Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:58 | 06/09/2021

Πέρασαν πολλές δεκαετίες από την ίδρυση της Σχολής Ικάρων, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στις ανάλογες Σχολές της Γαλλίας, απ’ όπου αποφοίτησαν οι πρώτοι Έλληνες Ιπτάμενοι και Μηχανικοί. Η Ιστορική μνήμη στρέφεται με σεβασμό και εκτίμηση προς τις θυσίες και το έργο όλων εκείνων χάρις στους οποίους η Πατρίδα και ο Λαός μας απολαμβάνουν των αγαθών της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά και των επιτευγμάτων του Πολιτισμού. Μέσα στο πλήθος των επωνύμων και ανωνύμων εραστών της ελευθερίας και τα ιδανικά της Πατρίδας μας, εξέχουσα θέση κατέχουν στον κατάλογο της προσφοράς και της θυσίας οι Αεροπόροι μας. Από τη χρησιμοποίηση του αεροσκάφους στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1912 μέχρι σήμερα, η Αεροπορία μας προστατεύει τους ουρανούς της Πατρίδας από κάθε επιβουλή.

Η Σχολή Ικάρων στα πλαίσια των σπουδών της παράγει και  μεταδίδει τη γνώση στους σπουδαστές της με την έρευνα και διδασκαλία της Αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών. Αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή ώστε να διαμορφώνει αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με στρατιωτική και αεροπορική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντάς τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγήτορες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση. Διοργανώνει από κοινού με τα Πανεπιστήμια, Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και διεξάγει επιστημονική έρευνα σε τομείς ενδιαφέροντος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η επιλογή των Ικάρων γίνεται μετά από επιτυχία στα μαθήματα, κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και ανταπόκριση στις ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες επαγγελματικής καταλληλότητας. Οι δυνατότητες είναι ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις. Η γνώση των ιδιαιτεροτήτων αλλά και των προσόντων που απαιτεί κάθε μία από τις δύο κατευθύνσεις είναι ο ουσιαστικός οδηγός επιλογής. Όμως κυρίαρχο στοιχείο που πρέπει να υπάρχει στην ψυχή κάθε νέου που θέλει να έρθει στη Σχολή Ικάρων είναι η αγάπη για την Πολεμική Αεροπορία.

Σήμερα εκπέμπεται ως μήνυμα διαβεβαίωσης σε όλους τους μελλοντικούς Ίκαρους ότι οι πύλες της Σχολής Ικάρων είναι πάντοτε, ανοικτές γιά όλους εκείνους που έχουν τη θέληση την πίστη και την αγάπη να συνεχίσουν την παράδοση και την ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η πολιτεία με φροντίδα βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες, το περιβάλλον σπουδών και στη συνέχεια την εξέλιξη των Ικάρων και Αξιωματικών αντίστοιχα. Αναγνωρίζεται από όλους το ιδιαίτερο και το σημαντικό του έργου του σημερινού Έλληνα Αξιωματικού της Αεροπορίας και για αυτό πέραν της εκτίμησης και του θαυμασμού που απολαμβάνει από τον Ελληνικό Λαό έχει και την συμπαράσταση της Πολιτείας σε όλους τους τομείς.

Αποστολή

Αποστολή της Σχολής Ικάρων είναι να παράγει και να μεταδίδει την γνώση στους σπουδαστές της, με την έρευνα και διδασκαλία της αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.

Nα αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και την στρατιωτική αγωγή ώστε να διαμορφώνει αξιωματικούς της ΠΑ με στρατιωτική και αεροπορική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντάς τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγήτορες, με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.

Nα διοργανώνει από κοινού με τα Πανεπιστήμια, Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και να διεξάγει επιστημονική έρευνα σε τομείς ενδιαφέροντος της ΠΑ.

Κώδικας Τιμής Ικάρου

Είμαι Ίκαρος και με τη βούληση μου θα σέβομαι τους νόμους και τους κανονισμούς της Σχολής.

θα μεριμνώ τον ηθικό, θεωρητικό και αισθητικό μου βίο με επίγνωση, ειλικρίνεια και συνέπεια.

Σαν άνθρωπος υπεύθυνος, υπερήφανος κι ελεύθερος, δε θα κάνω ποτέ πράξη ποταπή, γεννημένη από μικρότητα ή φόβο και δε θα ανέχομαι κανέναν μεταξύ των Ικάρων, που δεν πιστεύει σ’ αυτά.

Προσόντα Ικάρου

Τα χαρακτηριστικά και βασικά προσόντα, τα οποία ο Ίκαρος οφείλει να καλλιεργήσει για να ανταποκριθεί πλήρως, στην αποστολή του, είναι : πνευματική ευφυία, πνευματική ετοιμότητα, κρίση, θέληση, θάρρος, αποφασιστικότητα, πρωτοβουλία, ευσυνειδησία, πνεύμα δικαιοσύνης, αμεροληψία, υψηλό ηθικό, ψυχική αντοχή, πειθαρχία, ανάληψη ευθυνών, στρατιωτικό πνεύμα, ευγένεια, υψηλή μόρφωση, υγεία και άριστη φυσική κατάσταση.

Κοινωνικότητα – Συμπεριφορά

Έχοντας υπ’ όψιν πάντοτε ότι ο Ίκαρος αποτελεί δόκιμο μέλος της οικογένειας των αξιωματικών και ότι συμβολίζει το νέο αίμα του σώματος, του οποίου η υγεία, η συνοχή, η ανάπτυξη και η ύπαρξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υψίστης σπουδαιότητας Εθνική αποστολή της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας, θα πρέπει να συγκεντρώνει και να προσελκύει το ενδιαφέρον, την αγάπη την εκτίμηση και το σεβασμό ολοκλήρου του κοινωνικού συνόλου, αποτελώντας πρότυπο παράδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς και τήρησης συγκεκριμένων κοινωνικών κανόνων.

Για το λόγο αυτό καλλιεργεί χαρακτήρα & συμπεριφορά που ανταποκρίνονται στο αξίωμα της ιδιότητας και της αποστολής του. Η ενσυνείδητη εφαρμογή και η πίστη σε συγκεκριμένες αξίες και κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς από την πλευρά του Ικάρου αποδεικνύει το βαθμό κοινωνικότητας του, την ωριμότητα και τη μόρφωση του.

Ο Ίκαρος έχει κατανοήσει ότι ο ρόλος και η αποστολή του συνεπάγονται “επιπλέον” ευθύνες και καθήκοντα. Αποδέχεται συνειδητά τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς που η ιδιότητα και η κοινωνική του θέση επιβάλλει.

Σκοπός – Αποστολή Ικάρου

Σκοπός και αποστολή του Ικάρου όμως, δεν είναι μόνο η τυπική εφαρμογή των συγκεκριμένων κανόνων καλής συμπεριφοράς αλλά και η σταδιακή ολοκλήρωσή του σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα να ενσαρκώνει, όχι μόνο τον ιδανικό αξιωματικό της Π.Α. μετά την αποφοίτησή του από την Σχολή Ικάρων, αλλά και ένα “πρότυπο”, θετικό παράδειγμα μίμισης για τους νέους της πατρίδας μας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού ο ‘Ικαρος πρέπει να καταστεί “κοινωνός” των πράξεων του και να επιδιώκει συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς του κοινωνικού συνόλου.

Εξέλιξη Αποφοίτων

Με την αποφοίτηση από τη Σχολή ο Ίκαρος ονομάζεται Μόνιμος Ανθυποσμηναγός και εισέρχεται στις τάξεις της ξεχωριστής κοινωνίας των Αξιωματικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σ’ όλη τη σταδιοδρομία του θα συνεχίσει να εκπαιδεύεται αλλά και να εκπαιδεύει. Μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης σε ανώτατες στρατιωτικές σχολές και πανεπιστήμια της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, θα αποκτήσει την απαραίτητη γνώση προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο του αλλά και να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα.

Στο πρώτο στάδιο, περίπου το μισό της σταδιοδρομίας του, παρέχει τις υπηρεσίες του στις Μονάδες που έχουν ενεργά αναλάβει να φέρουν σε πέρας την ύψιστη αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας μας, που είναι η προάσπιση και διασφάλιση της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Πατρίδας μας. Με τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, βοηθούμενος από τους χθεσινούς συμμαθητές του στη Σχολή Ικάρων Αξιωματικούς των άλλων Ειδικοτήτων, ο Έλληνας Αεροπόρος θα πει πρώτος “ΟΧΙ” σε όποιον επιβουλευτεί την ελευθερία μας.

Στο δεύτερο στάδιο παρέχει τις υπηρεσίες του κυρίως από θέσεις διοίκησης και επιτελείου, με προοπτική εξέλιξης στα ανώτατα αξιώματα της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Ιδανικά Απόφοιτου Αξιωματικού

Ο απόφοιτος της Σχολής Ικάρων είναι Αξιωματικός ο οποίος:

  • Υπακούει στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους, πιστεύει και υπερασπίζεται τις Δημοκρατικές Αρχές
  • Διακατέχεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, καθήκοντος και πίστης προς την Πατρίδα, υπηρετεί δε με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση την αποστολή της Ελληνικής Πολεμικής  Αεροπορίας
  • Διαπνέεται από αγάπη για την Πολεμική Αεροπορία, σέβεται και τηρεί τις παραδόσεις του όπλου, είναι ενσυνείδητα πειθαρχικός, ενεργεί και συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις διαταγές και τη στρατιωτική δεοντολογία
  • Διαθέτει κατάρτιση πανεπιστημιακού επιπέδου και μπορεί να αξιοποιεί τις γνώσεις του για να εκτελεί με επιτυχία την αποστολή του και να εκμεταλλεύεται τις εξελίξεις στον τομέα της ειδικότητας του
  • Έχει αναπτύξει ηγετικές ικανότητες και γνώσεις διοικητικής απαραίτητες για την άσκηση αποτελεσματικής διοικήσεως και ελέγχου του προσωπικού και των μέσων που του διατίθενται
  • Ανταποκρίνεται σε υψηλά κριτήρια φυσικής και ψυχικής αντοχής για να αντιμετωπίζει με επιτυχία απαιτήσεις παρατεταμένης προσπάθειας, στερήσεων και κακουχιών σε καιρό ειρήνης, εντάσεως και πολέμου
  • Διαθέτει ψυχικές αρετές ήθος, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του και στην επαγγελματική και κοινωνική του αναγνώριση
  • Διαθέτει την κατάλληλη παιδεία ώστε να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις κοινωνικές δραστηριότητες και τις ανθρώπινες σχέσεις στο στρατιωτικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον
  • Γνωρίζει τα Εθνικά θέματα, το διεθνές περιβάλλον και τα σημαντικά διεθνή προβλήματα, καθώς και τον τρόπο που αυτά επηρεάζουν τη χώρα μας
  • Έχει αναπτύξει τις αρχές επικοινωνίας και διέπεται από πνεύμα συνεργασίας
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis