Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
19:11 | 03/06/2023

Αστυνομικός - αναγνώστης του Policenet.gr περιγράφει ένα πολύ δύσκολου περιστατικού που συνέβη το 2005.

Παρά τα χρόνια που πέρασαν, περιστατικά τέτοιων απαιτήσεων έχουν διαχρονική διδακτική αξία και επιβεβαιώνουν ότι σε όλες τις εποχές οι αστυνομικοί καλούνται να φέρουν εις πέρας δύσκολες αποστολές με μεγάλη αξία για την ασφάλεια των πολιτών.

Διαβάστε επίσης

Παραθέτουμε την περιγραφή του Αστυνομικού, όπως εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Policenet.gr:

""Σαββάτο 27/08/2005 ώρα 21:10, δυο νεαροί αστυφύλακες, ο Τ.Α και Π.Μ, 23 και 22 ετών αντίστοιχα, βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας κατά το ωράριο 15:00-23:00 στην περιοχή Αγ.Ιωαννη Ρέντη. Ο πρώτος υπηρετεί στις γειτονιές που έχει μεγαλώσει: Νίκαια, Κορυδαλλός, Ρέντης, Πειραιάς τις γνωρίζει παρα πολυ καλα και τις έχει γυρίσει από τα παιδικά του χρόνια με το ποδήλατο. Ο δεύτερος, μεγαλωμένος στις γειτονιές της συμπρωτεύουσας, υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ μακριά από το σπίτι του και προσπαθεί να μαζέψει τα πολύτιμα μόρια που θα του  εξασφαλίσουν την πολυπόθητη επιστροφή στο σπίτι του και την οικογένεια του. Αλήθεια 18 χρόνια μετά, πόσα πληρώματα περιπολικών , συμβατικών και μη, έχουν την ίδια σύνθεση; Τα περισσότερα υποθέτω..

Στον ασύρματο ο εκφωνητής δίνει εντολή να κατευθύνονται ΑΜΕΣΑ όλοι οι σταθμοί για τη Νίκαια. Στην πλατεία Χαλκηδόνας και συγκεκριμένα  στη συμβολή των οδών Πέτρου Ράλλη και Ήρας, ένα όχημα της ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ έχει δεχτεί πυρά και έχει τραυματισθεί συναδελφος ….Οι αστυφύλακες κοιτάζονται και αμέσως ο θεσσαλονικιός συνοδός ρωταει:

 <<ξέρεις που είναι;>>

Οδηγός: <<σε δυο λεπτά σε έχω στο σημείο, στην πλατεία έπαιζα μπάλα όταν ήμουν μικρός >>

Ο Συνοδός αρπάζει τον ασύρματο του οχήματος: << και το Κ-739 για πλατεία Χαλκηδόνας κέντρο..>>

Κέντρο: << καλώς.. έτερος σταθμός για Νίκαια;>>

Στον φορητό ασύρματο βάζουν το Ε-κέντρο για να ακούσουν τι γίνεται.. Επικρατεί χαμός! Όλη η απογευματινή αλλαγή της ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ επιστρέφει για υπηρεσία ενώ είχε αποδεσμευτεί και ήταν στο δρόμο για το σπίτι .. Αυτό θα πει ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ κύριοι..! τότε κάθε τμήμα είχε εποχούμενη περιπόλια στην περιφέρεια αρμοδιότητας του (όχι όπως τώρα που ένα περιπολικό κάνει το γύρο του Πειραιά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλης της Διεύθυνσης Πειραιά). Ετσι λοιπόν, όλα τα οχήματα της Διεύθυνσης Πειραιά, όσοι δούλευαν απόγευμα, αλλά και όσοι είχαν έρθει νωρίτερα για ανάληψη βραδινής Υπηρεσίας, οχήματα συμβατικά, έγχρωμα, αλλά και δίκυκλα επιστρατεύονται αυτοβούλως για να πετύχουν τον κοινό στόχο:

Οι κακοποιοί πρέπει να συλληφθούν!

Οι δυο αστυφύλακες φτάνουν στην πλατεία Χαλκηδόνας, επικρατεί κομφούζιο..Οι δρόμοι έχουν κλείσει, το σημείο έχει γεμίσει με υπηρεσιακά οχήματα και η νύχτα έχει γίνει μέρα από τους αναμμένους φάρους των περιπολικών.

Από τον ασύρματο οι δυο εκφωνητές (Ασφαλείας και Άμεσης Δράσης) σχεδόν ταυτόχρονα διαβιβάζουν : <<ο δράστης είναι νεαρό αλλοδαπό άτομο, κοντοκουρεμένο και φοράει τζιν παντελόνι και λευκό μπλουζάκι, διέφυγε πεζό από το σημείο. Να λάβετε όλα τα μετρά αυτοπροστασίας, το άτομο οπλοφορεί>>.

Η περιγραφή αυτή Σαββάτο βράδυ, προς το τέλος Αυγούστου, ακόμη και σήμερα ταιριάζει στη μισή Νίκαια..!

Ο οδηγός του Κ-739 αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι δεν έχει να προσφέρει κάτι με το να παραμείνει στο σημείο.. Ανάστροφη και άμεσα για το άλσος του Άγιου Φίλιππα. Ήδη στο άλσος έχουν καταφθάσει και άλλα περιπολικά και έχουν κλείσει τις εισόδους! Με τα όπλα στα χέρια και με φακούς οι συνάδελφοι μπαίνουν μέσα στο άλσος.. Είναι ΟΛΟΙ εκτεθειμένοι και ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να τους πυροβολήσει ο ένοπλος δράστης.

Συνοδός: <<θα κατεβούμε και εμείς;>>

Οδηγός: <<Όχι, θα πάμε σε ένα σχολείο λίγο πιο πάνω από το σημείο που έγινε το συμβάν>>.

Το Κ-739 ανεβαίνει την 28ης Οκτώβριου στη Νίκαια , στο πεζόδρομο τότε, της οδού Θεσσαλίας στριβεί δεξιά. Έξω από το σχολείο υπάρχουν παρτέρια με δεντράκια και ο δράστης έχει κρυφτεί εκεί μέσα. Για κακή του τύχη, τα φώτα του οχήματος πέφτουν πάνω του και τον αποκαλύπτουν!

Οδηγός: << Να τος!>>

Συνοδηγός : << σίγουρα αυτός είναι!>>

Βγαίνουν και οι δυο αστυνομικοί εξω από το περιπολικό, προτείνουν τα όπλα τους  και παίρνουν κάλυψη!

Οδηγός: << ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!! ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΤΩΡΑΑ!!>>

Ο δράστης το σκέφτεται, στο προαύλιο του σχολείου παίζουν παιδιά, όπως κάναμε και εμείς μικροί όταν έκλειναν τα σχολεία κάθε καλοκαίρι..

Οδηγός: << ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟΣ!! ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑΑ!!>>

Ο δράστης υπακούει και βγαίνει από το παρτέρι με τα χέρια ψηλά. Η περιγραφή που έδωσε ο τραυματισμένος αστυνομικός Κ.Π Είναι ολόσωστη! Ο νεαρός δράστης είναι κοντοκουρεμένος και φορεί τζιν παντελόνι- λευκό μπλουζάκι, έχει το όπλο του χωμένο το μισό ακριβώς δεξιά από τον αφαλό του και φαίνεται μόνο η λαβή του όπλου του..

Οδηγός : << ΓΥΡΝΑ ΠΛΑΤΗ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΣΕ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ>>

Ο δράστης υπακούει..

Οδηγός προς τον δράστη: << ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ>>.

Προς τον συνοδηγό του: << ΚΑΛΕΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ>>

Συνοδηγός: <<που είμαστε;>>

Οδηγός: << στο 7ο δημοτικό στην 28ης Οκτωβρίου>>

Ο δράστης βρίσκεται μπρούμυτα και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Δεν πρέπει  να σκεφτεί τις πιθανές επιλογές του και γι'αυτό ο οδηγός πηγαίνει με προτεταμένο το όπλο του με σκοπό να περάσει χειροπέδες στον ένοπλο δράστη. όπερ και εγενετο!

Το όπλο του δράστη απομακρύνετε και ο οδηγός έχει ακινητοποιήσει τον ένοπλο κακοποιό. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΥΣΗΧΑΣΜΟΣ! Αν υπάρχει συνεργός εκεί κοντά; Σε δυο λεπτά που φάνηκαν για αιώνες, καταφθάνει το πρώτο περιπολικό και σε λίγο έρχονται και άλλα!! Ο οδηγός σηκώνεται πάνω από τον κακοποιό και μαζί με τον συνοδηγό του τον βάζουν σε ένα άλλο όχημα ασφαλείας . Ψάχνουν λίγο τα παρτέρια για άλλα αντικείμενα και έπειτα φεύγουν για το Τμήμα Ασφαλειας Νικαίας, η νύχτα είναι μεγάλη.. Στις δικαστικές αίθουσες θα αποκαλυφθούν οι ομοεθνείς συνεργοί του κακοποιού που πυροβόλησε τον Κ.Π , καθώς και τα μεγαλεπήβολα σχεδια τους για ληστείες σε κοσμηματοπωλεία. Ολοι τους καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις.

Για τον επαγγελματισμό τους , το θάρρος τους, την ψυχραιμία τους και την αποφασιστικότητα τους, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ τίμησε τους δυο νεαρούς αστυφύλακες με την ηθική αμοιβή <<ΕΥΑΡΕΣΚΕΙΑ>> συνοδευόμενη και από υλική αμοιβή ύψους 150 ΕΥΡΩ στον καθένα.

Σίγουρα οι νεαροί αστυφύλακες δεν το έκαναν για τα χρήματα ή τις ηθικές αμοιβές.. Έπραξαν το καθήκον τους και συνέβαλλαν τα μέγιστα για την αποκατάσταση της έννομης τάξης. Για το εάν βρεθήκαν σε κίνδυνο ζωής και εάν πρέπει να αναγνωρισθει επιτέλους η επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος, το αφήνω στην κρίση σας.."

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis