Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
police_pixabay
12:59 | 11/02/2024

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά των ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι αστυνομικές καταδιώξεις που γίνονται σε όλες τις πολιτείες καθημερινά, προκαλούν κατά μέσο όρο 1 θάνατο την ημέρα, γίνονται τελευταία όλο και εντονότερες συζητήσεις σε σχέση με τον τον ρόλο των αστυνομικών.

Οι εισαγγελείς μάλιστα τελευταία υποβάλλουν όλο και συχνότερα ποινικές διώξεις κατά αστυνομικών που ενεργούν με απερίσκεπτη αδιαφορία για τη δημόσια ασφάλεια όταν ξεκινούν ή συνεχίζουν αστυνομικές καταδιώξεις που καταλήγουν σε σοβαρό σωματικό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο πολιτών.

Διαβάστε επίσης

Πολλά τμήματα έχουν τροποποιήσει και επεκτείνει τις πολιτικές τους που αφορούν τις αστυνομικές καταδιώξεις. Οι περισσότερες από αυτές τις πολιτικές καταδίωξης είναι πολύ χρονοβόρες, πολύ περίπλοκες και πολύ δύσκολο να ακολουθηθούν, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού.

Ορισμένες πολιτικές καταδίωξης απαιτούν από τους αστυνομικούς να σταθμίζουν και να αναλύουν τους παράγοντες κινδύνου πριν ξεκινήσουν τις καταδιώξεις τους ή κατά τη διάρκεια αυτών, κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο, εφόσον υπό στρεσογόνες συνθήκες η ανθρώπινη κρίση δεν είναι πάντοτε καθαρή.

Ο νόμος αναμένει από τους αστυνομικούς να συνυπολογίσουν και να αναλύσουν τον κίνδυνο που δημιουργείται από την οδήγηση του υπόπτου, τις πιθανές ενέργειες αθώων παρευρισκομένων και άλλων που ενδέχεται να εμπλακούν, καθώς και την επιρροή των ενεργειών του αστυνομικού στην οδήγηση του υπόπτου. Ο αστυνομικός θα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα σύλληψης στην απόφαση να συνεχίσει μια καταδίωξη. Εν ολίγοις, ο αστυνομικός πρέπει να εξισορροπήσει τους στόχους της επιβολής του νόμου με την ασφάλεια του κοινού - η ευθύνη του είναι μεγάλη και το βάρος αυτής ακόμη μεγαλύτερο, όταν καλείται να λάβει μια άμεση απόφαση και τα περιθώρια σκέψης κι εξέτασης όλων των παραπάνω παραγόντων είναι πολύ στενά.

Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται ότι χρειάζονται λιγότερο περίπλοκες και πιο συνοπτικές οδηγίες για να καθορίσουν γρήγορα πότε πρέπει να επιδιώξουν μια καταδίωξη και πότε όχι. "Το ζητούμενο προκείμενου να παρθεί η σωστή απόφαση για την αρχή μιας καταδίωξης ή όχι και να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες μιας αστυνομικής καταδίωξης πρέπει να είναι η χρήση μιας πιο απλής, σαφούς και συνοπτικής πολιτικής καταδίωξης".

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis