Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:59 | 22/05/2024

Συνολικά τέσσερα πληρώματα θα εκπροσωπήσουν την ελληνική κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου-Πέτρος Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και οι Ζωή Φίτσιου-Μιλένα Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών εξασφάλισαν εχθές (21/5), μέσω της τελικής προολυμπιακής ρεγκάτας της Λουκέρνης, το «εισιτήριο» για το κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού» του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της γαλλικής πρωτεύουσας είχαν ήδη «κλείσει» ο χρυσός «Ολυμπιονίκης» του Τόκιο στο σκιφ, Στέφανος Ντούσκος, καθώς και οι Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου στη δίκωπο γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τέσσερα ελληνικά πληρώματα στο Παρίσι ισοφαρίζουν το ρεκόρ περισσότερων συμμετοχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο είχε σημειωθεί το 2012 στο Λονδίνο, όταν και τότε είχαν συμμετάσχει τέσσερις «γαλανόλευκες» βάρκες. Παράλληλα τα δύο διπλά σκιφ θα είναι παρόντα στην τελευταία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων που υπάρχουν στο πρόγραμμα αγωνίσματα ελαφρών βαρών, αφού από το 2028 στο Λος Άντζελες καταργούνται και τη θέση τους θα πάρουν τα αγωνίσματα της Παράκτιας κωπηλασίας.

Διαβάστε επίσης

Ο σημερινός διπλός ελληνικός θρίαμβος ήρθε υπό συνεχή βροχή στη λίμνη της Λουκέρνης. Αρχικά η 19χρονη εορτάζουσα (ως Μαρία-Ελένη) Μιλένα Κοντού μαζί με την μαχητική και πολύπειρη Ζωή Φίτσιου εκκίνησαν δυναμικά στον τελικό και, αφού αποσπάστηκαν μαζί με τη βάρκα της Γαλλίας από τις αντιπάλους τους, έμειναν ως τον τερματισμό για να πάρουν το πολυπόθητο δεύτερο «εισιτήριο» για το Παρίσι.

«Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Το ονειρευόμασταν και οι δυο και έγινε πραγματικότητα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Τώρα θέλουμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα όσο καλύτερα μπορούμε» τόνισε πανευτυχής η Μιλένα Κοντού, ενώ η Ζωή Φίτσιου με ένα τεράστιο χαμόγελο δήλωσε: «Το είχαμε κάνει εικόνα και πλέον το ζούμε. Ήταν μια πολύ δυνατή κούρσα και βγάλαμε στη βάρκα ό,τι είχαμε. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά τα καταφέραμε, γιατί το θέλαμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε όλους όσους πίστεψαν σε μας, το νιώσαμε, ευχαριστούμε την Ομοσπονδία, τους προπονητές μας, τους γιατρούς μας, τους συλλόγους μας, όλους όσους μας πίστεψαν».

Λίγα λεπτά αργότερα οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, ένα πλήρωμα που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει αυτήν την προετοιμασία, μπήκαν πολύ δυνατά στον τελικό και κατάφεραν να οδηγούν την κούρσα στο μεγαλύτερος μέρος της. Λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό κι ενώ όλα είχαν κριθεί, η βάρκα της Γαλλίας έπαιρνε μια άνευ σημασίας νίκη και μαζί με το ελληνικό πλήρωμα την σπουδαία πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Στόχος μας ήταν να πάρουμε από την αρχή κεφάλι στη κούρσα, γιατί ξέραμε ότι είχαμε να κάνουμε με πολύ καλούς αντιπάλους και δεν έπρεπε να μείνουμε πίσω. Θέλαμε πολύ την πρόκριση και καταφέραμε να μείνουμε μέχρι το τέλος και να πάρουμε την πρόκριση» είπε ο Πέτρος Γκαϊδατζής, ενώ ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Οι αντίπαλοι αυτή τη στιγμή είναι η ελίτ του αγωνίσματος. Όλοι κυνηγούσαν αυτές τις δύο θέσεις, οπότε έπρεπε να ξεκινήσουμε πολύ δυναμικά, το κάναμε, πήραμε κεφάλι στο τέλος της κούρσας και τα καταφέραμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τους τέσσερις αθλητές θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες στη καριέρα τους.

Η Ελλάδα διεκδίκησε σήμερα και με τρίτο πλήρωμα την πρόκριση στο Παρίσι, αλλά το «εμπόδιο» ήταν υψηλό για το νέο πλήρωμα του διπλού σκιφ ανδρών. Οι Νίκος Χωλόπουλος και Γιάννης Καλανδαρίδης κατάφεραν να αγωνιστούν στον τελικό, αλλά τερμάτισαν στην 5η θέση και μακριά από τις πρώτες δύο θέσεις που έδιναν τα αντίστοιχα «εισιτήρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis