Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 03/03/2016

Μέσω της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε η ΕΛ.ΑΣ. στην πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη.

Η αστυνομική επιχείρηση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation), το διάστημα από 22 έως 26 Φεβρουαρίου 2016, σύμφωνα με την Αστυνομία, και σε αυτήν συμμετείχαν 8 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τις αστυνομικές υπηρεσίες του Βελγίου, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας, ενώ υποστηρίχθηκε και από άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία.

Συνολικά, εντοπίστηκαν περίπου 700 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), συνελήφθησαν 81 άτομα και εξετάστηκαν 198 ύποπτοι. Επίσης, την επιχείρηση υποστήριξαν 70 πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αξιοσημείωτα είναι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, καθώς και τα χρηματικά ποσά των οποίων η μεταφορά απετράπη, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά τα 900 άτομα.

Πάνω από το 90% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, malware, e-commerce fraud, payment card fraud, sophisticated on-line Nigerian on-line fraud κ.ά.). Η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε 150 άτομα που δραστηριοποιούνταν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), με 224 θύματα.

Διαβάστε περισσότερα στο avgi.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis