Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Α
20:44 | 13/01/2023

Σύμβολο της ηρωικής συμμετοχής των Ελληνικών δυνάμεων στον πόλεμο της Κορέας. Μέσο για την επίτευξη των πιο παράτολμων αποστολών. Κομιστής της ελπίδας για τη νίκη. Το θρυλικό Douglas C-47 (Dakota) «622 Ποσειδών», σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά τη μάχη σε μια διηρημένη χερσόνησο παραμένει ένα σύμβολο αγώνα, έτοιμο να πετάξει ξανά στους ελληνικούς ουρανούς. Οι ιστορίες που το συνοδεύουν, αν και μοιάζουν φανταστικές, είναι πέρα για πέρα αληθινές.

Τις ιστορίες - μαρτυρίες των ανθρώπων, που με τη συμβολή ενός μεταγωγικού αεροσκάφους, με αυτοθυσία και υπέρμετρη αγάπη για πατρίδα και συντρόφους κατάφεραν να ξεπεράσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, παρουσιάζει για πρώτη φορά η ιστορική ταινία «Ατσάλινη Ιστορία - 622 Ποσειδών», του σκηνοθέτη Δημήτρη Χατζημαλλή, που έλαβε το βραβείο της καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο Athens Marathon International Film Festival 2022.

Διαβάστε επίσης

Στην ταινία, παραγωγής της Καβαλιώτικης εταιρείας Gullwing, ιχνηλατούνται μνήμες και ξαναζωντανεύουν γεγονότα από το ταξίδι με τη «Ντακότα». Χειριστές, μέλη του πληρώματος, μηχανικοί, μελετητές, καταθέτουν απόκρυφες σκέψεις και βαθιά συναισθήματα που σημάδεψαν τη μετέπειτα ζωής τους.

Κορυφαίος πρωταγωνιστής της ταινίας, ένας θρυλικός Έλληνας ιπτάμενος που πέταξε με το 622 στον πόλεμο της Κορέας, ο Ακριβός Τσολάκης. Ένας εξαιρετικός πιλότος, ένας άνθρωπος των αιθέρων, που υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση την αεροπλοΐα. Το όνομά του συνδέθηκε στενά με τη σύγχρονη πολεμική ιστορία της χώρας μας, αλλά και με τις διαρκείς δράσεις του για ασφαλέστερες πτήσεις στην Πολιτική Αεροπορία.

Η ταινία «Ατσάλινη Ιστορία - 622 Ποσειδών», προέρχεται ουσιαστικά από τη σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ατσάλινη Ιστορία» τεσσάρων επεισοδίων, που καταγράφει την τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη των πολεμικών οχημάτων ξηράς, αέρα και θαλάσσης. Οχημάτων που πρωταγωνίστησαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και σήμερα διατηρούνται σε ιδιωτικές συλλογές και πολεμικά μουσεία της χώρας, παραμένοντας σιωπηλοί μάρτυρες αιματηρών γεγονότων.

Η σειρά των ιστορικών ντοκιμαντέρ αποτελεί επίσης παραγωγή της Καβαλιώτικης, εταιρείας παραγωγής Gullwing που εξειδικεύεται στο ιστορικό ντοκιμαντέρ και συνεργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια με την Cosmote TV - Cosmote History. Η σειρά προβλήθηκε στο Cosmote History στο αφιέρωμα του Νοεμβρίου 2022.

Η τελευταία δουλειά της Gullwing είναι η παραγωγή μιας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ δώδεκα ωριαίων επεισοδίων που προβάλλεται από την ΕΡΤ3 με τίτλο: «Σε μια νέα πατρίδα». Πρόκειται για μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά το πώς διαμορφώθηκαν οι ζωές των προσφύγων στις ελληνικές πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από ένα πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

- Το τρέιλερ της ταινίας:

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis