Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 02/01/2022

Είναι χωρίς αμφιβολία το πλέον δύσκολο επάγγελμα στα σώματα ασφαλείας μίας χώρας. Το να είσαι αστυνομικός σήμερα, σημαίνει πως πρέπει να είσαι έτοιμος να έρθεις αντιμέτωπος με ληστές, δολοφόνους, με απλούς ανθρώπους, ακόμη και με δικούς σου ανθρώπους, αλλά προπαντός να βρεθείς απέναντι σε μία τάση απαξίωσης της δουλειάς που οφείλεις να κάνεις, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Η πρόσφατη σεμνή τελετή βράβευσης, από την Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, οκτώ συνολικά αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες του νομού Λάρισας, ήρθε να αναδείξει την αθέατη πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, τους ένστολους που ως άνθρωποι της διπλανής πόρτας με τον επαγγελματισμό, την αυταπάρνηση και την ανθρωπιά τους, σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Η αφορμή για την απονομή διακρίσεων ήταν τρία σημαντικά περιστατικά που έλαβαν χώρα το ένα το 2020 και τα άλλα δύο το 2021, στο νομό Λάρισας, κατά τα οποία κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, που ενδεχομένως θα είχαν χαθεί εάν δεν έσπευδαν οι αστυνομικοί, ως άλλοι φύλακες – άγγελοι.

Ήταν 16 Φεβρουαρίου του 2021, όταν αστυνομία και πυροσβεστική λαμβάνουν σήμα για πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην περιοχή της οδού Βόλου. Μέσα στο σπίτι δύο ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Στο σημείο σπεύδουν πρώτα τρία περιπολικά με έξι αστυνομικούς, τους αρχιφύλακες Γιώργο Τσιώρα, Αντώνη Μακρή, Άγγελο Μαχιά, τους υπαρχιφύλακες Κώστα Σιατραβάνη και Θανάση Μπαλαμούτη και τον ανθυπαστυνόμο Αντώνη Λιονάκη. Κατανοώντας την κρισιμότητα των δευτερολέπτων, οι αστυνομικοί δεν περιμένουν τη συνδρομή της Πυροσβεστικής αλλά μπαίνουν στο σπίτι και καταφέρνουν να βγάλουν σώους τους δύο ηλικιωμένους.

Μήνες αργότερα, στις 28 Μαΐου του ίδιου έτους, η αστυνομία ειδοποιείται από μία γυναίκα στα παράλια του δήμου Αγιάς, ότι ο άνδρας της είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Στο σημείο φθάνει πρώτος ο υπαρχιφύλακας Κωνσταντίνος Σπαής που με ψυχραιμία παρέχει τις πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο άντρα, σταματώντας την αιμορραγία μέχρι να φθάσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Η τρίτη ιστορία εκτυλίχθηκε σε ένα χωριό της Ελασσόνας στις 18 Μαΐου του 2020. Ένας ηλικιωμένος είχε βγει για περπάτημα και άγνωστο πως, εγκλωβίστηκε σε ένα μεγάλο λάκκο με λάσπη και νερό με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα από πνιγμό. Κατάφερε να ειδοποιήσει τις αρχές και στο σημείο έσπευσε ο υπαρχιφύλακας Γιάννης Γκαραβέλης ο οποίος έπεσε στις λάσπες και κατάφερε να τον απεγκλωβίσει.

«Ως Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας περιποιεί τιμή για εμένα ότι συνυπηρετώ με αυτά τα παιδιά» δήλωσε στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας Θανάσης Νταβούρας. «Ως Σωματείο, συνέχισε, δε θα πάψουμε ποτέ να αναδεικνύουμε το καθημερινό αγώνα των συναδέλφων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας. Γιατί πολύ απλά αυτή είναι η πραγματική μας αποστολή. Σαν συνδικαλιστές μα πάνω από όλα σαν Αστυνομικοί. Να στηρίζουμε το Συνάδελφο! Να υπηρετούμε και προστατεύουμε το Πολίτη!»

Αξίζει να σημειωθεί πως για το πρώτο και για το τρίτο  περιστατικό, κινήθηκαν ήδη διαδικασίες για την απονομή του αστυνομικού σταυρού ανδραγαθίας.

onlarissa.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis