόμαστε πλέον από το γραφείο λόγω τεχνικού προβλήματος, ότι θα μας χορηγήσουν λάπτοπ για εργασία από το σπίτι και ότι θα ενημερωθούμε περαιτέρω τις επόμενες ημέρες. Τότε μου δημιουργήθηκαν απορίες για το τι μπορεί να έχει συμβεί και απευθύνθηκα στην… για να μου εξηγήσει. Εκείνη με ενημέρωσε χωρίς πολλές λεπτομέρειες σχετικά με μία διαδικασία-μέθοδο που εφαρμοζόταν από το λογιστικό γραφείο για την ασφάλιση του προσωπικού των πελατών μας, την οποία δεν είχα αντιληφθεί νωρίτερα και θεωρούσα ότι πρόκειται για επικοινοικίαση προσωπικού μεταξύ εταιρειών. Συγκεκριμένα, μου ανέφερε ότι είχαν συσταθεί κάποιες εταιρείες διαχείρισης προσωπικού με σχετική δραστηριότητα επ’ ονόματι τρίτων προσώπων, συνήθως αλλοδαπών, πιθανόν εν αγνοία τους, ή άλλες φορές ανύπαρκτων προσώπων, στις οποίες ασφαλιζόταν το προσωπικό των επιχειρήσεων-καταστημάτων εστίασης των πελατών μας προκειμένου να μειώσουν το κόστος των εισφορών τους.
Επιπλέον , πέρα από την ανωτέρω διαδικασία άλλη μία τακτική που αντιλήφθηκα ότι εφαρμοζόταν ήταν ότι στα καταστήματα των πελατών μας τοποθετούνταν τρίτα πρόσωπα-μπροστινοί ως διαχειριστές. Ορισμένοι από τους πελάτες μας, το προσωπικό των οποίων ασφαλιζόταν στις ανωτέρω εταιρείες διαχείρισης προσωπικού ήταν οι… (σ.σ. αναφέρει 13 ονόματα επιχειρηματιών). Ορισμένα από τα άτομα που γνωρίζω ότι τοποθετήθηκαν ως διαχειριστές στα καταστήματα των πελατών ήταν οι… (σ.σ. αναφέρει τρία ονόματα)».
Στην Οικονομική Αστυνομία έδωσε κατάθεση και άλλη εργαζόμενη, όχι σε λογιστικό γραφείο αλλά σε κατάστημα επιχειρηματία (κατηγορούμενου στην υπόθεση), η οποία αποκάλυψε ότι το προσωπικό της επιχείρησης ήταν «δανειζόμενο» και πληρωνόταν με μετρητά:
«Σχετικά με την ασφάλισή μου, όταν ξεκίνησα να εργάζομαι ήμουν αρχικά ασφαλισμένη στην επιχείρηση. Ωστόσο από τότε που άλλαξε το ΑΦΜ, ο… (σ.σ. αναφέρει το όνομα επιχειρηματία) μου ανακοίνωσε ότι εγώ και το υπόλοιπο προσωπικό θα ασφαλιζόμαστε σε άλλες εταιρείες και θα εργαζόμαστε στην επιχείρηση ως δανειζόμενο προσωπικό. Πράγματι, εγώ είχα ασφαλιστεί διαδοχικά στις εταιρίες… (σ.σ. αναφέρει ονόματα εταιρειών). Το ίδιο καθεστώς ίσχυε και για το υπόλοιπο προσωπικό. Η πληρωμή της μισθοδοσίας όλου του προσωπικού γινόταν με μετρητά και ο… (σ.σ. αναφέρει όνομα επιχειρηματία) μας είχε διαβεβαιώσει ότι φορολογικά δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».
Οι «αχυράνθρωποι» μίλησαν
Την περασμένη Παρασκευή το iEidiseis.gr είχε δημοσιεύσει τις καταθέσεις «αχυρανθρώπων» που «έκαψαν» τον δεύτερο λογιστή του κυκλώματος που κρίθηκε προφυλακιστέος.
Μία γυναίκα και ένας άντρας από την Αθήνα περιέγραψαν αναλυτικά στους αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας πώς «στρατολογήθηκαν» και πώς κατέληξαν να είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων -ακόμα και στη Ρόδο- χωρίς να το γνωρίζουν. Το αντάλλαγμα για να δώσουν τα στοιχεία τους στο κύκλωμα και να γίνουν «μπροστινοί» ήταν μηνιαίος μισθός 600 ευρώ (κατά μέσο όρο). Το αποτέλεσμα ήταν μία γυναίκα να καταλήξει εν αγνοία της… ιδιοκτήτρια beach bar στη Ρόδο και ο σύζυγός της ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου στο κέντρο της Αθήνας.
Η 63χρονη που έγινε «αχυράνθρωπος» για το κύκλωμα εξήγησε πώς την πλησίασαν και πώς έκλεισε η «συμφωνία» με αρχηγικό μέλος της οργάνωσης σε λογιστικό γραφείο στη Γλυφάδα:
«Αρχές του 2023 κάποιος που γνωρίσαμε σε μία καφετέρια στη Ραφήνα μαζί με τον σύζυγό μου και ο οποίος ήταν 50-55 ετών περίπου και λεγόταν… μας είπε αν θέλουμε να βγάλουμε χρήματα και να μην ταλαιπωρούμαστε να μας γνωρίσει σε ένα λογιστικό γραφείο και να μας πει τι να κάνουμε. Δεν ξέρω αλλά στοιχεία γι’ αυτόν , ήταν ψηλός χωρίς μαλλιά, δεν γνωρίζω άλλα στοιχεία. Αυτός μας πήγε με το αυτοκίνητο στη Γλυφάδα, σε ένα λογιστικό γραφείο που ήταν μέσα σε εμπορικό κέντρο. Εκεί μας γνώρισε τον… (αναφέρει όνομα λογιστή, αρχηγικού μέλους της οργάνωσης). Αυτός μας ζήτησε τους κωδικούς taxisnet για να ανοίξουμε ένα μαγαζί ο καθένας στο όνομά μας, για να μας βοηθήσει με χρήματα, δηλαδή κανονίσαμε να μας δίνει κάθε μήνα 500 ή 600 ή 700 ευρώ, στον καθένα. Κάθε μήνα μιλούσαμε και συναντιόμασταν σε μία πλατεία στη Γλυφάδα, μας έδινε τα χρήματα και φεύγαμε. Ο… (όνομα λογιστή) μου είχε πει ότι άνοιξαν στο όνομά μου ένα beach bar στη Ρόδο, δεν γνωρίζω τίποτα για το μαγαζί αυτό ούτε που ήταν ούτε την επωνυμία του ή το ΑΦΜ. Στον άντρα μου του είχε ανοίξει ένα σουβλατζίδικο στο όνομά του που ήταν στην κρεαταγορά στο κέντρο της Αθήνας. Μία φορά όμως που πήγα να πάρω σουβλάκια από εκεί με τον άντρα μου η απόδειξη δεν έγραφε το όνομα του συζύγου μου αλλά άλλο όνομα. Από ότι ξέρω το γραφείο του (αναφέρει όνομα λογιστή) έχει κλείσει εδώ και δύο χρόνια. Ήθελα να σας πω ότι ο σύζυγός μου έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα, δεν έχει βγάλει σύνταξη, ούτε εγώ παίρνω σύνταξη ούτε έχω εισόδημα, ούτε μόνιμη εργασία. Αν τύχη καθαρίζω καμία φορά κανένα σπίτι, ενώ ο άντρας μου δεν μπορεί να δουλέψει λόγω προβλημάτων υγείας. Για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε να μας δίνει κάθε μήνα ο … κάποια χρήματα. Έχω μετανιώσει για την πράξη μου αυτή πικρά αλλά ήμασταν δύο αφελείς σε κακή οικονομική κατάσταση».
«Είμαστε φτωχοί»
Σε άλλη κατάθεση που πήρε η Οικονομική Αστυνομία, αυτή τη φορά από άντρα «αχυράνθρωπο», σημειώνεται ότι το κύκλωμα του παρείχε δικηγόρο όταν κατέληξε κατηγορούμενος για οφειλές προς το Δημόσιο για εταιρείες στις οποίες φαινόταν διαχειριστής.
«Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε φτωχοί, με το ζόρι τα βγάζουμε πέρα. Πριν από περίπου τρία χρόνια ο … (αναφέρει όνομα λογιστή, αρχηγικού μέλους) μας είχε ζητήσει τους κωδικούς taxis και μας είπε ότι θα μας έδινε 600 ευρώ σε μένα και 500 ευρώ στη γυναίκα μου. Εμείς δεν ξέρουμε από αυτά και τους δώσαμε. Αργότερα μάθαμε ότι έφτιαξε πολλές εταιρίες στο όνομά μας και βγήκε δικαστήριο για τη γυναίκα μου, επειδή χρωστάει σε υπαλλήλους και στον ΕΦΚΑ. Εγώ τσακώθηκα με τον… (αναφέρει το όνομα του λογιστή) και προσπάθησα να μάθω τι συμβαίνει και μου απαντούσε ‘μη στενοχωριέσαι, έχουμε δικηγόρο’ και έβαλε δικό του δικηγόρο στη γυναίκα μου. Το δικαστήριο αυτό έχει πάρει αναβολή. Ο… έχει αλλάξει τους κωδικούς μας taxis και πλέον δεν τους ξέρουμε, ούτε ξέρουμε ακριβώς σε πόσες εταιρίες μας έχει βάλει. Τόσο καιρό δεν έχουμε πάει σε δικηγόρο γιατί δεν έχουμε λεφτά».