Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:40 | 07/04/2015

Ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών επεβλήθη στον Ολλανδό επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από το διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη, με εκατοντάδες τόνους κρέατος αλόγου να κατακλύζει την αγορά. Η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι δύο επιχειρήσεις χονδρικής που ανήκαν στον Βίλι Σέλτεν είχαν αγοράσει και είχαν επεξεργαστεί τουλάχιστον 330 τόνους αλογίσιου κρέατος το 2011 και το 2012. Στη συνέχεια το πούλησαν σε πελάτες τους που πίστευαν ότι επρόκειτο για βοδινό.

"Πουλώντας το κυρίως σε αλλοδαπούς αγοραστές συνέβαλε στην αρνητική εικόνα της ολλανδικής βιομηχανίας κρέατος και προκάλεσε ζημιά στον κλάδο" προκειμένου να αποκομίσει όφελος, σύμφωνα με το δικαστήριο της περιφέρειας Ντεν Μπος. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του Σέλτεν σε 5ετή φυλάκιση.

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως τον Ιανουάριο του 2013, όταν από την ανάλυση δειγμάτων βρέθηκαν ίχνη αλογίσιου κρέατος σε κατεψυγμένα μπιφτέκια που πωλούνταν σε βρετανικά σουπερμάρκετ. Παρόμοια προϊόντα εντοπίστηκαν στη συνέχεια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Ο Σέλτεν υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η λάθος σήμανση του κρέατος έγινε από αμέλεια και δεν ήταν σκόπιμη. Όμως το δικαστήριο απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, επισημαίνοντας ότι τα τιμολόγια που εξέδιδαν οι επιχειρήσεις τους δεν ανέφεραν πουθενά ότι εμπορεύονταν αλογίσιο κρέας.

Με αφορμή το σκάνδαλο αυτό χρειάστηκε να αποσυρθούν από την ευρωπαϊκή αγορά τουλάχιστον 50.000 τόνοι προϊόντων κρέατος.

http://www.news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis