Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
πιστόλια
20:29 | 28/03/2023

Γράφει ο Παύλος Α. Σκόντζος*
 

Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των νέων πιστολίων της ΕΛ.ΑΣ. μετά από διετή διαγωνιστική διαδικασία. Από την πρώτη στιγμή της απόφασης προμήθειας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών και στις διαδικασίες του διαγωνισμού έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και το αποτέλεσμα είναι η ΕΛ.ΑΣ να έχει παραλάβει ένα πιστόλι .. αποκλειστικά για αυτήν.

Διαβάστε επίσης

Υποψήφιοι ήταν στην αρχική φάση οι εταιρείες Glock με το G45 MOS , η Beretta με το ΑΡΧ RDO και η ΑREX με το DELTA gen2 OR με τους Σλοβένους να αποχωρούν από την δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο express για τις απαιτήσεις ενός διεθνούς διαγωνισμού ο οποίος ανατέθηκε στη μειοδότρια εταιρεία ELMON για το Glock G45 MOS AMS.

Εικόνα
glock

Η τελική επιλογή είναι το GLOCK Safe Action® System G-45 MOS AMS Gen5 Ambidextrous Manual Safety (Gen5 AMS) όπως είναι η πλήρη ονομασία και είναι ένα πιστόλι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις που έχει η ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνουμε ότι η Glock ελάχιστες φορές παρεκκλίνει των βασικών αρχών σχεδίασης στα πιστόλια της και το ότι παρήγαγε ένα πιστόλι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της Ελ.ΑΣ πρέπει να πιστωθεί σαν μεγάλη επιτυχία τόσο των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τον διαγωνισμό όσο και της εταιρείας εισαγωγής, όπως επίσης πρέπει να τους πιστωθεί η εκπληκτική τιμή που πέτυχαν για το πακέτο (όπλο , παρελκόμενα) της σύμβασης.

Το όπλο έχει περάσει τις πιο αυστηρές στρατιωτικές και βιομηχανικές δοκιμές και είναι γνωστό για την ανθεκτικότητα, την αξιοπιστία και την ακρίβεια

Εκτός από το σύστημα GLOCK Safe Action® System, το GLOCK G-45 MOS AMS Gen5 Ambidextrous Manual Safety (Gen5 AMS) είναι εξοπλισμένο με εξωτερικό αμφιδέξιο μοχλό χειροκίνητης ασφάλειας που αποτελείται από το δεξιό μοχλό χειροκίνητης ασφάλειας και τον αριστερό μοχλό χειροκίνητης ασφάλειας με θέσεις Fire (F) και Safe (S).

Εικόνα
glovk

Ο αμφιδέξιος μοχλός ασφάλειας δεν επηρεάζει τις γενικές αρχές σχεδίασης του όπλου όπως το ξέρουμε. Έτσι το κλείστρο μπορεί να ανοίξει και να κλείσει και ο γεμιστήρας μπορεί να εισαχθεί και να αφαιρεθεί με τον αμφιδέξιο μοχλό χειροκίνητης ασφάλειας στη θέση Fire (F) ή Safe (S). Έχει διαμόρφωση MOS, και μαζί με το όπλο θα χορηγηθεί μια καρτέλα με τέσσερις πλάκες προσαρμογέα για οπτικά βοηθήματα (RDS). Έχει υψηλή χωρητικότητα γεμιστήρα (17 φυσίγγια) και χαμηλό συνολικό βάρος (με πλήρη γεμιστήρα μόνο 855 γρ.). Με κάθε όπλο θα χορηγηθούν τρείς γεμιστήρες. Ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από πολυμερές με οδηγούς από σκληρυμένο χάλυβα.

Ο αναστολέας κλείστρου και ο αναστολέας γεμιστήρα είναι εύκολοι στο χειρισμό με το δυνατό χέρι του χρήστη. Διαθέτει εναλλάξιμα ή Modular Beavertail Backstrap System (MBS) όπως το ονομάζει η εταιρεία για να αυξομειώνουν την περιφέρεια της λαβής και εκτεταμένο αναστολέα γεμιστήρα που είναι αναστρέψιμος για χρήση με το δεξί ή το αριστερό χέρι.

Η προηγμένη επεξεργασία της επιφάνειας του ολισθητήρα (nDLC) έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη σκληρότητα μειώνοντας σημαντικά τη φθορά και το καθιστά ανθεκτικό στη διάβρωση, ακόμη και όταν λειτουργεί σε συνθήκες αλμυρού νερού. Η ματ μαύρη επιφάνεια ελαχιστοποιεί την αντανάκλαση του φωτός - ένα πλεονέκτημα σε υπηρεσιακές συνθήκες. Η κάννη ακριβείας (GMB ή GLOCK Marksman Barrel) μήκους 102mm (4.02in), κλειδώνει μηχανικά και είναι σφυρηλατημένη εν ψυχρώ. Διαθέτει την ίδια εξελιγμένη επιφανειακή επεξεργασία με τον ολισθητήρα.

Το στρογγυλεμένο εξαγωνικό εσωτερικό προφίλ των ραβδώσεων προσφέρει πλεονέκτημα σε σχέση με τα συμβατικά προφίλ ραβδώσεων άλλων όπλων, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των γωνιών / ακμών, διευκολύνοντας έτσι σημαντικά τον καθαρισμό του όπλου και τη διατήρηση της ακρίβειας ακόμη και μετά από μεγάλο αριθμό βολών. Το σύστημα σκανδάλης Safe Action® της GLOCK παρέχει σταθερή πίεση σκανδάλης. Οι τρεις μηχανικές ασφάλειες ανεξάρτητης λειτουργίας είναι ενσωματωμένες στον κύκλο πυροδότησης του όπλου.

Και οι τρεις απενεργοποιούνται διαδοχικά καθώς η σκανδάλη πιέζεται και επανασυνδέονται αυτόματα όταν η σκανδάλη απελευθερώνεται. Αυτό το απλό και γρήγορο σύστημα επιτρέπει στο χρήστη να επικεντρωθεί πλήρως στην βολή, ιδίως ενώ βρίσκεται υπό πίεση. Είναι ασφαλές σε περίπτωση πτώσης και λειτουργικό σε θερμοκρασίες από -40° έως 50° Κελσίου. Η πίεση σκανδάλης με τον συνδυασμό αποζεύκτη, ελατήριου σκανδάλης και ελατηρίου επικρουστήρα θα είναι περίπου στις 5,8 lbs. / 28 N. Εδώ είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι ο μηχανισμός σκανδάλης διαφέρει αρκετά από τους συνηθισμένους λόγω της προσαρμογής σε αυτόν των χειροκίνητων μοχλών ασφαλείας και καλό είναι να ΜΗΝ γίνουν παρεμβάσεις . Τα επιπλέον απαρτια του χειροκίνητου μοχλού ασφαλειας ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ούτε υπάρχουν aftermarket.

Ο εξωλκέας διαθέτει δείκτη γεμάτης θαλάμης για να μπορεί να υποδεικνύει οπτικά και φυσικά (αφή) αν υπάρχει φυσίγγιο στη θαλάμη του πιστολιού.( Όταν η θαλάμη είναι άδεια ο εξωλκέας είναι ελεύθερος και όταν η θαλάμη είναι γεμάτη, ο εξωλκέας εξέχει από το κλείστρο). Το όπλο διαθέτει και μπροστινές εγκοπές FS (front serrations) παρέχοντας έτσι μια πρόσθετη επιλογή επιφάνειας αφής κατά το χειρισμό του κλείστρου, δίνοντας στον χειριστή καλή πρόσφυση ακόμα και με βρεγμένα ή ιδρωμένα χέρια.

Επίσης οι χρήστες με τις εγκοπές αυτές διευκολύνονται να κάνουν έναν γρήγορο έλεγχο «press check» . Το όπλο θα χορηγηθεί με εργοστασιακά υπερυψωμένα ατσάλινα σκοπευτικά (εμπρόσθιο και οπίσθιο) για χρήση με συσκευές RDS (Red Dot Sight) και σιγαστήρες τα οποία έχουν ένθετο με αυτοφωτιζόμενες κουκίδες για γρήγορη σκόπευση. Στην δεξιά πλευρά του είναι χαραγμένο το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας και ακόμα και ο σειριακός αριθμός των όπλων παραπέμπει σε αυτή. Έτσι μετά δώδεκα σχεδόν χρόνια από την ολοκλήρωση της παράδοσης των USP Compact η Ελληνική Αστυνομία προσθέτει στον εξοπλισμό της ένα κορυφαίο πιστολι με το Glock G45 MOS AMS.

Παύλος Α. Σκόντζος
Εκπρόσωπος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης στην ΠΟΑΣΥ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis