Ένωση Αστυνομικών Αχαϊας
13:00 | 18/11/2023

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 είχαμε την τιμή και την χαρά μετά από πρόσκληση να επισκεφθούμε τον Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ στα γραφεία του επι της οδού Κανακάρη 74 στην Πάτρα και να συναντηθούμε με την Πρόεδρο το Διοικητικού του Συμβουλίου, κα Χριστίνα Μπίκου. Από την Ένωσή μας συμμετείχαν στην συνάντηση ο Προέδρος Χαράλαμπος Τσίτσικας, Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Γιάννης Κόρδας, ή Β΄ Αντιπρόεδρος Αργυρώ Χαϊκάλη και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Μπαλάσης.

Είναι γνωστή η πολυετής προσπάθεια της Ένωσης μας για την βελτίωση της διαδικασίας ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας με την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από την διαδικασία αυτή και την ανάθεση της σε έμπειρό και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. Μια προσπάθεια που πρόσφατα έγινε Νόμος του κράτους αλλά με ακόμα πιο πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για την μη χρηματοδότηση του έργου, παραμένει μέχρι και σήμερα στα χαρτιά.

Κατά την συνάντησή μας συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της ψυχιατρικής νοσηλείας από την διαδικασία της ακούσιας αρχή της, μέχρι την κλινική θεραπεία και την διαδικασία επανένταξης του ασθενούς στο κοινωνικό σύνολο, τις πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό (όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο που οι ακούσιες νοσηλείες φτάνουν στο 3% μόνο των συνολικών νοσηλειών) και τη δυνατότητα που έχει ο κρατικός μηχανισμός (όπως η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας του Γ.Ν. Πατρών ¨Ο Αγ. Ανδρέας¨) αλλά και οι ιδιωτικοί φορείς (όπως το ΣΟΨΥ) ώστε να δραστηριοποιηθούν, μετά από σχετική εκπαίδευση προσωπικού και ανάλογη χρηματοδότηση, στο έργο της ακούσιας νοσηλείας.

Η κα Πρόεδρος τέλος μας ενημέρωσε για την πραγματικά σημαντική και πολυετή προσφορά του Συλλόγου ΣΟΨΥ, αλλά εξέφρασε και την στήριξη τόσο της ιδίας όσο και των μελών του Συλλόγου στην προσπάθεια μας αυτή, για την ανάδειξη του θέματος της ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας και την τελική επίτευξη της ανάθεσης από την Πολιτεία σε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ