Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Μπογδανίδης Αχιλλέας
22:13 | 21/02/2023

O Αστυνόμος Β’ Μπογδανίδης Αχιλλέας ως Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λαυρεωτικής παραχώρησε συνέντευξη στο policenet.gr μιλώντας για τα καθημερινά καθήκοντά του σε μια νευραλγική θέση, τις ιδιαιτερότητες που καλείται να αντιμετωπίσει αλλά και την εγκληματικότητα που υπάρχει στο δήμο. Mεταξύ άλλων, αποκάλυψε το μυστικό στο να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Διοικητή και του υπόλοιπου προσωπικού.  

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη  

Ο κ. Μπογδανίδης ‘’μετρά’’ στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας 26 υπηρεσιακά χρόνια, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου υπηρετεί ως Διοικητής στο Α.Τ. Λαυρεωτικής.

Όπως αναφέρει τα 20 χρόνια τον απορρόφησε η Ασφάλεια. «Από αυτά 10 έτη υπηρέτησα στη Δίωξη Εκβιαστών, τα υπόλοιπα στο Τμήμα Ηθών, στο Αλλοδαπών Πειραιά, στην ΕΥΠ, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια στα Τ.Α. Αγίου Δημητρίου, Καλλιθέας και Καισαριανής.» 

Εικόνα
Αχιλλέας Μπογδανίδης
Φωτογραφία από την εκδήλωση για την κοπή πίτας του Αστυνομικού Τμήματος Λαυρεωτικής

Η υπηρεσία που «σημάδεψε» την υπηρεσιακή του σταδιοδρομία 

«Η υπηρεσία που αναμφισβήτητα επηρέασε σημαντικά την καριέρα μου ήταν η πολυετής παρουσία μου στη Δίωξη Εκβιαστών, μια Υπηρεσία που από μικρό παιδί θαύμαζα. Κατά καιρούς μέσα από πολύμηνη προσπάθεια, εξαρθρώναμε πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις που δεν είχαν να κάνουν μόνο με εκβιάσεις καταστημάτων αλλά με όλο το εύρος των αδικημάτων του Ποινικού Δικαίου.» 

Μετά το πέρας κάθε συντονισμένης αποστολής γέμιζε η ψυχή του, αναφέρει στο policenet.gr. «Αισθανόμουν ότι μέσα από μια επιτυχία, συμμετείχαμε σημαντικά στην εξασφάλιση της έννομης τάξης και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μου.»

Εικόνα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Φωτογραφία από την εκδήλωση για την κοπή πίτας του Αστυνομικού Τμήματος Λαυρεωτικής

Στόχοι και φιλοδοξίες για το Α.Τ. Λαυρεωτικής

Όντας πατέρας τριών ανήλικων τέκνων, δημότης πλέον Λαυρεωτικής και πιο ‘’μπαρουτοκαπνισμένος’’ από ποτέ, όπως ο ίδιος αναφέρει, ερχόμενος στο ομώνυμο Αστυνομικό Τμήμα, έχει θέσει υψηλούς στόχους που αφορούν την κοινωνία.

«Πρωταρχικός μου στόχος ήταν και εξακολουθεί να είναι να καταφέρω να αφουγκραστώ  τον σφυγμό της τοπικής κοινωνίας, αφού και εγώ πλέον αποτελώ αναπόσπαστο κομμάτι της. Στις μικρές κοινωνίες, όλα μαθαίνονται γρήγορα και τα λάθη δεν συγχωρούνται εύκολα», σημειώνει.

«Μεγάλος προσωπικός στόχος επίσης είναι να εμφυσήσω στην τοπική κοινωνία τον τρόπο για να έρθει πιο κοντά στην Αστυνομία. Το ότι παρατηρείται μια εντονότερη προσπάθεια -υπό των ημερών μου- η οδηγική συμπεριφορά των νέων μας, να είναι η πρέπουσα, μόνο ως θετικό πρόσημο θα μπορούσε να έχει κατά την γνώμη μου», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι κανένας δεν πρέπει να οδηγεί χωρίς την σχετική άδεια ικανότητας γιατί το κακό δεν αργεί να γίνει. «Συνεπώς πρέπει να καταλάβει η τοπική κοινωνία την πρόθεσή μου, χωρίς να δυσφορεί με τους αστυνομικούς που κυνηγούν τα μηχανάκια για να βεβαιώσουν παραβάσεις», συμπληρώνει.

«Παράλληλα, ο Αντικαπνιστικός Νόμος είναι επίσης ένα επίκαιρο ζήτημα που συζητιέται αυτό τον καιρό παντού, επομένως και στην περιοχή δικαιοδοσίας μου. Εδώ αντιστρέφω το ερώτημα στους συμπολίτες μου και τους ρωτώ: Είναι όμορφο να καπνίζουμε σε κλειστούς χώρους και μπροστά στα παιδιά μας; Έτσι κάνουμε κακό και στην υγεία των παιδιών και των υπόλοιπων. Θες φίλε μου να καταστρέφεις την υγεία σου; Κάνε το χωρίς να καταστρέφεις και των άλλων!  Δεν σου φταίει κανένας. Αυτά είναι που πρέπει να καταλάβουμε σε πρώτη  φάση. Να σεβόμαστε δηλαδή τον συνάνθρωπο και να εφαρμόζουμε τους Νόμους.»

Εικόνα
1
Φωτογραφία από εορταστική εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μπογδανίδη για τα τέκνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Λαυρεωτικής - Κυριαρχούν τα παιδικά χαμόγελα μετά το ... μοίρασμα δώρων από τον Άγιο Βασίλη

Οι καθημερινές απαιτήσεις που καλείται να υποστηρίξει ένας Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος

«Οι καθημερινές απαιτήσεις ξεκινούν με το γεγονός ότι όλο το 24ωρο ο Διοικητής ενός Αστυνομικός Τμήματος πρέπει να βρίσκεται δίπλα στον Πολίτη και στα προβλήματά του, δίνοντας άμεση λύση σε αυτά. Να τους αντιμετωπίζει με σύνεση και να λειτουργεί ως κυματοθραύστης στις εντάσεις και στις διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα των συνεργατών του, να είναι διαλλακτικός στις αποφάσεις του και να συνεργάζεται αρμονικά με την Προϊστάμενη Υπηρεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επαγγελματική σταδιοδρομία και οικογένεια: Συνδυάζονται;

O κ. Διοικητής θεωρεί ότι η επαγγελματική εξέλιξη ενός ανθρώπου μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με την οικογένεια εάν και εφόσον η/ο σύζυγος κατανοεί τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου κλάδου.

«Φυσικά και θεωρώ ότι συνδυάζεται η επαγγελματική σταδιοδρομία με την οικογένεια αν η/ο σύζυγός σου έχει κατανοήσει ότι εξασκείς λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Βέβαια, επειδή όπως σας προείπα έχω διατελέσει και σε ειδικές Υπηρεσίες κακά τα ψέματα οι Διοικητές αυτών των Τμημάτων, αναμφισβήτητα θυσιάζουν πολλά από την προσωπική ζωή τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοιας Υπηρεσίας και πολλές φορές εις βάρος και της οικογενειακής γαλήνης τους.»

«Σχέση εμπιστοσύνης» μεταξύ Διοικητή και Προσωπικού: Υφίσταται; Δομείται; Tι χρειάζεται;  

«Μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ενός νέου Διοικητή και του προσωπικού του δεν νομίζω ότι μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μια μέρα. Χρειάζεται χρόνο και κόπο, ώστε το προσωπικό να καταλάβει τον τρόπο σκέψης και των υπηρεσιακών αντιλήψεων ενός ανθρώπου αλλά και το αντίστροφο. Ακόμη και ο πιο οξυδερκής αξιωματικός, χρειάζεται χρόνο για να γνωρίσει την κοινωνική, υπηρεσιακή και οικογενειακή υπόσταση του καθενός, ούτως ώστε να μπορέσει να συναισθανθεί τα προβλήματά του και τις ιδιαιτερότητες του. Έτσι θα καταφέρει να ‘’πάρει’’ από τον καθένα ό,τι καλύτερο μπορεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Υπηρεσίες όπως οι Ο.Π.Κ.Ε., η Δ.Α.Ε.Α. και οι ειδικές ομάδες Ασφαλείας έχουν μεγάλη συνοχή και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτές δένονται πολύ. Στα Αστυνομικά Τμήματα αυτό γίνεται πιο δύσκολα εκ των πραγμάτων γιατί οι συνάδελφοι διατίθενται σε καθήκοντα όπως σκοπιές ή μέτρα τάξης μαζί με αστυνομικούς άλλων Υπηρεσιών», καταλήγει.

Άριστη η συνεργασία με την τοπική κοινωνία

Ο κ. Μπογδανίδης κρίνει άριστη τη συνεργασία του τομέα που έχει υπό της ευθύνης του με την τοπική κοινωνία και τους λοιπούς φορείς της περιοχής.

«Η σχέση που έχει αναπτυχθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι βρίσκεται σε άριστο επίπεδο. Πραγματικά θεωρώ τιμή για την Υπηρεσία μας το πως προσπαθεί ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής και το επιτελείο του να δίνει λύση στα όσα προβλήματα ανακύπτουν. Πιστεύω όμως ότι αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη και πρέπει να είναι έτσι σε όλες Υπηρεσίες για το βέλτιστο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση του συμπολίτη μας. Το αυτό συμβαίνει και με τις λοιπές Υπηρεσίες (Δασαρχείο, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου, ΔΕΥΑΤΗΛ, Τελωνείο) και είναι κάτι που μου δίνει ευχαρίστηση γιατί όλοι υπηρετούμε το προαναφερόμενο κοινό σκοπό.»

Οι ιδιαιτερότητες του τομέα ευθύνης

«Κάθε περιοχή και τομέας ευθύνης έχει τις ιδιαιτερότητές του! Διαχρονικά η Λαυρεωτική εμφάνιζε μια έξαρση οικοδομικών αδικημάτων (αυθαίρετη οικιστική δόμηση). Όμως τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό . Ένα δυσδιάλυτο πρόβλημα που παρατηρείται είναι δυστυχώς η αύξηση των διαρρήξεων, ειδικότερα στους οικισμούς, από συγκεκριμένη ομάδα ατόμων. Αυτό σε συνάρτηση με τη μικρή δύναμη σε προσωπικό που αδυνατεί για την επαρκή φύλαξή τους, αποτελεί γεγονός που αναμφισβήτητα με προβληματίζει. Επίσης, η διακίνηση των ναρκωτικών είναι ένα ακόμη λυπηρό φαινόμενο που μαστίζει και την νεολαία μας και πρέπει όλοι οι φορείς του τόπου μας να βοηθήσουν, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί, ως προς την καταπολέμησή τους.»

Η ανήλικη παραβατικότητα στο ζενίθ

Η ανήλικη παραβατικότητα, σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί αντικείμενο επισταμένης μελέτης. Συνιστά αδιαμφισβήτητα ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει όλους κυρίως λόγω των συνεπειών που επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ανήλικοι εγκληματούν και στον τομέα ευθύνης του συνεντευξιαζόμενου Διοικητή, ο οποίος μας γνωστοποιεί ότι το ΕΠΑΛ Λαυρίου έρχεται αντιμέτωπο με πολλά περιστατικά βίας. 

«Εξίσου σημαντική είναι και η ανήλικη παραβατικότητα ειδικά στο χώρο του ΕΠΑΛ Λαυρίου που έχουμε πολλά  περιστατικά βίας μεταξύ μαθητών ή ακόμη και εξωσχολικών στοιχείων», εξηγεί.

Τα κυριότερα υπηρεσιακά προβλήματα και λύσεις αυτών

«Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία μου είναι η έλλειψη στο έμψυχο δυναμικό. Απέχουμε –δυστυχώς- 60 χλμ από το κέντρο και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δεν επιθυμεί να μετατεθεί στην Υπηρεσία μας. Μάλιστα, και ενώ από την Διοίκηση είχε διαταχθεί σχετικά να μας ενισχύσουν 4 νέοι Ειδικοί Φρουροί, τελικά μόνο ένας συνάδελφος μας τίμησε με την επιλογή του. Είναι κρίμα γιατί η περιοχή αποτελεί έναν πολύ όμορφο τόπο για να ζήσει κανείς αλλά και για να εργαστεί και θα έπρεπε ο εκάστοτε συνάδελφος να αναθεωρήσει την άποψή του. Ας ευχηθούμε το καλοκαίρι να ενισχυθούμε με Δόκιμους Αστυφύλακες και μέσω των επιλαχόντων Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι μπήκαν πρόσφατα στην Σχολή, να έρθουν και οι υπόλοιποι 3 συνάδελφοι ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Τμήμα μας.  Προερχόμαστε από τον λαό και υπηρετούμε τον λαό και αυτό πρέπει αποτελεί αξίωμα ζωής για τον κάθε Έλληνα Αστυνομικό,» καταλήγει.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis