Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:59 | 21/04/2024

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Ο μεγάλος βραχνάς στα αστυνομικά τμήματα της Αχαΐας συνεχίζει να παραμένει η έλλειψη έμψυχου δυναμικού με τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποσπάσεις προσωπικού να βαραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αποσπάσεις των αστυνομικών ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου άγγιξαν για το 2024 τις 100. Αστυνομικοί αποστέλλονται από τις υπηρεσίες τους είτε στην Αττική είτε στα νησιά εκεί δηλαδή που χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση λόγω του μεγάλου όγκου των επισκεπτών, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης ενώ οι πολίτες από την πλευρά τους, δηλώνουν απροστάτευτοι σε πολλές περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης

«Είμαστε μόνοι μας»

Σε απόγνωση οι αστυνομικοί της Αχαΐας που παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς το Υπουργείο αλλά και τις υποσχέσεις που έχουν ακούσει παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές, με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων, κ. Χάρη Τσίτσικα να λέει χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αποδυνάμωση των υπηρεσιών στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας και αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η έλλειψη προσωπικού, με τουλάχιστον 100 οργανικά κενά, οι αθρόες συνταξιοδοτησεις και οι αποσπάσεις (μεγάλος αριθμός) προς την Αθήνα και τα νησιά. Όλες οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με πρώτα τα τμήματα που αδυνατούν να βγάλουν εποχούμενες περιπολίες και στη συνέχεια όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες. Τα αστυνομικά τμήματα δουλεύουν με το 50 % της δύναμης τους, ενώ σοβαρές ελλείψεις έχει και η Τροχαία και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών. Εμείς συνεχίζουμε σε όλους τους τόνους να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που υπάρχουν πλην όμως είμαστε μόνοι μας…»

Περιπολικά ούτε για δείγμα

Γειτονιές και Πατρινοί τείνουν πλέον να ξεχάσουν το χρώμα και την όψη των περιπολικών αφού λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης οχημάτων οι περιπολίες γίνονται στην κυριολεξία κατ’ εξαίρεση και ανάλογα πάντα με το φόρτο που παρουσιάζει το κέντρο επιχειρήσεων. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα περιστατικά μικροεγκληματικότητας και ενδοοικογενειακής βίας και τις καθημερινές καταγγελίες, τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει πως τα περιπολικά έχουν σταματήσει προ πολλού τις περιπολίες στις γειτονιές κι έχουν ρίξει το βάρος τους σε πιο σοβαρές καταγγελίες. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που η Τροχαία Πατρών λόγω του ελάχιστου και ανεπαρκούς στόλου που διαθέτει αναγκάζεται να επιστρατεύσει ακόμη και τις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ για να καταφέρει να ρυθμίζει και να καλύψει ζητήματα όπως αυτό του κυκλοφοριακού. Παράλληλα είναι ξεκάθαρο πως σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα στις υπόλοιπες υπηρεσίες. Μάλιστα σε ερώτημα προς τον κ. Τσίτσικα όσον αφορά τις περιπολίες, τόνισε χαρακτηριστικά πως πλέον περιπολίες βγαίνουν μόνο από το ‘Α Αστυνομικό Τμήμα και την Άμεση Δράση.

Αναμένοντας λύσεις

Λίγες μέρες πριν αντιπροσωπεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολάκόπουλο, εκεί όπου συζητήθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα με τον εξοπλισμό και τον στόλο οχημάτων, οι προτάσεις τους για οριστική νομοθετική απεμπλοκή τους από τις διακομιδές ασθενών με ψυχικά νοσήματα, τις μεταγωγές κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας και άλλα πάρεργα. Παρ’ όλα αυτά η περιοχή της Αχαΐας σήμερα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω της μεγάλης έλλειψης έμψυχου δυναμικού σε αστυνομικές υπηρεσίες και σε τμήματα, με τους ίδιους τους αστυνομικούς και την ένωση να τονίζουν πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαφόν στις αποσπάσεις, αφού την ώρα που φεύγουν αστυνομικοί από την Πάτρα, οι μεταθέσεις που γίνονται από άλλους νομούς προς την Αχαΐα, είναι μηδαμινές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

dete.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis