Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:28 | 28/11/2023

Mε απόφαση του 2ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου απορρίφθηκε η αγωγή που άσκησε κατά δύο αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, ένας υπήκοος Αλβανίας διεκδικώντας από τους εναγόμενους να του καταβάλουν ο καθένας, αλληλέγγυα και εις ολόκληρον το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Οπως εξέθεσε, την 2α Σεπτεμβρίου 2016 και περί ώρα 11.30 μ.μ. είχε μεταβεί στο σπίτι της συζύγου του με την οποία βρισκόταν σε διάσταση, προκειμένου να επικοινωνήσει με τα τέσσερα ανήλικα τότε παιδιά του. Είχε, όπως υποστηρίζει, υπόνοιες ότι η πρώην σύζυγός του δεν ασκούσε σωστά την επιμέλεια αυτών και επιπλέον δεν του επέτρεπε να τα επισκέπτεται συχνά στο σπίτι της, για να διαμορφώσει άποψη για της συνθήκες ανατροφής τους.

Διαβάστε επίσης

Διατείνεται παραπέρα πως μετά από μία λεκτική διαμάχη μεταξύ τους, αντέδρασε απότομα υψώνοντας την φωνή του απευθύνοντας σ’ αυτή υβριστικές εκφράσεις παρουσία των δύο μεγαλύτερων γιών τους. Εκείνη φοβήθηκε και κάλεσε την αστυνομία.

Περί την 01.30 π.μ. ώρα της 3ης Σεπτεμβρίου 2016, κατέφθασαν στο σπίτι οι δύο εναγόμενοι αστυνομικοί, ενώ εκείνος βρισκόταν στον προθάλαμο (χωλ) μετά την κεντρική είσοδο και η πρώην σύζυγός του σε απόσταση 5 μέτρων στο μπαλκόνι του σπιτιού.

Διατείνεται ότι εξήγησε στους εναγόμενους ότι επρόκειτο για μία οικογενειακή υπόθεση και τους παρεκάλεσε να αποχωρήσουν, ενώ εκείνοι επέμεναν και ζήτησαν την εντολή της πρώην συζύγου του για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα. Ακολούθως, όπως υποστηρίζει, προσπάθησαν να τον συλλάβουν με την βία. Αντέδρασε και όπως ισχυρίζεται τον κτύπησαν βίαια και δυνατά, ο ένας στο κεφάλι και ο άλλος στα πόδια με γκλοπς. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του ήταν μπροστά στο επεισόδιο.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Nέα μεγάλη επιτυχία των αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων - Αλάνθαστες οι πληροφορίες τους

Υποστηρίζει ότι δεν τον άφησαν να υποβάλει μήνυση εις βάρος τους, ενώ στην πορεία ο ένας αστυνομικός άσκησε αγωγή εις βάρος του παρότι εκείνος δεν είχε ασκήσει τα δικαιώματά του.

Ισχυρίζεται ότι υπέστη βλάβες παρουσία των παιδιών του που υπέστησαν ψυχικό κλονισμό και ότι οι αστυνομικοί βρισκόταν κατά την πρόκλησή τους σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Ο ενάγων έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου με το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης κατ’ εξακολούθηση, της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης ενώπιον ανήλικων μελών της οικογένειας, της ενδοοικογενειακής απειλής, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον αστυνομικού και της αντίστασης κατά της αρχής.

Σύμφωνα με την δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του από το ΑΤ Ρόδου τα ως άνω αδικήματα διεπράχθησαν την 01.45 ώρα της 3ης Σεπτεμβρίου 2016 στη Ρόδο.
Στον ανωτέρω τόπο και χρόνο ο κατηγορούμενος φέρεται να χτύπησε με τα χέρια του, να εξύβρισε και να απείλησε την 42χρονη σύζυγό του.

Εποχούμενη περιπολία αστυνομικών που επιλήφθηκε του συμβάντος ενημερώθηκε από την 42χρονη ότι επιθυμεί να υποβάλει μήνυση σε βάρος του. Μόλις γνωστοποιήθηκε από τους δύο αστυνομικούς, που προσέτρεξαν στην οικία, στον κατηγορούμενο ότι πρόκειται να συλληφθεί εκείνος φέρεται να αντιστάθηκε, να εξύβρισε τα όργανα, να χτύπησε με μπουνιά τον έναν και να τους απείλησε.

Ο ίδιος απολογούμενος ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου είχε ζητήσει συγγνώμη από τους αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ότι δεν τους χτύπησε αλλά τους εξύβρισε διότι βρισκόταν σε ένταση, ενώ υποστήριξε ότι οι σχέσεις του με την σύζυγό του έχουν κλονιστεί διότι ενώ την συνδράμει οικονομικά και επαγγελματικά δεν επιδεικνύει την προσήκουσα επιμέλεια στην ανατροφή των παιδιών του.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έλαβε υπόψη, αρχικά, ότι καθ’ ο μέρος η αξίωση του ενάγοντος ερείδεται σε παράνομες, κατά τους ισχυρισμούς του, πράξεις που έλαβαν χώρα στις 3η Σεπτεμβρίου 2016, η ένδικη αξίωση γεννήθηκε και κατέστη δικαστικώς επιδιώξιμη κατά το έτος 2016, οπότε και επήλθε η προβαλλόμενη βλάβη του ενάγοντος.

Ως εκ τούτου, η πενταετής παραγραφή, εκκίνησε από το τέλος του έτους 2016. Ο ενάγων κατέθεσε την κρινόμενη αγωγή στις 29 Νοεμβρίου 2021 και την επέδωσε στο εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο με δική του επιμέλεια στις 27 Ιανουαρίου 2023, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση της προθεσμίας παραγραφής, συνυπολογιζόμενου και του διαστήματος αναστολής αυτής διαρκείας 273 ημερών. Ως εκ τούτων, η αγωγική αξίωση του ενάγοντος, ανεξαρτήτως της βασιμότητάς της, είχε υποπέσει στην πενταετή παραγραφή.

Ο ενάγων εκπροσωπήθηκε από την δικηγόρο κ. Καθολική Αντωνιάδη και οι εναγόμενοι από τον κ. Ακη Δημητριάδη και την δικαστική πληρεξουσία του Ν.Σ.Κ. κ. Θεοδώρα Ιατρέλλη.

Δαμιανός Αθανασίου

Πηγή:  dimokratiki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis