Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:44 | 15/03/2023

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα η επίσημη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόκτηση 20 + 20 F-35, τα οποία θα είναι τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη 5ης γενιάς στον κόσμο, αφού θα ενσωματώνουν όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις, μεταξύ των οποίων ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και νέο υπολογιστή μάχης.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση επιστολή αιτήματος για επιστολή αποδοχής (LoR for LoA) με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για το κόστος και τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών.

Έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο

Λίγες εβδομάδες πριν φτάσει η αμερικανική απάντηση μάλιστα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Γκρέγκ Ούλμερ, ανέφερε αποκλειστικά στο CNN Greece, πως η διαμόρφωση του F-35 που θα προμηθευτεί η Ελλάδα θα είναι η TR-3 (Technology Refresh 3) με την έκδοση λογισμικού Block4.

Οι αναβαθμισμένες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου του μαχητικού βρέθηκαν εξαρχής στο στόχαστρο της Αθήνας, καθώς το F-35 θα κληθεί να επιχειρήσει σε περιβάλλον σύγχρονων απειλών.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η διαμόρφωση TR-3 δίνει στο αεροσκάφος 25 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τα F-35 που βρίσκονται τώρα σε υπηρεσία.

Χάρη σε αυτή, το μαχητικό μπορεί να εκπέμπει και να λαμβάνει δεδομένα γρηγορότερα, καθιστώντας το ικανό να αποκαλύπτει περισσότερες απειλές σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Lockheed Martin

 

Νέο ραντάρ

Η σημαντικότερη προσθήκη, όμως, η οποία εκμεταλλεύεται πλήρως τα χαρακτηριστικά της έκδοσης Block 4, είναι το νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA AN/APG-85 που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας αλλά και το νέο σύστημα υπέρυθρων αισθητήρων (DAS) που προσφέρει οπτική 360 μοιρών στον χειριστή ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει γύρω από το αεροσκάφος ενώ αναβαθμισμένο θα είναι και το σύστημα ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης (EOTS).

Ταυτόχρονα ενισχύεται και το αυτοματοποιημένο σύστημα υποστήριξης πληροφοριών (ALIS) στο οποίο, το ίδιο το αεροσκάφος, μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις, τη συντήρηση, το δίκτυο υποστήριξης και την εκπαίδευση ενώ παρέχει και πολύτιμα στοιχεία που το F-35 συλλέγει κατά την αποστολή του, όπως για παράδειγμα τα σήματα από εχθρικά ραντάρ ώστε αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το περιβάλλον απειλών που αντιμετωπίζει ο χρήστης.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια Lockheed Martin, τα F-35 TR-3 Block 4 θα μπουν σε παραγωγή στις παρτίδες 15 έως 17, μέσα στις οποίες θα βρίσκονται και τα ελληνικά αεροσκάφη. Τα πρώτα αεροσκάφη της διαμόρφωσης TR-3 μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές στα μέσα του 2023.

Lockheed Martin

Από το 2028 στην Ελλάδα

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα δικά της F-35 από τα τέλη του 2028, καθίσταται σαφές ότι όλα τα αεροσκάφη που θα έρθουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας θα έχουν όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις.

Αν μάλιστα, το πρόγραμμα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, η πρώτη ελληνική Μοίρα F-35 με 20 αεροσκάφη υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη στα τέλη του 2032.

Την ίδια ώρα, στον απόηχο του «θορύβου» για τα SSI, μαζί με τα οποία το κόστος απόκτησης των 20 F-35 αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο μετάθεσης της διαπραγμάτευσης για το μέλλον, δίνοντας προτεραιότητα, σε αυτή τη φάση, στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα ξεκινήσουν με την άφιξη της LoA, ώστε οι δύο πλευρές να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Lockheed Martin

Σταύρος Ιωαννίδης

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis