Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
18:24 | 26/06/2024

Συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Προεδρείου κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη τακτική του συνεδρίαση.

Το Δ.Σ. ενημερώθηκε ειδικότερα ότι διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και έχουν ήδη δοθεί καταθέσεις εκ μέρους του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας με αντικείμενο τη μηνυτήρια αναφορά κατά του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και κατά παντός άλλου υπευθύνου, λόγω της κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκε σχετικά με τη μη έγκαιρη μετακίνηση των νεοεκλεγέντων αιρετών αστυνομικών σε διάφορα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης

Επίσης, επειδή διακινούνται ανακριβή στοιχεία για την αναλογία των υπηρετούντων αστυνομικών σε σχέση με την εγκληματικότητα και επειδή στο παρελθόν έχει «αξιοποιηθεί» η θερινή περίοδος για την προώθηση αρνητικών ρυθμίσεων, τονίστηκε ότι πρέπει να επαγρυπνούμε με στόχο την αποτροπή βλαπτικών για το αστυνομικό προσωπικό, αποφάσεων.

Να σημειωθεί δε ότι σε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, του επιδόθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές μας προτάσεις – τροποποιήσεις νόμων που αφορούν θεσμικά μας αιτήματα, όπως:

- Αναγνώριση χρόνου μετοχικής σχέσης στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού των νεοεξερχομένων από τις παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ισχύει για τους αντίστοιχους των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής  Αστυνομίας με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων, τέκνων ή συζύγων προσωπικού του Αστυνομικού Σώματος που έχουν υπαχθεί σε κατάσταση της μόνιμης διαθεσιμότητας πρόδηλα και αναμφισβήτητα ένεκα της υπηρεσίας, όπως ισχύει για το πυροσβεστικό προσωπικό (τροποποίηση του άρθρου 42 του Ν. 1481/1984).

Σε ό,τι αφορά άλλα τρέχοντα θέματα, το Δ.Σ. ενημερώθηκε για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης και για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Τονίστηκε δε ότι μετά τη συμμετοχή μας στην κοινή παράσταση διαμαρτυρίας με την ΠΟΑΣΑ και την ΠΟΑΞΙΑ σχετικά με την απόπειρα παραχώρησης χώρου του ΜΤΣ στο υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, υπήρξε αναδιατύπωση του επίμαχου άρθρου του νέου Νόμου 5110/2024 του ΥΠΕΘΑ έτσι ώστε να παραχωρείται χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου διοίκησής του και όχι με Υπουργική Απόφαση.

Αντικείμενο παρέμβασής μας ήταν το προηγούμενο διάστημα και η απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να θέσει σε κατάσταση διαθεσιμότητας, επιδεικτικά και επιλεκτικά, έναν αστυνομικό που συμμετείχε σε μέτρα τάξης και ασφάλειας για τη διεξαγωγή αγώνα μπάσκετ στον Πειραιά. Ανακοινώσαμε ότι ήταν μια πρόκληση όχι μόνο για την Ομοσπονδία και το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αλλά και για την αθλητική κοινότητα και την ίδια την οργανωμένη πολιτεία, συνολικά και με τη σθεναρή μας στάση, τις παρεμβάσεις μας στον Αρχηγό του Σώματος και άλλους αξιωματούχους, επιτύχαμε την άρση του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Όλο αυτό το διάστημα, επίσης, η Ομοσπονδία λαμβάνει υπόψη της τα αιτήματα των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων και ενημερώνει άλλωστε άμεσα την Ηγεσία, όπως επί παραδείγματι πράττει με αφορμή την ολιγωρία που επιδεικνύει το Αρχηγείο όσον αφορά τη μη έγκριση αιτημάτων χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών σε συναδέλφους μας που έχουν νομίμως συμμετάσχει σε αξιοκρατικό διαγωνισμό για εργασία στη FRONTEX και κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους. Τονίστηκε δε ότι ήδη σήμερα υπήρξε συνάντηση με την Φυσική Ηγεσία του Σώματος και προτείναμε την άμεση χορήγηση των αδειών σε όσους τις δικαιούνται και εφόσον η Ηγεσία πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, να δημοσιοποιήσει έγκαιρα την όποια πρότασή της για το μέλλον.

Τέλος, πραγματοποιήσαμε επιμνημόσυνες δεήσεις και τιμήσαμε και φέτος τους συναδέλφους μας Νεκτάριο ΣΑΒΒΑ και Γεώργιο ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟ που δολοφονήθηκαν, ο πρώτος από τρομοκράτες πριν από 15 χρόνια, στην Αθήνα, και ο δεύτερος πριν από 11 χρόνια στο Δίστομο. Επισημάνθηκε δε ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, μιλώντας ενώπιον της Ηγεσίας, έθεσε το πρόβλημα της έκθεσης σε κίνδυνο αστυνομικών που και σήμερα εκτελούν χρέη σκοπών σε ευπαθείς στόχους, μόνοι μέσα σε περιπολικό είτε κάνουν περιπολία μόνοι.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Αντιπρόεδρος

ΛΙΟΤΣΟΣ Σπυρίδων

Ο Γενικός Γραμματέας

ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis