Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:16 | 12/03/2024

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ», κ. Στυλιανός Φωτόπουλος με θέμα: «Ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά η αστυνόμευση του Δήμου Ωρωπού, από τη πιθανή συστέγαση του Α.Τ και του Τ.Α Ωρωπού».

Όπως υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση του θέματος της στέγασης των περιφερειακών τους υπηρεσιών, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές με σύγχρονους, άνετους και υγιεινούς χώρους εργασίας και διαμονής για το προσωπικό, αλλά και σωστής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Διαβάστε επίσης

Οι διαδικασίες μίσθωσης όσον αφορά τη στέγαση περιφερειακών υπηρεσιών, διενεργούνται από την κατά τόπον αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ με απόφαση που ελήφθη στις 18-07-2023, αναλήφθηκε η υποχρέωση από τον Διευθυντή της Δ.Α.Β/Α.Α., αφού εγκρίθηκε πίστωση ύψους -4.150,00- ευρώ, μηνιαίως, για το χρονικό διάστημα από 01-01-2024 έως 31-12-2035, με σκοπό τη διενέργεια δημοπρασίας από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, για την ανεύρεση και μίσθωση κατάλληλου οικήματος για τη συστέγαση του Α.Τ. και του Τ.Α. Ωρωπού.

Όλη αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας από το 2017, όπου καθορίστηκαν τα όρια του Α.Τ. Ωρωπού και του Τ.Α. Ωρωπού, τα οποία περιλαμβάνουν τη διοικητική περιφέρεια των δημοτικών ενοτήτων Καλάμου, Μαρκοπούλου, Ωρωπού, Συκαμίνου, Ωρωπίων, Καπανδριτίου, Αφιδνών και Πολυδενδρίου του Δήμου Ωρωπού.

«Η νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επανεξέτασε όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, έλαβε υπ’ όψιν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού, αλλά και τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσουν την αρχική απόφαση, να σταματήσει η διαδικασία και να μείνει η κατάσταση ως έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός.

Όπως ενημέρωσε το σώμα ο κ. Νικολακόπουλος, στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, δραστηριοποιούνται ήδη το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, το Α’ Τμήμα Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής, το Τμήμα Αλλοδαπών Βορειοανατολικής Αττικής, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Ανατολικής Αττικής, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βορειοανατολικής Αττικής καθώς και υφιστάμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της περιοχής.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ωρωπού, λειτουργεί το Α.Τ. Αυλώνος, το οποίο αστυνομεύει τη διοικητική περιφέρεια των δημοτικών ενοτήτων Αυλώνος και Μαλακάσης του Δήμου Ωρωπού, το Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Αυλώνα, για την εξωτερική φρούρηση του οποίου διατίθεται αστυνομική δύναμη, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο, για την επιτήρηση των οποίων διατίθεται αστυνομική δύναμη, ενώ υφίσταται και ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου στην Κοινότητα Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού.

«Ενισχύσαμε την αστυνόμευση της περιοχής και το κάναμε αυτό πως; Από το 2019 έχουμε ενισχύσει τις υπηρεσίες, τόσο με επιστροφές στις οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού, όσο και με νέο προσωπικό (μεταθέσεις – αποσπάσεις) και θα σας πω συνολικά τους αριθμούς: Για το Α.Τ. Ωρωπού από το 2019 μέχρι το 2024, 27 στελέχη επιπλέον. Για το Τ.Α. Ωρωπού, 19 στελέχη επιπλέον. Για την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, 66 στελέχη επιπλέον και συνολικά στην Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειανατολικής Αττικής, 930 επιπλέον στελέχη σε αστυνομικό προσωπικό. Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός και εφαρμόζεται ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, και συγκεκριμένα στην εν λόγω περιοχή, πλέον των εποχούμενων περιπολιών που διενεργούνται, διατίθενται σε καθημερινή βάση και κατά τη διάρκεια του 24ωρου, 3 περιπολικά οχήματα που αστυνομεύουν καθημερινά και τις περιοχές αρμοδιότητας των Α.Τ. Αυλώνος και Διονύσου, καθώς και 3 ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ενώ παράλληλα, διενεργούνται και τροχονομικοί έλεγχοι για τυχόν παραβάσεις», τόνισε ο κ. Υφυπουργός.

Τελειώνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι όλο αυτό το πλέγμα δράσεων έχει οδηγήσει σε πολύ θετικά στοιχεία όσον αφορά την εγκληματικότητα στην περιοχή, καθώς παρατηρείται μια σημαντική μείωση σε κλοπές και διαρρήξεις το 2023 σε σύγκριση με το 2022, και σε κλοπές τροχοφόρων, ενώ έχουμε αυξημένο ποσοστό εξιχνιάσεων σε σοβαρότερες εγκληματικές πράξεις, όπως οι παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, που φτάνουν σε ποσοστό εξιχνίασης 87.50% και όπλων κατά 90,91%.

«Ήδη εφαρμόζεται ένα πολύ αποτελεσματικό πλέγμα δράσεων για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, ενώ λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας για το θέμα της συστέγασης των Τ.Α και Α.Τ. Ωρωπού, και κυρίως ενισχύοντας τις υπηρεσίες περαιτέρω ως νέα Πολιτική ηγεσία μέσω συγκεκριμένων δράσεων, στόχος είναι να στηρίξουμε το Τ.Α αλλά το Α.Τ. Ωρωπού, για τη μεγαλύτερη εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis