Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:01 | 02/08/2023

Παρενόχληση, βία και εκφοβισμό. Αυτά καταγγέλλουν γυναίκες αστυνομικοί ότι υφίστανται μέσα στις τάξεις της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο αναγκάστηκε να εκδώσει το αρχηγείο της αστυνομίας μετά από σειρά άκρως σοβαρών καταγγελιών.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", χθες Τρίτη 1η Αυγούστου εκδόθηκε από το αρχηγείο προειδοποιητική αναφορά που απευθύνεται ακόμα και σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, τους οποίους καλεί "να μαζευτούν", επισημαίνοντας ότι "περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού εντός της αστυνομίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά".



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αρχηγείο αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση του εμπιστευτικού προειδοποιητικού εγγράφου, καθώς είχαν προηγηθεί τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε περιστατικά, στα οποία έχουν καταγγελθεί αξιωματικοί για κακοποιητική συμπεριφορά, εκτός από τις καταγγελίες που αναφέρονται σε περιστατικά βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες, εκτός Κατεχάκη.

"Διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα σε βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων. Επίσης, καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό λόγο σε βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους ανήθικη συμπεριφορά", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Μάλιστα, ένας εκ των καταγγελλόμενων αξιωματικών αποκαλείται στα γραφεία της Κατεχάκη με το προσωνύμιο "Δράκος" λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του, ενώ γίνεται λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης των αναφορών και αφόρητες πιέσεις, γεγονός που είχε οδηγήσει γυναίκες αστυνομικούς στη σκέψη ακόμα και να αποχωρήσουν από το σώμα.

Ωστόσο, στην εμπιστευτική αναφορά γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών επισημαίνοντας ότι:

"οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούνται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε να ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια προκαταρκτικής ή ένορκης διοικητικής εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής".

Το εμπιστευτικό έγγραφο συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΛΑΣ με τίτλο "Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού", που αφορούν και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφισταμένες τους.

Το εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΛΑΣ:

Εικόνα
eggrafo

Πηγή:  thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis