Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:59 | 18/01/2024

Οι σαρωτικές αλλαγές, τα νέα πρόσωπα, το παρασκήνιο, οι απομακρύνσεις - έκπληξη και οι «γκρίνιες» στις κρίσεις

Στην απομάκρυνση 13 από τους 16 ανώτατους αξιωματικούς (ποσοστό 80%) που βρίσκονταν στην κορυφή της επετηρίδας της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πραγματοποιώντας μία από τις πιο «βαθιές» τομές στο εσωτερικό του αστυνομικού σώματος. Πρόκειται για μία προσπάθεια επανεκκίνησης, ύστερα από διαδοχικά επιχειρησιακά λάθη, την «εξαΰλωση» της αστυνόμευσης και την ταυτόχρονη έξαρση της εγκληματικότητας.

Διαβάστε επίσης

Ειδικότερα, στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. που ξεκίνησαν χθες απομακρύνθηκε – όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» προ μιας εβδομάδας – ολόκληρη η μέχρι χθες αστυνομική ηγεσία και συγκεκριμένα οι αντιστράτηγοι Λάζαρος Μαυρόπουλος, Γεώργιος Δούβαλης, Ελευθέριος Γκαρίλας, Σπύρος Σκλάβος και Νίκος Σπανουδάκης, που είχαν επιλεγεί στις προηγούμενες κρίσεις, πριν από έναν χρόνο, επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου. Με την ανακοίνωση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, ωστόσο, ορισμένοι – ιδίως όσοι είχαν ολοκληρώσει πολύμηνες εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, με σημαντικές υπηρεσιακές επιτυχίες, ή χειρίζονταν θέματα εθνικής ασφάλειας – δεν έκρυψαν την πικρία τους για την απομάκρυνσή τους, κάνοντας λόγο για επιλογές και με πολιτικά κριτήρια.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση ανανέωσης ήταν ειλημμένη, καθώς σε κάποιους εξ αυτών αποδόθηκαν από την τωρινή πολιτική ηγεσία διοικητικές και υπηρεσιακές αδυναμίες που οδήγησαν στην αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών και σε προβληματική διαχείριση συμβάντων – όπως οι αιματηρές επιθέσεις χούλιγκαν, η ασυδοσία ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών, η έξαρση της βίας των ανηλίκων κ.ο.κ.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την ημέρα της επιστροφής του στη λεωφόρο Κατεχάκη είχε σχεδόν μηδενική επικοινωνία με τους περισσότερους από τους απομακρυνθέντες αξιωματικούς, προχωρώντας ο ίδιος στις επόμενες επιλογές ανώτατων αξιωματικών. Κατά πολιτικούς παράγοντες, μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήρθε αντιμέτωπος με μια «χαώδη κατάσταση» όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Τα ρουσφέτια και οι εξαρτήσεις στελεχών από πολιτικά πρόσωπα ή άλλους παράγοντες οδηγούσαν σε διαλυτικά και παρακμιακά φαινόμενα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, την απομάκρυνση μεγάλου τμήματος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει και ο προκάτοχός του Γιάννης Οικονόμου, χωρίς όμως οι εισηγήσεις του να γίνουν δεκτές.

Το Μεταναστευτικό

Στη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, με θητεία κατά το παρελθόν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Μάλλιος. Ο νέος αρχηγός, που χειριζόταν επί σειρά ετών το Μεταναστευτικό και έχει ολοκληρώσει σειρά σχολείων και εκπαιδεύσεων στο εξωτερικό, είχε συνεργαστεί με τον νυν πολιτικό προϊστάμενό του κατά τη διάρκεια της κρίσης στα σύνορα του Εβρου, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Στη θέση του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται η τοποθέτηση του μέχρι πρότινος αστυνομικού περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλη Συριτούδη, που επί σειρά ετών υπηρέτησε στον Εβρο και συμμετείχε επίσης σε επιχειρήσεις για την αποτροπή της μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στις τωρινές κρίσεις αποστρατεύεται ένας ακόμη σημαντικός χειριστής του Μεταναστευτικού, ο αστυνομικός περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Ελευθέριος Ντουρουντούς, που είχε αντιμετωπίσει από κοινού με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη την κρίση της Μόριας.

Τη θέση του επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αττικάρχης Αστέριος Μαντζιώκας, ο οποίος είχε ελεγχθεί για παραλείψεις στη διαχείριση της εισβολής των κροατών χούλιγκαν και της επακόλουθης αιματηρής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Αντιθέτως, θεωρήθηκαν επιτυχημένες οι ενέργειές του για τον μαζικό έλεγχο των χούλιγκαν που συμμετείχαν στη φονική επίθεση κατά του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη.

Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποστρατεύονται είναι και ο αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, με σημαντική εμπειρία σε επιτελικές θέσεις της λεωφόρου Κατεχάκη, ο οποίος είχε αναλάβει τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας για την κατανομή ευθυνών στο φιάσκο με τους κροάτες χούλιγκαν.

Στη θέση των περιφερειαρχών Βόρειας και Νότιας Ελλάδας τοποθετούνται οι Χρήστος Μπουλούμπασης, μέχρι σήμερα προϊστάμενος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, και Γιώργος Μιχαλόπουλος, που κατείχε τη θέση του προϊσταμένου Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής φαίνεται, πάντως, να αποτελούν οι αναφερόμενες απομακρύνσεις των υποστρατήγων Μανώλη Δουρβετάκη, με θητεία στη ΓΑΔΑ και στη Διεύθυνση Νότιου Αιγαίου, Απόστολου Μαρτζάκλη, αστυνομικού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, και Γιώργου Λυμπινάκη, αστυνομικού προϊσταμένου Κρήτης. Ολοι τους είχαν υπηρεσιακές επιτυχίες και φέρονταν ως υποψήφιοι για σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

tanea.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis