Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13
12:00 | 25/12/2023

Λόγω πλήθους ερωτημάτων   αναγνωστών του Policenet.gr θέσαμε στον συνδικαλιστή της ΠΟΑΣΥ κ. Θεόφιλο Παπαδάκη το εξής ζήτημα:

Tι ισχύει με την αναγνώριση του επικινδύνου της εργασίας στους Ένστολους, σε σχέση με το νομικό πλαίσιο, έπειτα και από την πρόσφατη μεγάλη σας Κινητοποίηση της 18 Δεκεμβρίου;



Ο κ. Θεόφιλος Παπαδάκης επισήμανε τα εξής στο Policenet.gr:

Η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας μας που διεκδικεί ειδικά η ΠΟΑΣΥ, αλλά και γενικότερα το Ένστολο Συνδικαλιστικό Κίνημα, προβλέπει την οικονομική και συνταξιοδοτική ανταπόδοση στους σκληρά Ένστολους εργαζόμενους, που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αργία, Σαββατοκύριακο, νύχτα, 8ωρη εργασία κλπ και δεν ξέρουν εάν μετά την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους θα γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στις οικείες τους.

Διαβάστε επίσης

 

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό το λογικό και δίκαιο αίτημά μας και κατάφερε και το Συνδικαλιστικό Κίνημα ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό και απ' ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία, πως δηλαδή το επάγγελμα - λειτούργημά μας, είναι επικίνδυνο!


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: "Ήρθε η ώρα να δούμε σοβαρά το επίδομα της επικίνδυνης εργασίας για τους αστυνομικούς μας" - Δηλώσεις του Βουλευή Στράτου Σιμόπουλου

Ενώ βέβαια το ύψος του επιδόματος αυτού η Πολιτεία το έχει προσδιορίσει, με τη χορήγησή του σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, οι οποιοι όμως  έχουν ασφαλιστικό και μισθολογικό καθεστώς.

Έτσι από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα έχουν γίνει τα πλέον σωστά βήματα και οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, δηλαδή από πλευράς της Ομοσπονδίας μας, της ΠΟΑΣΥ, υλοποιήθηκε τέλειο πρόγραμμα δράσεων και καλής δουλειάς, με στόχο, έτσι ώστε πλήρως τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα, η Συντεταγμένη Πολιτεία να προβεί στη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας μας!

Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι από το 1984 που έχει δημιουργηθεί το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με τη σημερινή μορφή, δυστυχώς, έχουμε 150 συναδέλφους μας που έπεσαν στο καθήκον, ενώ χιλιάδες άλλοι είναι οι τραυματίες ένεκα και κατά της υπηρεσίας, καθώς βέβαια και οι αρνητικές συνέπειες της σκληρής καθημερινότητας, από τα δύσκολα ωράρια εργασίας, το άγχος και τις ιδιαίτερες συνθήκες, που πολλές φορές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των Ένστολων!


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ο Π. Μαρινάκης ερωτήθηκε αν θα αναγνωριστεί το επάγγελμα των Αστυνομικών ως επικίνδυνο - "Εγώ αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να σας κάνω κάποια παραπάνω ανακοίνωση""
 


Προσοχή όμως, αξίζει να σημειωθεί και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ότι ισχύουν τα κάτωθι:

- Η Ελληνική Αστυνομία είναι ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφαλείας που διέπεται από ειδικούς οργανικούς νόμους και δεν ισχύουν για το Αστυνομικό προσωπικό οι διατάξεις που αφορούν τους Δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε ειδική διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4249/2014.
- Οι Αστυνομικοί έχουμε ειδικό ασφαλιστικό (στρατιωτικό) καθεστώς,με θεμελίωση είτε στα 40α ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά ετη, είτε στην ηλικία των 60 ετών, σύμφωνα με τον ν. 3865/2010 και τα άρθρα 25 και επόμενα του συνταξιοδοτικού Κώδικα του π.δ. 169/2007.
- Οι Αστυνομικοί έχουμε ειδικό Μισθολόγιο, του ν. 4472/2017, που δεν έχει καμία σχέση με το μισθολόγιο των υπολοίπων Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων, ενώ βέβαια έχουμε κερδίσει και δύο (2) αμετάκλητες και τελεσίδικες Αποφάσεις του ΣτΕ, σχετικά με τα μισθολογικά μας δεδομένα και για την επαναφορά μας στα οικονομικά επίπεδα του Ιουλίου 2012!
- Για το Αστυνομικό προσωπικό ισχύουν ειδικοί κώδικες λόγω της ιδιαιτερότητας των συνθηκών εργασίας του, όπως κώδικας ωραρίου εργασίας (π.δ. 394/2001), κώδικας αδειών (π.δ. 27/1986), κώδικας μεταθέσεων (π.δ. 100/2003), κώδικας δεοντολογίας (π.δ. 254/2004), κώδικας υποχρεώσεων και δικαιωμάτων (π.δ. 538/1989).

Επομένως, οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο σκληρά εργαζόμενος Έλληνας Αστυνομικός εχει ακατάστατα ωράρια εργασίας 24 ωρες το 24ωρο και 7ημερες την εβδομάδα, ζει και εργάζεται κάτω από αντίξοες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες και έχει παράλληλα και σχετικά περιορισμένα δικαιώματα, ως Ένστολος λειτουργός Σώματος Ασφαλείας!

Ενώ, τέλος, καλό είναι να αναφερθεί και μετά την τεράστια μεγαλειώδη ένστολη διαμαρτυρία της Αθήνας των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, οτι οι Αστυνομικοί, οι Πυροσβέστες, οι Λιμενικοί και οι Στρατιωτικοί δεν είναι αναλώσιμοι και άτρωτοι.

Ασκούν λειτούργημα, είναι επαγγελματίες της διπλανής πόρτας, ταγμένοι από την Πολιτεία να προστατεύουν τους πολίτες της χώρας και να διασφαλίζουν το αγαθό της ασφάλειας!



ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis