Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αρματα
11:44 | 28/11/2022

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η ενίσχυση των συνόρων συνεχίζεται με τη μεταφορά των 700 νέων θωρακισμένων οχημάτων που θα παραληφθούν στο άμεσο μέλλον, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, ενώ εδραιώνει το αίσθημα ασφάλειας των ακριτικών περιοχών.

Διαβάστε επίσης

Παράλληλα, η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων από τον Στρατό, που θα συμπεριληφθούν στον οπλισμό των θωρακισμένων οχημάτων, γίνεται αθόρυβα αλλά οργανωμένα, βάσει του σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την στοχευμένη κάλυψη και δημιουργεί νέα δεδομένα στην ισορροπία πυρός με τους γείτονές μας. Γι’ αυτό εκδηλώθηκε ο εκνευρισμός της Τουρκίας με την πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφιών από τη μεταφορά των Μ1117 με αρματαγωγά του Στόλου στη Λέσβο και τη Σάμο. 

Μέχρι τώρα, ο στρατός έχει παραλάβει 500 αμερικανικά θωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης, τα οποία και έχει προωθήσει κυρίως στις Μονάδες των νησιών και του Έβρου. Με απόλυτη μυστικότητα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των συνόρων με τα έως τώρα παραληφθέντα τεθωρακισμένα οχήματα, και υπάρχει ήδη έτοιμο το πλάνο για την αξιοποίηση και μεταφορά των υπολοίπων που αναμένονται από τις ΗΠΑ. Στο ΓΕΣ υπάρχει έτοιμο το σχέδιο για την τοποθέτηση των υπολοίπων, και προς τούτο στέλνει στις Ηνωμένες Πολιτείες κλιμάκιο ανώτερων αξιωματικών, αλλά και εξειδικευμένων μηχανικών, που θα ελέγξουν εξονυχιστικά τα επιπλέον 700 Guardian που πρόκειται να παραλάβει ο Στρατός στο πλαίσιο της αποστολής δωρεάν βοήθειας από τις ΗΠΑ μέσω της EDA (αφορά το πλεονάζον υλικό των Αμερικανών το οποίο διανέμεται σε συμμάχους).

Όπως αναφέρουν έγκυρες στρατιωτικές πηγές, με τη νέα προμήθεια των Μ1117 700 Guardian συμπληρώνεται ο αριθμός των 1.200 τροχοφόρων θωρακισμένων Οχημάτων τα οποία περιλαμβάνονται στη συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Τα Μ1117 Guardian ενισχύουν τη δύναμη πυρός στα σύνορα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφού πρόκειται για ένα τροχοφόρο όχημα μήκους 6 μέτρων, πλάτους 2,6 μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων, με ιδιαίτερα προηγμένη θωράκιση.

Όπως είναι γνωστό, είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη στρατονομία των ΗΠΑ, και έχει δυνατότητα μεταφοράς 5-6 ατόμων, ενώ ο εξοπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξευτές βομβίδων και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Αυτό που θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι κινείται με ταχύτητα έως 65 χλμ. την ώρα και έχει αυτονομία 900 χλμ. Γι’ αυτό, όπως λένε οι ειδήμονες, θεωρείται εξαιρετική λύση για αποστολές αναγνώρισης. Ειδικά στη Θράκη και ειδικότερα στον Έβρο, οι συνθήκες είναι ιδανικές για τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Guardian, ενώ και στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η κατανομή των οχημάτων είναι τέτοια που καλύπτει απόλυτα όλες τις εκδοχές και τα σενάρια σε περίπτωση αμυντικής δράσης…

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, στην τελική ευθεία βρίσκεται και «η διαδικασία απόκτησης βομβιδοβόλων αλλά και ηλεκτρικά πυροδοτούμενων πολυβόλων 0.50, τα οποία θα τοποθετηθούν στο μεγαλύτερο αριθμό από τα 1.200 Guardian τα οποία συνολικά θα αποκτηθούν». Η προμήθεια του εξοπλισμού ακολουθεί, επειδή υπήρχε πιεστικό χρονικό όριο από τις ΗΠΑ για τη δωρεάν παραλαβή των Μ1117, χωρίς όμως τον εξοπλισμό παρά μόνο τον βασικό, όπως ήταν ο αμερικανικός όρος που ετέθη. Ως εκ τούτου, επελέγη από το ΓΕΣ η προμήθεια των θωρακισμένων άνευ οπλισμού, και στη συνέχεια επελέγη η άμεση προμήθεια βομβιδοβόλων και ηλεκτρικά πυροδοτούμενων πολυβόλων των 50’.

Το ΓΕΣ ήδη έχει ζητήσει εγγράφως με Letter of Availability and Price να αποκτήσει και τον οπλισμό τους, και η συμφωνία έκλεισε στα 85 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εξοπλισμός θα παραληφθεί ενός του πρώτου τριμήνου του 2023 και θα τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα στα M-1117, που ήδη έχουν ενταχθεί στην πρώτη γραμμή στον Έβρο και στα νησιά. Στο πλαίσιο της EDA επίσης, ο Στρατός θα προμηθευτεί 50 πανίσχυρους αρματοφορείς OSHKOSH, τα οποία χρησιμοποιεί ο Στρατός Ξηράς για τη μεταφορά αρμάτων μάχης και βαρέων πυροβόλων. Τέλος, 100 Μ1117 Guardian θα δοθούν στην Πολεμική Αεροπορία για τη φύλαξη σε όλες τις Πτέρυγες Μάχης.

Πηγή:  vradini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis