Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικοι
08:44 | 28/04/2024

Γράφει ο Α' Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών κ. Γρηγόριος Χρυσάφης

Η ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας στην Αθήνα και την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών δεν προϋποθέτει μόνο την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών στις περιπολίες για συλλήψεις αλλά και την ανάλογη αύξηση της αστυνομικής δύναμης και υλικοτεχνικής υποδομής των Αστυνομικών Υπηρεσιών που υποδέχονται και διαχειρίζονται τα συλληφθέντα άτομα μέχρι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να εκτελέσουν τις αποφάσεις της. Στην χώρα μας όμως που υπεράνω όλων είναι η επικοινωνία στα Μ.Μ.Ε. και τα στατιστικά, τα υπόλοιπα θεωρούνται ήσσονος σημασίας και η ενίσχυση των Αστυνομικών Υπηρεσιών που υποδέχονται και διαχειρίζονται τους συλληφθέντες δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αντιθέτως είτε παρέμειναν με τις ίδιες δυνάμεις είτε αποδυναμώθηκαν περαιτέρω απο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης

Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο απο αυτή τη πολιτική του Υπουργείου είναι οι συνάδελφοι που εκτελούν χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας σε κεντρικά Τμήματα Ασφάλειας της Αθήνας, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους σκλάβους. Δεν φτάνει ο όγκος της δουλειάς που έχουν να φέρουν εις πέρας καθημερινά με δεκάδες σχηματισμούς δικογραφιών σε κάθε οκτάωρη βάρδια για ναρκωτικά, κλοπές, διαρρήξεις , ληστείες, φυγόποινους κλπ και ταυτόχρονα να πρέπει να εξυπηρετούν δεκάδες πολίτες που προσέρχονται για διάφορους λόγους στον Αξιωματικό Υπηρεσίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη διοικητικής μέριμνας και υποδομών για την ασφαλή κράτηση των συλληφθέντων ατόμων που παραμένουν επί πολλές ώρες ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ με χειροπέδες στα γραφεία, ακόμη και σε μπαλκόνια, μέχρι να αποφασιστεί που θα φυλαχθούν, παρότι στο ίδιο κτίριο λειτουργούν συστεγαζόμενα κρατητήρια αλλά δεν παραλαμβάνουν τους κρατούμενους της Ασφάλειας προς φύλαξη, επικαλούμενοι ακόμα και έλλειψη αστυνομικού σκοπού κρατουμένων!

Το γεγονός αυτό βέβαια δεν είναι νέο, απεναντίας έχει γίνει ξανά αντικείμενο καταγγελίας μου, μέσω της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών, με το Αρχηγείο τότε να εκδίδει διαταγές προς τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για τήρηση της νομοθεσίας και των κανονισμών που προβλέπουν ότι η φύλαξη των κρατουμένων πρέπει να λαμβάνει χώρα απο την συστεγαζόμενη Υπηρεσία που διαθέτει λειτουργικά κρατητήρια και μόνο σε περίπτωση υπερπλήρωσης να μεταφέρονται σε έτερα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Οι διαταγές αυτές δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν εφαρμόζονται και το μάρμαρο πληρώνουν καθημερινά οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας των Τμημάτων Ασφαλείας που ήδη εξουθενωμένοι δεν μπορούν ούτε να σχολάσουν στις 22.00 το βράδυ για να ξεκουραστούν καθώς ασκούν παράλληλα και καθήκοντα σκοπού διαμαρτυρόμενων κρατουμένων που ζητάνε υγειονομική περίθαλψη και φαγητό και ενώ το Τμήμα έχει κλείσει, αφού ως γνωστόν δεν υφίσταται νυχτερινή βάρδια λόγω ελλείψεως προσωπικού. Έτσι αναμένουν στωικά ακόμη και έως την 01.00 το βράδυ πότε θα βρεθεί χώρος και περιπολία να μεταφέρει τους κρατούμενους σε κάποιο κρατητήριο της Αττικής.

Πέρα λοιπόν του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι συνάδελφοι, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες αν κάποιος κρατούμενος επιχειρήσει να αποδράσει εκμεταλλευόμενος την κατάσταση ή να αυτοτραυματιστεί διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης του.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επιβραβεύσει αυτούς τους αστυνομικούς και να τους δώσει οικονομικά κίνητρα και ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για να υπηρετήσουν σε αυτά τα Τμήματα Ασφαλείας που βγάζουν όλη την χαμαλοδουλειά της αστυνομίας χωρίς να πληρώνονται ούτε νυχτερινά, τους επιβραβεύει με μόρια.. για να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους για τους οποίους η ίδια Ηγεσία έβγαλε μηδενικές θέσεις!

Αποφάσισαν μάλιστα πρόσφατα να απομακρύνουν ικανότατους διοικητές κεντρικών Τμημάτων Ασφαλείας με αποσπάσεις παρά την θέληση τους, οι οποίοι σύμφωνα με το κατώτερο προσωπικό ήταν δίπλα τους και τους βοηθούσαν υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, χωρίς να έχουν να τους προσάψουν το παραμικρό. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Το FBI σας μάρανε..

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis